Έρευνες - Μελέτες

Η Νέα Υόρκη ξεπερνά τη Silicon Valley στις επενδύσεις στο Fintech

fintech

Το “θρόνο” της Silicon Valley ως πρωτεύουσας πόλης στη συγκέντρωση επιχειρηματικών κεφαλαίων (Venture Capitals), που κατευθύνονται στον τομέα της Xρηματοοικονομικής Tεχνολογίας (Financial Technology-FinTech) αποσπά, πλέον, η Νέα Υόρκη.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η τελευταία συγκέντρωσε το 1ο τρίμηνο του 2016, περισσότερα επιχειρηματικά κεφάλαια που προορίζονται για εταιρείες - νεόκοπες ή πιο ώριμες - του πολλά υποσχόμενου τομέα του Fintech.

Στροφή των επενδυτών προς τις εταιρείες του Financial Technology που λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς τις τράπεζεςΣύμφωνα με νέα έρευνα της Accenture, τους τρεις πρώτους μήνες του 2016 η Νέα Υόρκη έγινε αποδέκτης επιχειρηματικών  κεφαλαίων σε εταιρείες της Xρηματοοικονομικής Tεχνολογίας της τάξης των $690 εκατ. Την ίδια περίοδο, στη Silicon Valley κατευθύνθηκαν κεφάλαια $511 εκατ. με προορισμό εταιρείες του Financial Technology-FinTech.

Η μελέτη της Accenture (Fintech’s Golden Age) διαπιστώνει ότι, ήδη, το 2015 οι επενδύσεις στο Fintech στη Νέα Υόρκη τριπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε $2,3 δις, αντιπροσωπεύοντας το 10% των παγκόσμιων επενδυτικών κεφαλαίων, που αφορούν τον κλάδο της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας.

“Διανύουμε τη “χρυσή εποχή” Fintech. Πριν από έξι χρόνια, ελάχιστοι γνώριζαν ποιο είναι το αντικείμενο του Financial Technology. Σήμερα, ο κλάδος είναι στο επίκεντρο του παγκόσμιου επενδυτικού ενδιαφέροντος”, σχολιάζουν οι αναλυτές. Υπογραμμίζουν δε ότι, σε αυτά τα έξι χρόνια, το Fintech έχει εξελιχθεί σε μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελεί την κινητήριο δύναμη της καινοτομίας για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. 

Ποιοτική στροφή
Εκτός από τα οικονομικά δεδομένα του κλάδου του Fintech, η μελέτη της Accenture αναδεικνύει και μια ποιοτική στροφή των επενδυτών. Το ενδιαφέρον των τελευταίων προκαλούν πλέον περισσότερο, συχνότερα και πιο έντονα οι εταιρείες της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, που με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις τράπεζες, παρά σε εκείνες που τις ανταγωνίζονται.

Το 2010, το 60% των επενδύσεων σε Fintech στη Βόρεια Αμερική κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται τα παραδοσιακά τραπεζικά ιδρύματα και το 40% σε εκείνους που συνεργάζονται μαζί τους. Το 2015, η αναλογία αυτή αντιστράφηκε.

Αυτή η αλλαγή, σύμφωνα με τους αναλυτές, ήταν πολύ πιο έντονη στη Νέα Υόρκη, όπου το 37% των επενδύσεων στο Fintech προωθήθηκε, το 2010, σε επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ το 2015 το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει στο 83%.

Θυμίζουμε ότι οι εταιρείες του κλάδου της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας αξιοποιούν τα κενά και τις αδυναμίες της τραπεζικής αγοράς, προκειμένου να προσφέρουν εναλλακτικά ψηφιακά εργαλεία (ψηφιακά πορτοφόλια, διαδικτυακή μεταφορά χρημάτων), τα οποία είτε συνεργάζονται, είτε ανταγωνίζονται με το παραδοσιακό κανάλι των τραπεζών.