Έρευνες - Μελέτες

Σε πτώση τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς Servers, το 1ο τρίμηνο του 2016

serversmarket

Αυξημένες πωλήσεις σε επίπεδο όγκου, αλλά πτώση των εσόδων σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, “είδε” η παγκόσμια αγορά Servers το 1ο τρίμηνο του 2016. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από πωλήσεις Servers διεθνώς μειώθηκαν, το εξεταζόμενο διάστημα, κατά 2,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Οι δε πωλήσεις σε επίπεδο τεμαχίων αυξήθηκαν κατά 1,7% τους τρεις πρώτους μήνες του 2016 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ανοδικά κινήθηκαν, πάντως, οι πωλήσεις σε επίπεδο όγκουΣύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Gartner και την ανάλυση των στελεχών της εταιρείας, το 1ο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν οι αποστολές Servers με χαμηλότερη μέση τιμή πώλησης έναντι της αντίστοιχης περσινής. Το γεγονός αυτό έδωσε μεν ώθηση στον όγκο των πωλήσεων, αλλά κράτησε τα έσοδα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Πάντως, όπως προσθέτουν οι ίδιοι, η εικόνα αυτή διαφοροποιείται για την αγορά των Servers σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Για παράδειγμα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Gartner, όλες οι περιφέρειες παρουσίασαν πτώση είτε σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, είτε και σε έσοδα, με εξαίρεση την περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού, όπου καταγράφηκε το 1ο τρίμηνο αύξηση κατά 9,7% σε επίπεδο εσόδων και κατά 8,4% σε επίπεδο τεμαχίων.

Στο μεταξύ, στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, η αγορά των Servers ενισχύθηκε κατά 1,4% σε τεμάχια και κατά 1,5% σε επίπεδο εσόδων το 1ο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τέλος, στη γεωγραφική περιφέρεια της Βόρειας Αμερικής οι πωλήσεις Servers ενισχύθηκαν μεν κατά 1% όσον αφορά τον όγκο, αλλά υποχώρησαν κατά 5,9% στα έσοδα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι αναλυτές της Gartner σημειώνουν ότι η πραγματική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας αγοράς των Servers εξακολουθεί να είναι το hyperscale data center τμήμα της. Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένουν στάσιμες.

Οι πρωταγωνιστές
Τα ηνία της παγκόσμιας αγοράς Servers - σε επίπεδο εσόδων - κράτησε και κατά το 1ο τρίμηνο του 2016, η Hewlett Packard Enterprise (HPE), με τις επιδόσεις της εταιρείας να της εξασφαλίζουν μερίδιο 25,2%. Μάλιστα, η Hewlett Packard Enterprise ήταν η μοναδική εταιρεία του παγκόσμιου “top 5”, που κατάφερε να εμφανίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης στη διάρκεια του 1ου τριμήνου του 2016.

Από την πλευρά της, η Dell, παρά το αρνητικό πρόσημο (μείωση 1,4%) κατάφερε να διατηρήσει τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς με μερίδιο 17,3%. Η IBM, αν και πέτυχε να καταλάβει την τρίτη θέση της διεθνούς αγοράς, με μερίδιο 9,7%, δοκίμασε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών στον κόσμο, κατά το 1ο τρίμηνο του 2016. Lenovo και Cisco ήταν οι δύο επιχειρήσεις, που συμπλήρωσαν την κορυφαία πεντάδα της παγκόσμιας αγοράς Servers, σε επίπεδο εσόδων.

Όσον αφορά τον όγκο των πωλήσεων, την πρωτιά για το 1ο τρίμηνο απέσπασε, επίσης, η HPE, με τη Dell έπεται, τη Lenovo να ακολουθεί στη τρίτη θέση και τις Huawei και Inspur να ακολουθούν. 

Εκτιμήσεις εσόδων ανά κατασκευαστή Server, παγκοσμίως, 1ο τρίμηνο 2016 (σε $ΗΠΑ)

Πηγή: Gartner (Ιούνιος 2016) 

Εκτιμήσεις πωλήσεων ανά κατασκευαστή Server, παγκοσμίως, 1ο τρίμηνο 2016 (τεμ.)

Πηγή: Gartner (Ιούνιος 2016)