Οι ψηφιακές απαιτήσεις της επόμενης διετίας προβληματίζουν τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο

Έρευνες - Μελέτες

21 Ιουλίου 2016

Το στοίχημα της ψηφιακής ετοιμότητας προσπαθούν να κερδίσουν οι επαγγελματίες του ΙΤ ανά τον κόσμο. Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας - και κοινωνίας - να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι επιχειρήσεις διεθνώς επενδύουν στην αναβάθμιση των εσωτερικών λειτουργιών, ώστε να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην digital εποχή.

Μόνο τα 2/5 των στελεχών Πληροφορικής θεωρούν τις εταιρείες τους ψηφιακά έτοιμες για τις προκλήσεις της επόμενης διετίαςΣήμερα, μόνο τα 2/5 των επαγγελματιών Πληροφορικής θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις τους είναι “digital ready”. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της Gartner, το 41% των επαγγελματιών του IT πιστεύει ότι η εταιρεία ή ο οργανισμός στον οποίο εργάζονται, είναι έτοιμος για τις ψηφιακές business της επόμενης διετίας. Στον αντίποδα, το 59% εκτιμά ότι η εταιρεία ή ο οργανισμός, όπου απασχολούνται, είναι ανέτοιμος για τις ψηφιακές απαιτήσεις της επόμενης διετίας.

Την ίδια στιγμή, το 29% των στελεχών του ΙΤ θεωρεί ότι οι απαιτήσεις, που δημιουργεί το νέο ψηφιακό περιβάλλον, θα αποτελέσουν, αν όχι το κύριο, σίγουρα το βασικό αντικείμενο της δουλειάς τους για τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση οι επαγγελματίες της Πληροφορικής έχουν πλήρη συναίσθηση του βάρους που καλούνται - και θα κληθούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον - να σηκώσουν στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα στελέχη του ΙΤ θεωρούν ότι οι τεχνολογίες, που θα έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη δουλειά τους την επόμενη διετία, θα είναι το cloud computing, τα analytics, το mobility και φυσικά ο τομέα της ασφάλειας. 

Η τεχνολογία του Cloud
Οι ίδιοι οι επαγγελματίες της Πληροφορικής καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μεταξύ των προαναφερθέντων τεχνολογικών τάσεων, αυτή που αφορά στην τεχνολογία του Cloud είναι εκείνη που θα επηρεάσει τα μέγιστα τις εξελίξεις προς την ψηφιακή επόμενη ημέρα. Συγκεκριμένα, το 22% των στελεχών συμφωνεί με την παραπάνω άποψη, ποσοστό διπλάσιο από την αμέσως δημοφιλέστερη απάντηση, που θεωρεί ως πιο καταλυτική τεχνολογία τα big data και τα analytics.

Η έρευνα ζήτησε, επίσης, από τα στελέχη του ΙΤ να εντοπίσουν μέχρι και τρία υφιστάμενα κενά στις ψηφιακές δεξιότητες του απασχολούμενου προσωπικού. Το cloud και οι τομείς των big data και των analytics τοποθετήθηκαν από τα ίδια στα στελέχη στην κορυφή αυτής της λίστας. Οι ερωτηθέντες υπογράμμισαν, επίσης, ότι υπάρχει έλλειψη γενικών τεχνικών δεξιοτήτων (που δείχνει έλλειψη ειδικών γνώσεων σε θέματα τεχνολογίας), καθώς και αντίστοιχο έλλειμμα στους τομείς της ασφάλειας, του mobility και του Internet of Things.

Η έρευνα
Να σημειωθεί ότι η έρευνα διενεργήθηκε το 1ο εξάμηνο του 2016 σε 948 πελάτες της Gartner σε 30 χώρες ανά τον κόσμο. Οι επαγγελματίες του IT, που συμμετείχαν στην έρευνα,  εκπροσωπούν πολλές κατηγορίες θέσεων εργασίας και κλάδους της τεχνολογίας. Οι δε ερωτήσεις, που τους τέθηκαν, αφορούσαν το ρόλο τους και τις προσπάθειες του οργανισμού τους να μετασχηματιστεί, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ψηφιακής επιχείρησης.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ