Έρευνες - Μελέτες

Κερδίζει έδαφος η συνδρομητική τηλεόραση στη Δυτική Ευρώπη

tvwatch1

Μεγάλη διείσδυση, μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών νοικοκυριών, αποκτούν οι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Ήδη, η αγορά της συνδρομητικής TV αντιστοιχεί ποσοστιαία στο 56,8% των νοικοκυριών της Δυτικής Ευρώπης, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν το ποσοστό της διείσδυσης των σχετικών υπηρεσιών στο 59,5% το 2021.

Το 59,5% των νοικοκυριών στη Δυτική Ευρώπη θα κάνει χρήση υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης έως το 2021Σε απόλυτα μεγέθη, ο αριθμός των συνδρομητών στη Δυτική Ευρώπη προβλέπεται να ξεπεράσει τα 104 εκατ. με ορίζοντα το 2021 από 97,4 εκατ. στα τέλη του 2015. Λόγω της ήδη υψηλής διείσδυσης των σχετικών υπηρεσιών στη θεωρούμενη ως “ώριμη” αγορά της Δυτικής Ευρώπης, η αναμενόμενη αύξηση των συνδρομητών για την περίοδο 2015 - 2021 εκτιμάται σε 6,9 εκατ., που ποσοστιαία μεταφράζεται σε άνοδο κατά 7% την εξεταζόμενη περίοδο.

Παρά την άνοδο του αριθμού των συνδρομητών, τα συνολικά έσοδα της αγοράς συνδρομητικής τηλεόρασης στη Δυτική Ευρώπη θα παραμείνουν στάσιμα έως το 2021, κινούμενα στα επίπεδα των $31 δις. Η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, με αναμενόμενα έσοδα $7,2 εκατ., θα παραμείνει η πλέον δυναμική για τον κλάδο.

Την πορεία της τηλεοπτικής αγοράς στη Δυτική Ευρώπη περιγράφει το Digital TV Western Europe Forecasts Report. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντακτών του report, έως το 2021, η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην περιοχή θα κυμαίνεται μεταξύ του 100% στην Ολλανδία και του 36% στην Ιταλία.

Συνολικά, οκτώ χώρες από τις 18, που εξετάζει η έρευνα, θα έχουν επιτύχει διείσδυση άνω του 90% έως το 2021. Σε κάποιες αγορές, μάλιστα, η χρήση της συνδρομητικής τηλεόρασης αναμένεται να μειωθεί στο διάστημα αναφοράς, με τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ελβετία να περιλαμβάνονται σε αυτές. 

Ανοδικά το IPTV
Υψηλές προσδοκίες καταγράφονται και για την αγορά του IPTV στη Δυτική Ευρώπη, η οποία, ήδη, από το 2015 κατάφερε να υπερκεράσει τις επιδόσεις της δορυφορικής τηλεόρασης στην περιοχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που περιλαμβάνονται στο Digital TV Western Europe Forecasts Report, ο αριθμός των σπιτιών στη Δυτική Ευρώπη, που πληρώνει για υπηρεσίες IPTV, θα σκαρφαλώσει κατά 7 εκατ. μεταξύ 2015 - 2021, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 27%. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, τα έσοδα της αγοράς του IPTV θα φθάσουν τα $5,77 δις το 2021, αυξημένα κατά $1,2 δις σε σχέση με το 2015. 

Στον αντίποδα, ο αριθμός των νοικοκυριών στη Δυτική Ευρώπη, που κάνει χρήση υπηρεσιών δορυφορικής τηλεόρασης, θα μειωθεί κατά 300.000 μεταξύ 2015 και 2021. Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα της αγοράς της Δυτικής Ευρώπης από υπηρεσίες Satellite TV αναμένεται να κινηθούν πτωτικά κατά $1 δις την περίοδο μεταξύ 2015 και 2021.

Αναλογικό σήμα
Οι συντάκτες του Digital TV Western Europe Forecasts Report εκτιμούν ότι οι υφιστάμενοι (στα τέλη του 2015) 9,9 εκατ. χρήστες υπηρεσιών αναλογικής τηλεόρασης στη Δυτική Ευρώπη είναι εκείνοι που πιο δύσκολα θα εισέλθουν στην ψηφιακή εποχή. Μάλιστα, από τις 18 χώρες, που εξετάζει συνολικά το report, μόνο οι επτά (Φινλανδία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία) έχουν ολοκληρώσει πλήρως τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή της TV.