Έρευνες - Μελέτες

Τα 2/3 των νέων στη Δ. Ευρώπη χρησιμοποιούν περισσότερες από μία συσκευές

technologyproducts

Υπερδραστήριοι στη χρήση των υπολογιστικών συσκευών αποδεικνύονται οι νέοι στη Δυτική Ευρώπη, οι οποίοι κατέχουν και κάνουν χρήση όχι μίας, αλλά περισσότερων συσκευών στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να παραμένουν συνδεδεμένοι. Συγκεκριμένα, οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 στη Δυτική Ευρώπη είναι πιο πιθανό να εναλλάσσουν συσκευές για την εκτέλεση διάφορων ψηφιακών δραστηριοτήτων στην καθημερινότητά τους τόσο σε σχέση με τους συνομήλικούς τους σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όσο και σε σχέση με τα άλλα ηλικιακά κοινά.

Από τα υψηλότερα στον κόσμο το ποσοστό των νέων, που αλλάζουν συσκευές για να καλύψουν ψηφιακές δραστηριότητες της καθημερινότηταςΣύμφωνα με νέα έρευνα του Adobe Digital Index, το 67% των νέων σήμερα κάνουν χρήση διάφορων υπολογιστικών συσκευών για τη θέαση περιεχομένου video, σε σύγκριση με 46% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους ενήλικες. Η γενική τάση ισχύει και σε διαφορετικές ψηφιακές δραστηριότητες. Η έρευνα διαπιστώνει, για παράδειγμα, ότι το 61% των νέων στη Δυτική Ευρώπη εναλλάσσει τις συσκευές κατά την αποστολή και τη λήψη emails, όταν το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ενηλίκων είναι 52%.

Επίσης, το 61% των νέων στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης κάνει εναλλακτικά χρήση smartphone ή tablet ή και άλλων συσκευών όταν ψωνίζει, με το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ενηλίκων να κινείται στα επίπεδα του 48%.

Αν και αυτός ο τρόπος περιήγησης και εκτέλεσης ψηφιακών δραστηριοτήτων δείχνει να είναι περίπλοκος για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, για τους νέους τείνει να εξελιχθεί σε δεύτερη φύση. Άλλωστε, με το μέσο αριθμό των συνδεδεμένων συσκευών, που έχει στην κατοχή του ο μέσος πολίτης στη Δυτική Ευρώπη, να διαμορφώνεται στις έξι, είναι μάλλον αναμενόμενο οι νέοι να γίνονται πιο multitasking και να κάνουν χρήση περισσότερων συσκευών για τις καθημερινές ψηφιακές τους δραστηριότητες.  

Εναλλαγή
Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών στη Δυτική Ευρώπη έχουν την τάση να χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία συσκευή επιπλέον, σε σχέση με όσους έχουν περάσει την ηλικία των 35.

Πάντως, η έρευνα του Adobe Digital Index διαπιστώνει ότι η κατοχή περισσότερων της μίας συσκευής δεν σημαίνει απαραίτητα και μεγαλύτερη καθημερινή χρήση αυτών των συσκευών. Στην πραγματικότητα, παρά τα αυξημένα ποσοστά κατοχής συσκευών μεταξύ των νέων στη Δυτική Ευρώπη, τόσο εκείνοι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 18 έως 24 ετών, όσο και οι άνω των 35, κάνουν την ίδια καθημερινή χρήση των συσκευών τους. Για την ακρίβεια, η έρευνα δείχνει ότι οι νέοι στη Δυτική Ευρώπη κάνουν χρήση εναλλακτικών συσκευών, κυρίως, για να καλύψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις διάφορες ψηφιακές ανάγκες της καθημερινότητας τους και όχι για να αυξήσουν τη χρήση τους.