Ελαφρά επιδείνωση των προσδοκιών σε Πληροφορική - Λογισμικό το Μάιο

Έρευνες - Μελέτες

02 Ιουνίου 2016

Ελαφρά υποχώρηση, σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, κατέγραψε το Μάιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στους τομείς της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 66 μονάδες (από 74,6) τον Απρίλιο, κινούμενος, πάντως, σε ανώτερα επίπεδα από τα αντίστοιχα περσινά (53,9 μονάδες). 

Πτωτικά σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά ανοδικά έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα, κινήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιώνΣύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το Μάιο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων στους δύο τομείς επιδεινώθηκαν, με το σχετικό ισοζύγιο των +8 μονάδων να ισοσκελίζεται, ενώ και στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση καταγράφηκε σημαντική πτώση (στις -23 από +4 μονάδες).

Επιπλέον, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης παραμένουν αμετάβλητες και σε αρνητικό πεδίο τιμών (στις -8 μονάδες το ισοζύγιο), με τις προβλέψεις για την απασχόληση να χάνουν έδαφος (στις +4 από +8 μονάδες ο δείκτης). Οι αποπληθωριστικές προσδοκίες για τις τιμές εξομαλύνθηκαν το Μάιο στους δύο τομείς (-15 από -25 μονάδες ο δείκτης). Τέλος, το 27% (από 42% τον Απρίλιο) των επιχειρήσεων των δύο τομέων δηλώνει, πλέον, απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με ένα ισόποσο ποσοστό ερωτηθέντων να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης ως βασικό εμπόδιο λειτουργίας και ένα 36% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης.

Συνολικά, στον τομέα των Υπηρεσιών, όπου ανήκουν οι δύο κλάδοι, το κλίμα το Μάιο ήταν ελαφρά βελτιωμένο, με το Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών να διαμορφώνεται στις 76,6 μονάδες (από 70,6 τον Απρίλιο) μονάδες, κινούμενος σε ελαφρώς ανώτερη επίδοση από την αντίστοιχη περσινή (70 μονάδες).

Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης αμβλύνθηκαν, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, άλλαξαν τάση και έγιναν θετικές.

Το κλίμα στην Ελλάδα
Η έρευνα του ΙΟΒΕ για το Μάιο διαπιστώνει - συνολικά για την ελληνική αγορά - μικρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Μάιο, κυρίως, λόγω χαμηλότερων προσδοκιών στη Βιομηχανία. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε στις 89,7 μονάδες από 90,3 τον Απρίλιο, σε επίδοση χαμηλότερη και έναντι της αντίστοιχης περυσινής (92 μονάδες). Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα, κυρίως, της ενίσχυσης της απαισιοδοξίας στον τομέα της Βιομηχανίας, καθώς στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται σταθερότητα ή μικρή βελτίωση.

Αλλά και στην πλευρά των καταναλωτών, ανακόπτεται η πτωτική πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης μετά από 4 μήνες συνεχόμενης επιδείνωσης.

Η εικόνα στην ΕΕ
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε εκ νέου το Μάιο, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει +0,5 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 105,7, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του. Στην Ευρωζώνη, η άνοδος του δείκτη εκπορεύεται από την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (κατά +2,3 μονάδες), αλλά και τη βελτίωση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο (+1,9) και στον τομέα των Κατασκευών (+1,7). Το κλίμα στη Βιομηχανία παρέμεινε σταθερό, ενώ στις Υπηρεσίες καταγράφηκε οριακή πτώση (-0,4).

Στο επίπεδο των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών, το κλίμα βελτιώθηκε στη Γαλλία (+1,5) και οριακά στη Γερμανία (+0,4), ενώ χειροτέρεψε ελαφρά στην Ισπανία (-0,4) και παραμένει, εν πολλοίς, αμετάβλητο σε Ιταλία (+0,3) και Ολλανδία (-0,1). 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ