Έρευνες - Μελέτες

Ήπιες οι αρχικές επιπτώσεις ενός Brexit στην ευρωπαϊκή αγορά Πληροφορικής

technology1new1

Ελαφρά αρνητικές συνέπειες για την ίδια την αγορά Πληροφορικής στη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να έχει ενδεχόμενο Brexit, ενώ για την υπόλοιπη ευρωπαϊκή βιομηχανία του κλάδου η επίδραση μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα ήταν μάλλον ουδέτερη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό εκτιμά η εταιρεία ερευνών IDC, η οποία “έτρεξε” σχετική έρευνα μεταξύ των αναλυτών της, προκειμένου να αποτιμήσει τις πιθανές συνέπειες ενός Brexit στην αγορά του ΙΤ, τόσο της ίδιας της Μεγάλης Βρετανίας, όσο και της Ευρώπης στο σύνολο της.

Για την ίδια τη βιομηχανία του ΙΤ στη Μεγάλη Βρετανία οι συνέπειες θα είναι πιο έντονες, σίγουρα αρνητικές, αλλά σε πρώτη φάση όχι δραματικέςΣε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση της IDC είναι ότι μεγάλο μέρος των πανευρωπαϊκών επιπτώσεων από ένα πιθανό Brexit θα προσδιοριστεί μακροπρόθεσμα, ανάλογα με την επαναδιαπραγμάτευση των σχετικών Οδηγιών της Ε.Ε. και της νομοθεσίας και δεν μπορούν να προβλεφθούν πλήρως προς το παρόν. “Πολλές από τις επιπτώσεις θα προσδιοριστούν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις, που θα ακολουθήσουν με τις ευρωπαϊκές Αρχές σε επίπεδο νομοθεσίας και Οδηγιών”, αναφέρει η IDC.

Όσο για την ίδια τη βρετανική αγορά, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι, εφόσον το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οδηγήσει σε έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., “θα υπάρξουν μεν συνέπειες στη βρετανική αγορά ΙΤ, αλλά αυτές δεν θα είναι σε καμία περίπτωση δραματικές”.

Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι ίδιοι, οι επενδύσεις στην Πληροφορική υπαγορεύονται πλέον περισσότερο από άλλες ανάγκες, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μετάβαση στις τεχνολογίες της λεγόμενης “3rd Platform” (cloud, mobile, analytics και social media), και λιγότερο από τον τοπικό οικονομικό κύκλο κάθε αγοράς.

Επιπλέον, οι αναλυτές της IDC διευκρινίζουν ότι πολλοί οργανισμοί και επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί σε πολυετείς συμφωνίες παραχώρησης αδειών χρήσης λογισμικού, οι οποίες είναι δύσκολο να σπάσουν ή να διαφοροποιηθούν σημαντικά σε ένα ενδεχόμενο Brexit.

Αγορές
Από τις επιμέρους κάθετες αγορές, αυτή των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της μεταποίησης, του λιανεμπορίου, αλλά και του χονδρεμπορίου, είναι εκείνες των οποίων οι δαπάνες για ΙΤ θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο αρνητικά από την απόφαση των Βρετανών για Brexit.

Κατά τους αναλυτές, μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, από τη μία πλευρά και ο αντίκτυπος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Μεγάλης Βρετανίας από την άλλη, θα μπορούσαν δυνητικά να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις στους προαναφερθέντες κλάδους σε περίπτωση βρετανικής εξόδου από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Παράπλευρες απώλειες
Έτερες αναλύσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επιμένουν ότι οι συνέπειες ενός Brexit κυρίως στη βρετανική αγορά ΙΤ και δευτερευόντως στην ευρωπαϊκή, έχουν μεγαλύτερο βάθος, το οποίο είναι, σήμερα, αδύνατον να προβλεφθεί. Οι συγκεκριμένες αναλύσεις εντοπίζουν μια σειρά από προβλήματα, που θα αντιμετωπίσει μεσομακροπρόθεσμα ο τομέας του ΙΤ στη Βρετανία σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Για παράδειγμα, στον τομέα της προστασίας και ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μακρά διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ Ε.Ε. - ΗΠΑ, με στόχο την υπογραφή της διάδοχης συμφωνίας του Safe Harbour, που θα ρυθμίζει τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι, σε περίπτωση θέσης της Μεγάλης Βρετανίας εκτός Ε.Ε., οι βρετανικές επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωπες με ένα νομοθετικό κενό, προκειμένου να πιστοποιούν την επαρκή προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά τη μεταφορά τους μεταξύ Ε.Ε. - ΗΠΑ.

“Επί του παρόντος, οι επιχειρήσεις στη Μεγάλη Βρετανία κινούνται στο πλαίσιο των νόμων που ορίζονται από την Ε.Ε. Ένα Brexit θα μπορούσε να αλλάξει αυτά τα δεδομένα”, αναφέρουν σχετικά. Τοπικά ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, που σήμερα ρυθμίζονται από Κοινοτικούς κανόνες, θα έρθουν, επίσης, στο προσκήνιο.

Χάσμα δεξιοτήτων
Η βιομηχανία του ΙΤ στη Μεγάλη Βρετανία υποφέρει, ήδη, από την έλλειψη των κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων μεταξύ του εργατικού δυναμικού, με τον αγώνα για την πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού να είναι πιο δύσκολος από ποτέ.

Η εικόνα αυτή εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες να γίνεται ακόμη χειρότερη.

”Ένα από τα κύρια θέματα για τον κλάδο της τεχνολογίας στη Μεγάλη Βρετανία είναι η πρόσληψη ευρωπαϊκών ταλέντων. Εάν η χώρα αφήσει την Ε.Ε. και την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στο εσωτερικό της, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα των βρετανικών εταιρειών τεχνολογίας να βρουν και να διατηρήσουν τους εργαζομένους με τις σωστές ψηφιακές δεξιότητες”, διαπιστώνουν οι αναλυτές.