Έρευνες - Μελέτες

Οι τεχνολογίες που θα επηρεάσουν το επιχειρείν τους επόμενους 18-24 μήνες

blockchaintech

Εκ βάθρων αλλαγές στα υφιστάμενα πολυετή επιχειρηματικά μοντέλα φέρνουν οι νέες τεχνολογικές τάσεις, μεταβάλλοντας άρδην το σκηνικό εντός των επομένων 18 έως 24 μηνών. Οι ανερχόμενες τάσεις της τεχνολογίας, που αναμένεται να δημιουργήσουν πραγματική αξία στις επιχειρήσεις το επόμενο διαστημα, είναι η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα (augmented and virtual reality), το blockchain, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of things) και οι κοινωνικά υπεύθυνες εφαρμογές ραγδαία αναπτυσσόμενων τεχνολογιών (socially-responsible applications of exponential technologies).

Το blockchain, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και οι κοινωνικά υπεύθυνες εφαρμογές ραγδαία αναπτυσσόμενων τεχνολογιών αλλάζουν τις επιχειρήσεις, όπως τις ξέρουμεΣύμφωνα με την 7η ετήσια έκθεση της Deloitte για τις τεχνολογικές τάσεις, “Τεχνολογικές Τάσεις 2016 - Καινοτομώντας στην ψηφιακή εποχή”, οι CIOs και οι οργανισμοί πληροφορικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα αυτή πραγματικότητα για να αποφέρουν μετρήσιμα αποτελέσματα στους πελάτες και στους υπαλλήλους τους και για να συνάψουν συμμαχίες που θα ευδοκιμήσουν.

“Οι ταχείς ρυθμοί, με τους οποίους αλλάζει το παγκόσμιο επιχειρηματικό οικοσύστημα, αναγκάζουν τους CIOs να πρωτοπορούν και να αξιοποιούν τις κυριότερες τεχνολογίες που έχουν κάποιο αντίκτυπο για την επιχείρηση. Οι CIOs, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν και να αλλάξουν τις επιχειρήσεις, όπως τις ξέρουμε”, σημειώνει η μελέτη.

Μία από τις τάσεις, που περιλαμβάνονται στην έκθεση “Καινοτομώντας στην Ψηφιακή Εποχή”, αφορά το Blockchain (Εκδημοκρατισμός της εμπιστοσύνης). Όπως εξηγούν οι αναλυτές, οι ψηφιακές συναλλαγές χρησιμοποιούνται ευρύτατα παγκοσμίως, ωστόσο, πολλές από αυτές εξαρτώνται από νομικά ιδρύματα και λαμβάνουν ανεπαρκή εποπτεία, διαχείριση και πιστοποίηση εμπιστοσύνης. Το Blockchain επιτρέπει την κατανομή των λογιστικών βιβλίων και των “έξυπνων” συμβάσεων, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο κατανέμεται η αξία ανάμεσα στα διάφορα μέρη, να εισάγουν νέες προσεγγίσεις αναφορικά με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, την πιστότητα των πελατών, τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, τις διασυνοριακές πληρωμές και πολλά άλλα σενάρια.

Εικονική πραγματικότητα
“Το μέλλον των κινητών κλίνει προς τις συσκευές που μπορούν να φορεθούν από το χρήστη, ειδικά τώρα που λύσεις επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας εισάγονται στην αγορά. Αυτά που κάποτε θεωρούνταν αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας, αρχίζουν σιγά - σιγά να διαγράφονται ως δυνατότητες της τεχνολογίας της Επαυξημένης και της Εικονικής πραγματικότητας και έγκειται στις δυνατότητες κάθε επιχείρησης ο πιθανός ανασχηματισμός των επιχειρησιακών διαδικασιών ή ακόμη και η ριζική αναδιαμόρφωση της εμπειρίας των πελατών”, διαπιστώνουν οι αναλυτές.

Αναφορικά με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), η μελέτη τονίζει ότι η πραγματική αξία του, έγκειται όχι τόσο στην ποσότητα των αισθητήρων που αναπτύσσονται ή στις νέες συσκευές που συνδέονται, όσο στη δυνατότητά του να επιφέρει ανατροπές στον ανασχεδιασμό των επιχειρησιακών διαδικασιών και στην επανασύνδεση επιχειρήσεων, κράτους και κοινωνίας.

“Στην εποχή της ψηφιακής καινοτομίας, οι CIOs ερευνούν ένα μεγάλο αχαρτογράφητο κομμάτι και πρέπει να αξιολογήσουν τις νέες τεχνολογίες σε αντιπαράθεση με την πρακτική πραγματικότητα. Επομένως, οι CIOs καλούνται να κινηθούν πέρα από το “τι” στο “ε και λοιπόν” για να εξετάσουν αυτές τις τεχνολογικές τάσεις και να χτίσουν το αύριο, ξεκινώντας σήμερα”, καταλήγουν οι αναλυτές.