Έρευνες - Μελέτες

Τέσσερις τεχνολογικές τάσεις “θα φέρουν την άνοιξη” στην Ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ το 2015 - Τι προβλέπει ο ΕΙΤΟ

eito

Τέσσερις τεχνολογικές τάσεις, το Mobility, το Cloud Computing, τα Big Data Analytics και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, θα δώσουν τον τόνο των εξελίξεων στην ευρωπαϊκή αγορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) το 2015. Οι τεχνολογίες, που περιγράφονται από τους αναλυτές με τον τίτλο “Third Platform” (“Τρίτη Πλατφόρμα”), όχι απλώς θα δώσουν ρυθμό στην ψηφιακή αγορά της Ευρώπης, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, θα αποτελέσουν και την “ατμομηχανή” της ανάπτυξης της κατά το επόμενο έτος.

Το Mobility (συσκευές, εφαρμογές και υπηρεσίες), το Cloud Computing (στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα), η διαχείριση και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων - Big Data Analytics και -φυσικά- τα δημοφιλή, πλέον, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναδεικνύει το European Information Technology Observatory (ΕΙΤΟ) ως κορυφαίες τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ψηφιακής τεχνολογίας στη νέα έκθεση που παρουσιάζει με τίτλο “Key Technology Trends in Europe 2014/15”. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η δυναμική του “Third Platform”, που είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται τα τελευταία χρόνια και εντάθηκε το 2014, θα οδηγήσει σε άνοδο την ευρωπαϊκή αγορά και την επόμενη περίοδο. Μάλιστα, σε κάποιες αγορές της Ευρώπης αναμένεται να εξελιχθεί σε κυρίαρχο μοντέλο, την ίδια στιγμή που “παραδοσιακές” τεχνολογικές δαπάνες θα συνεχίσουν να ταλανίζονται από την οικονομική συγκυρία.

Ενδεικτικό του μετασχηματισμού της αγοράς της Ευρώπης είναι, ότι οι τεχνολογίες, που συνδέονται με την “Τρίτη Πλατφόρμα”, εμφανίζουν διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, όταν η “παραδοσιακή” αγορά ΤΠΕ ασθμαίνει για να διατηρήσει τις επιδόσεις της και στην καλύτερη περίπτωση να τις βελτιώσει ελαφρά.

Εκτιμήσεις για άνοδο το 2015
Η αγορά της ψηφιακής τεχνολογίας στη Γηραιά Ήπειρο προεξοφλεί, μετά από πέντε και πλέον χρόνια, ύφεσης και λιτότητας, με οριακά θετικές και κυρίως αρνητικές επιδόσεις, ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και στέλνουν μηνύματα σταθεροποίησης και σταδιακής ανόδου. Έχοντας ενισχυθεί σε ποσοστό μόλις 0,2% το 2013, η βιομηχανία ΤΠΕ στη Δυτική Ευρώπη εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει άνοδο 0,7% το 2014 και αύξηση 1,4% το 2015. Την ίδια στιγμή ρυθμούς ανάπτυξης 1% αναμένει για φέτος η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ η πρόβλεψη για το 2015 είναι για άνοδο κατά 2,6%.

Θετική επίδραση έχουν οι τεχνολογίες του “Third Platform” στον τομέα του Λογισμικού, καθώς ο μετασχηματισμός της βιομηχανίας Πληροφορικής στην Ευρώπη, με άξονα το mobility, το cloud computing, τα big data analytics και τα social media, αυξάνει τη ζήτηση για προϊόντα λογισμικού, συμβατά με το νέο τοπίο, που διαμορφώνεται. Μάλιστα, το φαινόμενο κάθε άλλο παρά συγκυριακό φαίνεται να είναι, αφού οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περαιτέρω ώθηση στην αγορά του λογισμικού το 2015.

Mobility
Η φορητότητα, είτε αφορά σε συσκευές ή σε εφαρμογές και υπηρεσίες, αποτελεί κύριο μοχλό για το μετασχηματισμό της ψηφιακής αγοράς στην Ευρώπη. Πρόσφατες έρευνες στη Δυτική Ευρώπη δείχνουν, ότι οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 46% χρησιμοποιούν smartphones, ενώ σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις έχει συγκροτημένη στρατηγική για το mobility. Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, η υιοθέτηση του mobility αποφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως βελτίωση της επιχειρηματικής συνέχειας, μείωση του κόστους, ευελιξία στον τρόπο εργασίας, ακόμη και καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής για τους εργαζόμενους.

Cloud Computing
Οι διαθέσιμες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το Cloud Computing έχει γίνει ήδη mainstream στη Δυτική Ευρώπη, καθώς επιχειρήσεις και οργανισμοί, όλων των μεγεθών, έχουν πεισθεί για την αυξημένη ευελιξία, την ταχύτητα και τη μείωση κόστους από την υιοθέτηση του Cloud Computing. Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών και Οργανισμών στη Δυτική Ευρώπη είναι είτε σε διαδικασία μετάβασης στο Cloud Computing είτε στο στάδιο της εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι ο σκεπτικισμός για θέματα ασφαλείας παραμένει.

Big Data Analytics
Σήμερα, η Δυτική Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί έναντι της Βόρειας Αμερικής στη διαχείριση και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων. Αιτίες, μεταξύ άλλων, είναι η έλλειψη σχετικών δεξιοτήτων, αλλά και οι αρρυθμίες στην οικονομία. Ωστόσο, οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι η διείσδυση των Big Data Analytics στην περιοχή επιταχύνεται. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, στη Δυτική Ευρώπη επιχειρήσεις και Οργανισμοί αναδεικνύουν τα big data analytics ως την έκτη προτεραιότητά τους.

Social Business
Οι εταιρείες στη Δυτική Ευρώπη έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται, σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό, το ρόλο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για την ενίσχυση των δεσμών με τον πελάτη και την αλληλεπίδραση μαζί του, καθώς και ως ένα βήμα διμερούς διαλόγου για τη βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή.

Την πλήρη έρευνα “Key Technology Trends in Europe 2014/15”, μπορείτε να την αναζητήσετε στο www.eito.com