Έρευνες - Μελέτες

Η ψηφιακή άγνοια των χρηστών δίνει "τροφή" στα προγράμματα ransomware

ransomware

Αυξημένα προβλήματα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προκάλεσαν και το 1ο τρίμηνο του 2016, οι απειλές που αφορούν προγράμματα ransomware. Τα τελευταία, μάλιστα, αναδείχθηκαν στο πιο σημαντικό ζήτημα του 1ου τριμήνου του 2016, ξεπερνώντας - ως τάση - τις επιθέσεις τύπου APT (Advanced Persistent Threats).

Σε έξαρση οι επιθέσεις μέσω κακόβουλου λογισμικού, το 1ο τρίμηνο του 2016Σύμφωνα με έκθεση της Kaspersky Lab σχετικά με το τοπίο του κακόβουλου λογισμικού, το 1ο τρίμηνο εντοπίστηκαν 2.900 νέες τροποποιημένες εκδόσεις προγραμμάτων ransomware. Το συγκεκριμένο μέγεθος εμφανίζει αύξηση της τάξης του 14% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η βάση δεδομένων της Kaspersky Lab περιλαμβάνει σήμερα περίπου 15.000 τροποποιημένες εκδόσεις προγραμμάτων ransomware κι ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται.

Κατά το 1ο τρίμηνο του 2016, οι λύσεις ασφάλειας της Kaspersky Lab εμπόδισαν 372.602 επιθέσεις ransomware προς χρήστες, το 17% των οποίων είχε στόχο τον επιχειρηματικό τομέα. Μάλιστα, ο αριθμός των χρηστών, που δέχτηκαν επίθεση, αυξήθηκε κατά 30% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2015.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Kaspersky Lab, οι τρεις “κορυφαίες” οικογένειες ransomware για το 1ο τρίμηνο ήταν: η Teslacrypt (58,4%), η CTB-Locker (23,5%) και η Cryptowall (3,4%). Και τα τρία είδη ransomware διαδίδονται, κυρίως, μέσω ανεπιθύμητης αλληλογραφίας με κακόβουλα συνημμένα αρχεία ή μέσω link που οδηγούν σε “μολυσμένες” ιστοσελίδες.

Ένας λόγος για την αύξηση των επιθέσεων ransomware, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ότι οι χρήστες πιστεύουν ότι η απειλή είναι ανίκητη. “Οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες δεν έχουν γνώση των τεχνολογικών αντιμέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη της “μόλυνσης” και του κλειδώματος των αρχείων ή των συστημάτων. Και φυσικά, η άγνοια γύρω από βασικούς κανόνες ψηφιακής ασφάλειας επιτρέπει στους εγκληματίες να κερδοσκοπούν”, αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Το τοπίο
Αναλύοντας το τοπίο του κακόβουλου λογισμικού το 1ο τρίμηνο του 2016, η εταιρεία διαπιστώνει ότι το 21,2% των χρηστών του Διαδικτύου αντιμετώπισε web-based επιθέσεις τουλάχιστον μία φορά, μέγεθος χαμηλότερο κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2015.

Το 44,5% των χρηστών λύσεων της Kaspersky Lab αντιμετώπισε μια κακόβουλη απειλή τουλάχιστον μία φορά, μέγεθος αυξημένο κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2015.

Οι λύσεις της Kaspersky Lab προστάτευσαν 459.970 χρήστες από δόλιες προσπάθειες ψηφιακών εγκληματιών να αποκτήσουν πρόσβαση σε online τραπεζικές υπηρεσίες και να κλέψουν τα χρήματα τους.

Το μερίδιο των adware προγραμμάτων στη συνολική κίνηση των mobile απειλών άγγιξε το 42,7%, μέγεθος που κατέστησε τα adware προγράμματα την κορυφαία mobile απειλή. Εντοπίστηκαν, επίσης, 4.146 νέα mobile Trojan προγράμματα, μέγεθος αυξημένο κατά 1,7 φορές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, ο αριθμός των SMS-Trojans συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο αριθμός των νέων mobile ransomware προγραμμάτων αυξήθηκε κατά 1,4 φορές - από 1.984 το 4ο τρίμηνο του 2015, σε 2.895 το 1ο τρίμηνο του 2016.