World Economic Forum: Η Ελλάδα έχασε 4 θέσεις στο Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας 2016

Έρευνες - Μελέτες

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

06 Ιουλίου 2016

Είμαστε στην αυγή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η οποία αντιπροσωπεύει τη μετάβαση σε ένα νέο σύνολο συστημάτων, που συγκεντρώνουν την ψηφιακή τεχνολογία με τις βιολογικές και φυσικές τεχνολογίες σε νέους και ισχυρούς συνδυασμούς.

H Ελλάδα καταλαμβάνει την 70η θέση μεταξύ 139 χωρών στο Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας - Networked Readiness Index 2016Το Global Information Technology Report 2016 παρουσιάζει  το  Networked Readiness Index, που αξιολογεί την ετοιμότητα των χωρών να καρπωθούν τα οφέλη της τεχνολογίας και να κεφαλαιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την ψηφιακή επανάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι παράγοντες, οι πολιτικές και τα θεσμικά όργανα που επιτρέπουν σε μια χώρα να αξιοποιήσει πλήρως τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την κοινή ευημερία, αναλύοντας επιμέρους δείκτες σε τέσσερις άξονες: Περιβάλλον (Πολιτικό, Κανονιστικό, Επιχειρηματικό, Καινοτομικό), Ετοιμότητα (Υποδομές, Οικονομική Προσιτότητα, Δεξιότητες), Χρήση (Προσωπική, Επαγγελματική, Κυβερνητική) και Επιπτώσεις (Οικονομικές, Κοινωνικές).

Οι καλύτερες επιδόσεις
Tην 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης κατέλαβε και στη φετινή αξιολόγηση του World Economic Forum για το Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, η Σιγκαπούρη. Η χώρα κατείχε την πρωτιά και στην κατάταξη του 2015, ενώ για τα προηγούμενα δύο έτη η Φινλανδία ήταν εκείνη, που είχε τον τίτλο της πιο ώριμης ψηφιακά χώρας του πλανήτη (σ.σ. για το 2016, όπως και το 2015, η Φινλανδία αρκείται στη 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης).

Συνολικά, η Ευρώπη επιβεβαιώνει το ρόλο της ψηφιακά “ώριμης” αγοράς, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι έχει αναγάγει το ψηφιακό οικοσύστημα σε βασικό συστατικό της στρατηγικής της για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται στην αξιολόγηση του Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, που τοποθετεί 7 ευρωπαϊκές οικονομίες, στο “top-ten” των πιο ώριμων ψηφιακά χωρών του κόσμου.

Μετά από τη Σιγκαπούρη και τη Φινλανδία, την 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης κατακτά η Σουηδία, με τη Νορβηγία να ακολουθεί στην 4η θέση. Οι ΗΠΑ βρίσκονται για το 2016 στην 5η θέση της κατάταξης με τις πλέον ώριμες ψηφιακά χώρες του κόσμου, θέση που ένα χρόνο νωρίτερα κατείχε η Ολλανδία, η οποία έχασε μία θέση και βρίσκεται πλέον στην 6η θέση. Η Ελβετία, η Μεγάλη Βρετανία και το Λουξεμβούργο καταλαμβάνουν για το 2016 τις επόμενες τρεις θέσεις, ενώ η Ιαπωνία συμπληρώνει τη δεκάδα.

Το World Economic Forum αναφέρει: “Στις συγκεκριμένες χώρες, ο επιχειρηματικός τομέας έχει αγκαλιάσει όλες τις διαστάσεις της ψηφιακής αλληλεπίδρασης και έχει θέσει το ψηφιακό οικοσύστημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του. Η έννοια «Ψηφιακός» δεν αφορά μόνο στην τεχνολογία. Είναι πηγή για νέα επιχειρηματικά  μοντέλα, νέα πρότυπα κατανάλωσης, νέους τρόπους για οργάνωση, παραγωγή, το εμπόριο και την καινοτομία για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες”.

Βαθμολογία: 1 έως 7, XX: χώρα της Ε.Ε. των 28, Δ/Δ: Δεν είναι διαθέσιμη. Η ταξινόμηση της Ομάδας Χωρών ακολουθεί την κατάταξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πίνακας 1. Κατάταξη Χωρών σύμφωνα με το Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας - Networked Readiness Index (NRI) 2016. Πηγή: The Global Information Technology Report 2016, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 7/2016 © 2016 World Economic Forum


ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφιακά …ανέτοιμη παραμένει η Ελλάδα, με τις ελλείψεις σε Θεσμικό Περιβάλλον, Υποδομές και Δεξιότητες να στερούν από τη χώρα τη δυνατότητα να μετατρέψει την ψηφιακή οικονομία σε στρατηγικό άξονα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στην κατάταξη των χωρών η Ελλάδα βρίσκεται μόλις την 70η θέση μεταξύ 139 κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα χρόνο νωρίτερα, η χώρα είχε βρεθεί στην 66η θέση μεταξύ 143 χωρών, ενώ το 2014 κατέλαβε την 74η θέση ανάμεσα σε 148 χώρες και το 2013 την 64η θέση μεταξύ σε 144 κρατών.


Διάγραμμα 1. Δείκτης Ψηφιακής Ετοιμότητας (Networked Readiness Index), Θέση της Ελλάδας (2007 - 2016). Πηγή: The Global Information Technology Report 2016, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 7/2016 © 2016 World Economic Forum

Όπως προκύπτει από τη μελέτη “The Global Information Technology Report 2016” του World Economic Forum, που παρουσιάζει σήμερα ο ΣΕΠΕ, η γενική βαθμολογία της Ελλάδας στο Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας παραμένει στο 4,1 στη φετινή αξιολόγηση. Αντίστοιχη ήταν η βαθμολογία της χώρας και κατά την αξιολόγηση του περασμένου έτους, ενώ η κατέχουσα την παγκόσμια πρωτιά -στο Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας- Σιγκαπούρη έχει βαθμολογία 6. 

Την 66η θέση μεταξύ 143 χωρών είχε κατακτήσει το 2015 η ΕλλάδαΗ κατάταξη της Ελλάδας στην 70η θέση στο Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, φέρνει τη χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ των 28, ενώ, για πρώτη φορά, οι εθνικές μας επιδόσεις είναι χειρότερες από αυτές της Βουλγαρίας, η οποία βρέθηκε μία θέση πάνω από την Ελλάδα (στην 69η) για το 2016.

Μάλιστα, η χώρα μας είναι η μόνη από τις “προηγμένες οικονομίες” (advanced economies) του πλανήτη, που έχει την πιο αδύναμη επίδοση στο Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας.

Τα στοιχεία του δείκτη Networked Readiness Index 2016, συμφωνούν με την αξιολόγηση της ψηφιακής ετοιμότητας της χώρας σύμφωνα με το Δείκτη Digital Density Index, ο οποίος -μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας- αποτυπώθηκε, για πρώτη φορά στη χώρα μας από την Accenture.

Σύμφωνα με τον Digital Density Index 2016, οι ψηφιακές επιδόσεις της Ελλάδας την κατατάσσουν στην 17η θέση ανάμεσα σε 18 οικονομίες στον πλανήτη, τις οποίες έχει αξιολογήσει η Accenture στο Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας.

Τα δυσμενή στοιχεία για την Ελλάδα έρχονται να τονίσουν την επιτακτική, πλέον, ανάγκη μιας συγκροτημένης ψηφιακής στρατηγικής, μέσω της οποίας η χώρα θα ανατρέψει το σημερινό ψηφιακό έλλειμμα, αξιοποιώντας πλήρως το “κύμα” του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας.


Διάγραμμα 2. Ελλάδα - Δείκτης Ψηφιακής Ετοιμότητας (Networked Readiness Index) 2016. Πηγή: The Global Information Technology Report 2016, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 7/2016 © 2016 World Economic Forum

Διαχρονική πορεία
Συνολικά, η Ελλάδα έχει μια μέτρια -διαχρονικά- πορεία στην υιοθέτηση της καινοτομίας και των μεταρρυθμίσεων με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Το διάστημα 2007 - 2016, οι επιδόσεις της χώρας παραμένουν στάσιμες στο Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, με εξαίρεση το 2007, όταν κατέκτησε την καλύτερη, μέχρι σήμερα, θέση, την 48η μεταξύ 122 χωρών.

Έκτοτε, η πορεία είναι μάλλον αμετάβλητη, με οριακές βελτιώσεις και υποβαθμίσεις. Συγκεκριμένα, η χώρα βρέθηκε το 2008 στην 56η θέση, το 2009 απέσπασε την 55η μεταξύ 134 κρατών, το 2010 κατάφερε να κατακτήσει την 56η θέση μεταξύ 142 χωρών.

Το 2011 έπεσε στην 64η θέση, ενώ το 2012 κατατάχθηκε 59η μεταξύ 142 χωρών, το 2013 υποχώρησε εκ νέου στην 64η θέση ανάμεσα σε 144 κράτη, για να βρεθεί ακόμη πιο χαμηλά, στην 74η θέση της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ 148 χωρών, το 2014 και να καταλάβει πέρσι την 66η θέση ανάμεσα σε 143 χώρες/ οικονομίες του πλανήτη.


Πίνακας 2. Δείκτης Ψηφιακής Ετοιμότητας (Networked Readiness Index) 2016, Ανάλυση για την Ελλάδα. Πηγή: The Global Information Technology Report 2016, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 7/2016 © 2016 World Economic Forum

 The Global Information Technology Report 2016 του World Economic Forum

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ