Έρευνες - Μελέτες

Αφιλόξενο παραμένει το επιχειρείν στις ΤΠΕ για τις γυναίκες

womanlaptopnew

Αφιλόξενο παραμένει το επιχειρείν για τις γυναίκες στους κλάδους, που σχετίζονται με την τεχνολογία. Ως αποτέλεσμα, περισσότερες από μία στις δυο γυναίκες (ποσοστό 53%) εγκαταλείπει το συγκεκριμένο χώρο εργασίας, μετά από την πρώτη της εργασιακή εμπειρία. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άρρενες συναδέλφους τους ανέρχεται σε 31%. Την ίδια στιγμή, αν και σε ποσοστό 75% οι γυναίκες κάτοχοι ΜΒΑ διαθέτουν τεχνολογικό υπόβαθρο σπουδών, μόνο το 36% επιλέγει να εργαστεί σε κλάδους σχετικούς με την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM - science, technology, engineering and math industries). Παρά, λοιπόν, τις προσπάθειες να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών σε επαγγέλματα σχετικά με την τεχνολογία, ο γυναικείος πληθυσμός εξακολουθεί να τους γυρνά την πλάτη και μάλλον όχι αδικαιολόγητα.

Μια στις δυο εγκαταλείπει τον κλάδο της τεχνολογίας, μετά την πρώτη εργασιακή εμπειρία Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ερευνών Catalyst, με τίτλο “High Potentials in Tech - Intensive Industries: The Gender Divide in Business Roles”, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μισθολογικές αδικίες, αλλά και διακριτική μεταχείριση ως προς την επαγγελματική τους ανέλιξη, ήδη, από την πρώτη ημέρα απασχόλησής τους σε μια εταιρεία των προαναφερθέντων κλάδων.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες κάτοχοι MBA έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσληφθούν σε εταιρείες, που ανήκουν σε τεχνολογικούς κλάδους και εφόσον το καταφέρουν, έχουν μικρές πιθανότητες για ίση μισθολογική μεταχείριση, ενώ ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο, συνήθως, από χαμηλότερο κλιμάκιο.

Συγκεκριμένα, αν και έχουν ως αφετηρία το ίδιο εκπαιδευτικό υπόβαθρο με τους άνδρες συνυποψήφιους τους, οι γυναίκες που προσλαμβάνονται σε τεχνολογικές εταιρείες, ξεκινούν σε ποσοστό 55% από τα χαμηλότερα επαγγελματικά κλιμάκια, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι 39%. Επίσης, αμείβονται λιγότερο, ενώ συχνά νιώθουν απομονωμένες μέσα στον εργασιακό χώρο, καθώς σε ποσοστό 73% δηλώνουν πως νιώθουν ότι δεν ανήκουν στην εταιρεία έναντι 17%, που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες.

Άνοδος στην ιεραρχία
Προσχώματα συναντούν οι γυναίκες που εργάζονται σε τεχνολογικές εταιρείες και κατά την επαγγελματική τους ανέλιξη στην ιεραρχία της εταιρείας. Για του λόγου το αληθές, μια γυναίκα - εργαζόμενη σε εταιρεία τεχνολογίας έχει πιθανότητες να καταλάβει θέση προϊσταμένου σε ποσοστό 15%, όταν στους άλλους κλάδους το αντίστοιχο ποσοστό είναι 21%.

Επίσης, οι γυναίκες που επιλέγουν - μετά από την ολοκλήρωση του MBA να εργαστούν σε εταιρείες τεχνολογίας - έχουν μικρότερες προοπτικές από τους άνδρες συναδέλφους τους να φτάσουν στα ανώτερα επίπεδα της διοικητικής πυραμίδας, κατακτώντας τη θέση του CEO, για παράδειγμα.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα της Catalyst, που πραγματοποιήθηκε από το 2007 έως το 2014, βασίστηκε στις απαντήσεις περίπου 6.000 κατόχων MBA, οι οποίοι απασχολούνται σε διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους, σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη και Ασία.