Ψηφιακές παγίδες “κρύβουν” οι “δωρεάν WiFi” συνδέσεις

Έρευνες - Μελέτες

01 Ιουλίου 2016

Αντιμέτωποι με μια σειρά από ψηφιακούς κινδύνους, που παραμονεύουν σε δημόσιες συνδέσεις στο Internet, ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και online αγορές, έρχονται οι σύγχρονοι ταξιδιώτες. Ακόμη και την περίοδο των διακοπών, οι καταναλωτές δεν αποχωρίζονται τα αγαπημένα τους gadgets τεχνολογίας, συνεπώς - προκειμένου να αποφύγουν τους ψηφιακούς κινδύνους - θα πρέπει να είναι ασφαλείς ότι οι συσκευές και τα δεδομένα τους είναι προστατευμένα.

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι την περίοδο των διακοπών παραμονεύουν σε δημόσιες συνδέσεις στο Internet, ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και online αγορέςΗ ESET δημιούργησε ένα “δεκάλογο” για ασφαλή gadgets, ακόμη και στις καλοκαιρινές διακοπές. Μεταξύ άλλων, συνιστά στους ταξιδιώτες να βεβαιώνονται πριν από την αναχώρηση τους για τις διακοπές, ότι οι φορητές συσκευές διαθέτουν πλήρως ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα και λογισμικό, καθώς και μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας. Για παν ενδεχόμενο, η ESET προτείνει στους πολίτες που ταξιδεύουν να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων πριν αναχωρήσουν και να τα αποθηκεύουν σε ασφαλές μέρος.

“Μην αφήνετε ποτέ τις συσκευές σας χωρίς επιτήρηση σε δημόσιους χώρους. Χρησιμοποιώντας μία λύση anti-theft μπορείτε να εντοπίσετε το χαμένο laptop ή smartphone σας, σε περίπτωση που κλαπεί και να διαγράψετε τα περιεχόμενα του από απόσταση, αν προκύψει ανάγκη”, συνιστά η εταιρεία για ασφαλείς “ψηφιακές διακοπές”. Προτείνει δε στους ταξιδιώτες να έχουν ενεργοποιημένες τις λειτουργίες “password protection” και “inactivity timeout” σε όλες τις συσκευές. “Προσπαθήστε να μειώσετε το χρονικό όριο στο ελάχιστο. Το να κάνετε διαρκώς log in μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά είναι προτιμότερο από να κλαπούν οι ευαίσθητες πληροφορίες σας”, προτρέπει τους καταναλωτές.

Παγίδες του WiFi
Βασικός κανόνας - ειδικά - για την περίοδο των διακοπών είναι η σύνδεση μόνο σε αξιόπιστες υπηρεσίες Internet: “προσοχή στις συνδέσεις που εξαπατούν αναφέροντας στην ονομασία τους φράσεις, όπως “δωρεάν WiFi” ή κάτι παρόμοιο, δίπλα από το αυθεντικό όνομα”, τονίζει η ESET. Και προσθέτει: “εάν το Διαδίκτυο του ξενοδοχείου, σας ζητά να ενημερώσετε το λογισμικό, προκειμένου να συνδεθείτε, αμέσως αποσυνδεθείτε και ενημερώστε τη ρεσεψιόν ή τον ιδιοκτήτη του μέρους που μένετε”.

Η εταιρεία συνιστά, επίσης, να μην γίνεται χρήση συνδέσεων Wi-Fi, που δεν είναι κρυπτογραφημένες με WPA2. “Οτιδήποτε με χαμηλότερες προδιαγραφές απλά δεν είναι αρκετά ασφαλές και μπορεί να παραβιαστεί σχετικά εύκολα. Αποσυνδεθείτε από το Wi-Fi, αν δεν χρησιμοποιείτε τη σύνδεση”, είναι ένας από τους κανόνες για ασφαλείς διακοπές και σε ψηφιακό επίπεδο.

Βασικό ζήτημα προκύπτει και σε ό,τι αφορά στις τραπεζικές συναλλαγές: “αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο, προσπαθήστε να μην πραγματοποιείτε ενέργειες online τραπεζικών συναλλαγών και αγορών μέσω δημοσίων Wi-Fi. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιήσετε το δικό σας πρόγραμμα δεδομένων και να δημιουργήσετε το δικό σας hotspot.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ