Έρευνες - Μελέτες

Ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγορά smartphones, το 1ο τρίμηνο του 2016

smarphonehand3

Έντονη κινητικότητα, παρά την “ωρίμανση” της αγοράς, που, σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, αγγίζει τα όρια του “κορεσμού”, εμφάνισε ο κλάδος των smartphones το 1ο τρίμηνο του 2016. Χαρακτηριστικές της κινητικότητας ήταν οι …μάχες μεταξύ των κατασκευαστών για μια θέση στο παγκόσμιο “top 5”, το οποίο το 1ο τρίμηνο του 2016 κυριαρχήθηκε από τα ανερχόμενα κινέζικα brands.

Τρία κινέζικα brands κατάφεραν να εισέλθουν στην κορυφαία πεντάδα της παγκόσμιας αγοράςΤο φετινό 1ο τρίμηνο, οι κινεζικές εταιρείες εκπροσωπήθηκαν με τρεις κατασκευαστές στο διεθνές “top 5”, συγκεντρώνοντας μερίδιο 17% της αγοράς των smartphones. Θυμίζουμε ότι, το 1ο τρίμηνο του 2015, δύο κατασκευαστές εκ Κίνας είχαν καταφέρει να αποκτήσουν μια θέση στην κορυφαία πεντάδα της παγκόσμιας αγοράς smartphones, με το συνολικό μερίδιο τους να διαμορφώνεται στο 11%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gartner, τους τρεις πρώτους μήνες του 2016, οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphones ενισχύθηκαν, συνολικά, κατά 3,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, διαμορφούμενες στα 349 εκατ. συσκευές. Πλέον, περίπου 8 στα 10 κινητά τηλέφωνα, που διατίθενται στην παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων, ανήκει στην κατηγορία των “έξυπνων” κινητών (το 78%).

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι στήριξη στην παγκόσμια αγορά smartphones παρείχε - κατά κύριο λόγο - η ζήτηση για low-cost συσκευές και προσιτά 4G smartphones στις αναδυόμενες αγορές. “Σε μία επιβραδυνόμενη αγορά, όπως είναι αυτή των smartphones, τα εδραιωμένα brands έρχονται πιο εύκολα αντιμέτωπα με το φαινόμενο του κορεσμού, ενώ τα αναδυόμενα εμπορικά σήματα αποκτούν δυναμική, διαταράσσοντας τη μακροχρόνια κυριαρχία των μεγάλων κατασκευαστών”, τονίζει στην ανάλυσή της η Gartner.

Υπογραμμίζει δε ότι, σε μια αγορά με τόσο μεταβαλλόμενη δυναμική, τα κινέζικα brands smartphones είναι εκείνα που εμφανίζονται ως οι νέες κορυφαίες μάρκες παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι το 1ο τρίμηνο του 2016, τρία κινέζικα brands, Huawei, Oppo και Xiaomi, βρέθηκαν μεταξύ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών, διεθνώς.

Οι πρωταγωνιστές
Τα στοιχεία της Gartner δείχνουν ότι, το 1ο τρίμηνο του 2016, η Samsung κατάφερε να υπερασπιστεί με επιτυχία την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς smartphones. Ο βασικός ανταγωνιστής, η Apple, διατήρησε μεν τη δεύτερη θέση της διεθνούς κατάταξης, με τις επιδόσεις της να υφίστανται - για πρώτη φορά - διψήφια μείωση σε ετήσια βάση.

Η Huawei κατέλαβε την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με την επίσης κινεζική Oppo να καταφέρνει να πλασαριστεί στην τέταρτη και την Xiaomi να είναι το τρίτο κινεζικό brand, που έχει μια θέση στο “top 5”, κατέχοντας την πέμπτη θέση της αγοράς.

Πωλήσεις Smartphones σε τελικούς χρήστες, παγκοσμίως ανά κατασκευαστή, 1ο τρίμηνο 2016 (σε χιλ. τεμ.)

Πηγή: Gartner (Μάιος 2016)

Λειτουργικά συστήματα
Σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων, το Android συνέχισε να διευρύνει τα μερίδια αγοράς του, έναντι του iOS και των Windows, πετυχαίνοντας διείσδυση 84% στην παγκόσμια αγορά έναντι 78,8% ένα χρόνο νωρίτερα. Οι δυνάμεις του λειτουργικού της Apple εξασθένησαν, υποχωρώντας από το 17,9% πέρυσι στο 14,8% το 1ο τρίμηνο του 2016, ενώ τα Windows “είδαν” το μερίδιο τους να υποχωρεί στο 0,7% από 2,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Πωλήσεις Smartphones σε τελικούς χρήστες, παγκοσμίως, ανά λειτουργικό σύστημα, 1ο τρίμηνο 2016 (σε χιλ. τεμ.)

Πηγή: Gartner (Μάιος 2016)