Έρευνες - Μελέτες

Περισσότεροι από 1,4 δις χρήστες smartphone στην Κίνα, έως το 2020

smartphonepeopl2

Το “πετράδι στο στέμμα” του κλάδου των συσκευών παραμένουν τα smartphones, με την Κίνα να ηγείται της παγκόσμιας τάσης για περαιτέρω υιοθέτηση των “έξυπνων” κινητών από τους καταναλωτές. Για του λόγου το αληθές, εκτιμάται ότι, έως το 2020, περισσότεροι από 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζοι θα είναι κάτοχοι smartphone, με την αγορά της Κίνας να παραμείνει “ατμομηχανή” της παγκόσμιας αγοράς των “έξυπνων” κινητών.

Νέες τεχνολογικές τάσεις, όπως η αυτόνομη οδήγηση, η εικονική πραγματικότητα και το Internet of Things, βρίσκουν γόνιμο έδαφος στην ΚίναΣύμφωνα με την εταιρεία Canalys, η οποία προχώρησε στις παραπάνω εκτιμήσεις, οι κινεζικές επιδόσεις σαφώς και υπερέχουν των αντίστοιχων της αμερικανικής αγοράς, όπου αναμένεται να υπάρχουν 332 εκατ. “έξυπνων” κινητών.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η μεγάλη κινητικότητα που αναπτύσσεται στην κινεζική αγορά πέριξ των mobile payments, σε συνδυασμό με την εκτόξευση του ηλεκτρονικού εμπορίου στα ύψη και τις νέες ψηφιακές απαιτήσεις των καταναλωτών, θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη ζήτηση για smartphones στην Κίνα.

Ειδικά στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ μιας έντονα ανοδικής πορείας στην κινεζική αγορά. Η Κίνα συνιστά μια αγορά - πρότυπο για το online διασυνοριακό εμπόριο, με τις απευθείας αγορές από εμπόρους εκτός συνόρων να εξελίσσονται σε μεγάλο trend, όσο η χώρα αποκτά ένα έντονα ψηφιακό προφίλ. Οι αναλυτές στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους για εξέλιξη της Κίνας σε παράδεισο του ηλεκτρονικού εμπορίου σε μία σειρά από παράγοντες. Μεταξύ αυτών, κομβική θεωρείται η λειτουργία και η συνεχής αύξηση των εγκαταστημένων στη χώρα Ζωνών Ελεύθερου Εμπορίου, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται μείωση των δασμών, των χρονοβόρων ελέγχων και της μεγάλης γραφειοκρατίας.

Εικονική πραγματικότητα
Την ίδια στιγμή, αναλυτές της Canalys, που παρακολουθούν την κινεζική αγορά, προβλέπουν ότι νέες τάσεις της τεχνολογίας όπως τα “έξυπνα” οχήματα, η εικονική πραγματικότητα (virtual reality-VR) και το Internet of Things θα συνεχίσουν να βρίσκουν γόνιμο έδαφος στην Κίνα, ενισχύοντας και τη χρήση “έξυπνων” mobile συσκευών. Τις συγκεκριμένες τάσεις, άλλωστε, προσπαθεί να εντάξει στην καθημερινότητα των πολιτών της Κίνας η κυβέρνηση της χώρας μέσω της πρωτοβουλίας “Internet Plus”.

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, η Κίνα εξελίσσεται σε κομβική αγορά - και - για τον κλάδο της εικονικής πραγματικότητας, καθώς η περιοχή αναμένεται να απορροφήσει το 2016 ποσοστό 40% των παγκόσμιων πωλήσεων συσκευών VR.

Μάλιστα, οι αναλυτές της Canalys θεωρούν ότι η αυτόνομη οδήγηση, οι υποδομές και υπηρεσίες smart cities και η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας θα κινητοποιήσουν, προσεχώς, το ακόμη εντονότερο ενδιαφέρον Κινέζων παρόχων και κατασκευαστών. 

“Η εικονική πραγματικότητα αποτελεί έναν κλάδο που μπορεί να ευδοκιμήσει στην κινεζική αγορά. Σταδιακά, τα εμπόδια εισόδου στην αγορά του VR μειώνονται και οι κατασκευαστές εστιάζουν, πλέον, σε εναπομείναντα ζητήματα καινοτομίας, που σχετίζονται με τις συσκευές Virtual Reality”, αναφέρει η Canalys.