Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα σε Πληροφορική - Λογισμικό τον Απρίλιο

Έρευνες - Μελέτες

06 Μαΐου 2016

Bελτιωμένο ήταν το επιχειρηματικό κλίμα στην εγχώρια αγορά στους τομείς της Πληροφορικής και της Ανάπτυξης Λογισμικού τον Απρίλιο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στους συγκεκριμένους τομείς κινήθηκε ανοδικά τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις 74,6 μονάδες (από 73,6 ένα μήνα νωρίτερα) σε ανώτερα επίπεδα από τα αντίστοιχα περσινά (όταν είχε κινηθεί στις 58,2 μονάδες).

Ανοδικά κινήθηκε τον Απρίλιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και την Ανάπτυξη ΛογισμικούΣύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Απρίλιο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων στους δύο τομείς παρέμειναν αμετάβλητες τον Απρίλιο, με το σχετικό ισοζύγιο να κινείται εκ νέου στις +8 μονάδες. Στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση καταγράφηκε άνοδος 8 μονάδων (στις +4) στον σχετικό δείκτη.

Αντίθετα, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης έχασαν ελαφρά έδαφος (στις -8 από -4 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), με τις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου να παραμένουν στα ίδια επίπεδα (στις +8 μονάδες ο δείκτης).

Στο μεταξύ, οι αποπληθωριστικές προσδοκίες για τις τιμές εντάθηκαν ελαφρά τον Απρίλιο (-25 από -21 μονάδες ο δείκτης). Τέλος, το 42% (από 38%) των επιχειρήσεων δήλωνε απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 27% των ερωτηθέντων να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 21% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως βασικά λειτουργικά εμπόδια.

Συνολικά, στον τομέα των Υπηρεσιών, όπου ανήκουν οι δύο κλάδοι, το κλίμα τον Απρίλιο ήταν βελτιωμένο, με το Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών να βελτιώνεται ελαφρά, φθάνοντας στις 70,6 μονάδες (από 66 ένα μήνα νωρίτερα), κινούμενος, πάντως, σε ελαφρώς χαμηλότερη επίδοση από την αντίστοιχη περσινή (73,1 μονάδες). Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, αμβλύνθηκαν, ενώ στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, το αρνητικό ισοζύγιο δεν μεταβλήθηκε. 

Η συνολική εικόνα
Η έρευνα του ΙΟΒΕ για τον Απρίλιο, συνολικά για την ελληνική αγορά, δείχνει ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε αμετάβλητος, με νέα επιδείνωση, ωστόσο, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και μάλιστα στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 90,3 μονάδες από 90,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Πάντως, η συγκεκριμένη επίδοση υστερεί σημαντικά έναντι της αντίστοιχης περυσινής (93,3 μονάδες).

Στην πλευρά των επιχειρήσεων, καταγράφηκε άμβλυνση της απαισιοδοξίας στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες και σχεδόν σταθερότητα στη Βιοµηχανία, ενώ αντίθετα στις Κατασκευές - κυρίως στις Ιδιωτικές - σημειώθηκε νέα επιδείνωση προσδοκιών.

“Είναι φανερό ότι η οικονομία εξακολουθεί να διανύει μια παρατεταμένη περίοδο αναμονής, καθώς εκκρεμεί αφενός η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του εφαρμοζόμενου προγράμματος, αφετέρου η οριστικοποίηση του περιεχομένου του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, που θα επηρεάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο μεταξύ όμως και με δεδομένο το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, είναι, κυρίως, η προεξόφλησή τους που επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες ειδικά των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης”, αναφέρει η μελέτη. 

Οι ευρωπαϊκές επιδόσεις
Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Απρίλιο σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη, μετά από ένα τρίμηνο επιδείνωσης, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει αντίστοιχα +0,5 και +0,9 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 105,1 και τις 103,9 μονάδες, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.

Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η άνοδος του δείκτη εκπορεύτηκε από τη μικρή ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (κατά +0,4 μονάδες), αλλά και τη βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός από το Λιανικό Εμπόριο, όπου επιδεινώθηκε ελαφρά (-0,6). Το κλίμα ανέκαμψε στη Βιομηχανία (+0,5), στον τομέα των Κατασκευών (+1,1) και περισσότερο στις Υπηρεσίες (+1,9).

Σε επίπεδο χωρών, η εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά στην Ιταλία (+4,4), αλλά και την Ολλανδία (+1,9) και οριακά στη Γερμανία (+0,4), ενώ, στον αντίποδα, επιδεινώθηκε σε Γαλλία (-1) και Ισπανία (-0,8).

Στην Ε.Ε., η ελαφρώς μικρότερη βελτίωση στο οικονομικό κλίμα σε σχέση με την Ευρωζώνη ήταν αποτέλεσμα της χειροτέρευσης των προσδοκιών στο Ηνωμένο Βασίλειο (-1,6), παρ’ όλο που στην Πολωνία ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανέκαμψε ισόποσα (+1,6). Σε τομεακό επίπεδο, οι διαφορές με την Ευρωζώνη έγκεινται στη σταθερότητα που καταγράφει το κλίμα στη Βιομηχανία, ενώ στους υπόλοιπους τομείς οι επιμέρους τάσεις κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ