Έρευνες - Μελέτες

Η Πληροφορική πρωταγωνιστεί στο “κύμα” των συγχωνεύσεων και εξαγορών

peopletechnolo1

Στο επίκεντρο του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για συγχωνεύσεις και εξαγορές βρέθηκε ο κλάδος της Πληροφορικής, το 2015, στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι περισσότερες συμφωνίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές καταγράφηκαν στον τομέα της Πληροφορικής (184 συμφωνίες που αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου), της βιομηχανίας (167) και των υπηρεσιών (121).

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη κινητικότητα στην Ελλάδα, το 2015, ήταν οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και η ΠληροφορικήΩστόσο, με βάση τη μέση αξία των συμφωνιών, προηγούνται οι Τράπεζες και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, οι Μεταφορές και τα Logistics και οι Τηλεπικοινωνίες και τα Μedia.

Αντίστοιχη εικόνα (σ.σ. με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές να επικεντρώνονται στον κλάδο της Πληροφορικής) διαπιστώνεται και στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της EY το 2015 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 28 συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, συνολικής αξίας $1,77 δις έναντι 22 συμφωνιών αξίας $1,33 δις το 2014, καταγράφοντας αύξηση 27% ως προς τον αριθμό και 33% ως προς την αξία. Οι κλάδοι με την εντονότερη δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2015 ήταν οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και η Πληροφορική.

Από την τακτική έρευνα της ΕΥ “M&A Barometer”, η οποία καλύπτει 11 χώρες της περιοχής (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), προκύπτει ότι δύο από τις δέκα μεγαλύτερες συμφωνίες, που έγιναν το 2015 στην ευρύτερη περιοχή, η έβδομη και η όγδοη ως προς την αξία, πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα: η εξαγορά της Pharmathen από τη Βρετανική BC Partners Ltd έναντι $642,5 εκατ. και της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά από τη Γαλλική Imerys έναντι $634,1 εκατ.

Το 2015 οι χώρες, που πρωταγωνίστησαν στις συμφωνίες περί συγχωνεύσεων και εξαγορών, ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία με τέσσερις και δύο συμφωνίες αντίστοιχα. Το 46% των συμφωνιών στην Ελλάδα ήταν ενδοσυνοριακές συναλλαγές, ενώ το 39% πραγματοποιήθηκε από επενδυτές του εξωτερικού και το 14% κατευθύνθηκε σε χώρες του εξωτερικού.

Ενισχυμένη η αγορά
Συνολικά, η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη το 2015, σε σχέση με το 2014 ήταν αυξημένη κατά 12%, φθάνοντας τα $43,1 δις, παρά τη μείωση του αριθμού των συμφωνιών κατά 1,8%.

Η Τουρκία πρωταγωνίστησε για μια ακόμη χρονιά στις συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών στην περιοχή, προσελκύοντας το μεγαλύτερο αριθμό (312) και τη μεγαλύτερη αξία ($10,8 δις) συμφωνιών. Στη δεύτερη και τρίτη θέση βρέθηκαν η Πολωνία, με 278 συμφωνίες αξίας $7,55 δις και η Τσεχία, με 185 συμφωνίες αξίας $7,18 δις. Τη μεγαλύτερη αύξηση, ως προς την αξία των συμφωνιών, κατέγραψε η Σερβία (315%), ενώ αύξηση σημειώθηκε και στην Ελλάδα (33%), τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Αντίθετα, μείωση καταγράφηκε στην Κροατία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, την Τουρκία και την Τσεχία.

Η συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών έφθασε το 78%, με εντονότερη παρουσία στην Κροατία (96%), τη Σερβία (93%) και τη Σλοβακία (86%). Τα υψηλότερα ποσοστά χρηματοοικονομικών επενδυτών καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (38%) και τη Βουλγαρία (30%). Οι περισσότερες συμφωνίες αποτελούσαν ενδοσυνοριακές συναλλαγές (49% από 53% το 2014), ενώ το 39% πραγματοποιήθηκαν από επενδυτές του εξωτερικού και μόνο το 12% κατευθύνθηκε σε χώρες του εξωτερικού. Το μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών εκτός συνόρων κατέγραψαν η Τουρκία και η Τσεχία (38), ενώ με βάση το ποσοστό των εξωστρεφών συμφωνιών προηγήθηκαν η Κροατία (33%) και η Τσεχία (21%). Τα υψηλότερα ποσοστά συμφωνιών από επενδυτές του εξωτερικού προσέλκυσαν η Σλοβακία (63%) και η Ρουμανία (60%).