Έρευνες - Μελέτες

Το ηλεκτρονικό έγκλημα πλήττει το ένα τρίτο των εταιρειών παγκοσμίως

globaleconomic

“Ανοιχτή πληγή” για τις επιχειρήσεις, ανά τον κόσμο, συνεχίζει να αποτελεί το οικονομικό έγκλημα και δη το ηλεκτρονικό, καθώς πλέον το ένα τρίτο των εταιρειών (32%) πλήττεται από διάφορες μορφές κυβερνο-εγκληματιών. Μάλιστα, οι φόβοι οργανισμών και επιχειρήσεων για το ηλεκτρονικό έγκλημα αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας. Επιπλέον, το ηλεκτρονικό έγκλημα αναδεικνύεται στη δεύτερη πιο συνηθισμένη μορφή οικονομικού εγκλήματος μετά από την κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων.

Οι φόβοι των οργανισμών για το ηλεκτρονικό έγκλημα αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας - To ηλεκτρονικό έγκλημα, η δεύτερη συνηθέστερη μορφή οικονομικού εγκλήματοςΤην εξέλιξη του οικονομικού εγκλήματος, ανά τον πλανήτη, αποτυπώνει η έρευνα της PwC “Global Economic Crime Survey 2016”, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 6.000 άτομα από 115 χώρες. Ειδικά για το ηλεκτρονικό έγκλημα, η έκθεση διαπιστώνει ότι τα περιστατικά που καταγράφηκαν αυξήθηκαν κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (53%) ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο κίνδυνος διαδικτυακών επιθέσεων έχει αυξηθεί τους τελευταίους 24 μήνες. Επιπλέον, το 34% θεωρεί πιθανό οι οργανισμοί τους να αντιμετωπίσουν περιστατικά ηλεκτρονικού εγκλήματος στους επόμενους 24 μήνες.

“Παρά τις σημαντικές οικονομικές απώλειες που συνδέονται με το ηλεκτρονικό έγκλημα, οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις για τους οργανισμούς τους προέρχονται από το πλήγμα που υφίσταται η φήμη τους, καθώς και από τη δικαστική δαπάνη και το κόστος και δίωξης των υπευθύνων”, διαπιστώνει η μελέτη.

Level of impact of cybercrime

Καταπολέμηση
Αναφορικά με την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, μόνο το 37% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η εταιρεία τους διαθέτει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών ηλεκτρονικού εγκλήματος. Σχεδόν το ένα τρίτο αυτών δεν διαθέτει κανένα σχέδιο, ενώ το 14% των ερωτηθέντων δεν σκοπεύει και να εκπονήσει τέτοιο σχέδιο.

Do organisations have Incident Response Plans to deal with cyber-attacks?

Εξάλλου, το 45% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι οι τοπικές διωκτικές αρχές δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες και τους απαραίτητους πόρους για να αντιμετωπίσουν το ηλεκτρονικό έγκλημα. Επιπρόσθετα, μόνο τέσσερις στις δέκα εταιρείες διαθέτουν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα αντιδράσει, σε πρώτη φάση, σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

Ανά κλάδο
Ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό ηλεκτρονικού εγκλήματος (52%, αύξηση κατά 7% σε σχέση με το 2014). Οι κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο είναι αυτός της Επικοινωνίας (44%, αύξηση 14% σε σχέση με το 2014), των Χημικών (34%, αύξηση 12% σε σχέση με το 2014), του Φαρμάκου (31%, αύξηση 21% σε σχέση με το 2014), ο Ασφαλιστικός κλάδος (29%, αύξηση 13% σε σχέση με το 2014) και οι Κρατικοί οργανισμοί (29%, αύξηση 17% σε σχέση με το 2014).

Οικονομικό έγκλημα
Το συνολικό ποσοστό του οικονομικού εγκλήματος, που καταγράφηκε, έχει οριακά μειωθεί για πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, σε 36% από 37% που ήταν το 2014. Παρά την οριακή μείωση του οικονομικού εγκλήματος, το οικονομικό κόστος έχει αυξηθεί, με το 14% των ερωτηθέντων να υφίστανται ζημιές που ξεπερνούν το $1 εκατ. τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε περιφερειακό επίπεδο, τα χαμηλότερα ποσοστά οικονομικού εγκλήματος καταγράφηκαν σε Νότια Αμερική (37% έναντι 41%), Ανατολική Ευρώπη (33% έναντι 39%), Ασία - Ειρηνικό (30% έναντι 32%) και Λατινική Αμερική (28% έναντι 35%). Αύξηση σημείωσε η Αφρική (57% έναντι 50%), η Δυτική Ευρώπη (40% έναντι 35%) και η Μέση Ανατολή (25% έναντι 21%). 

Συνηθέστερα οικονομικά εγκλήματα είναι η κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων (64%), το ηλεκτρονικό έγκλημα (32%) και η δωροδοκία και διαφθορά (24%).

Όπως διαπιστώνει η έρευνα, ο μεγαλύτερος αριθμός οικονομικών εγκλημάτων, κατά τη διάρκεια της διετίας, παρουσιάστηκε στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ενώ ακολουθούν οι κρατικοί οργανισμοί και ο κλάδος λιανικού εμπορίου και καταναλωτικών αγαθών. Ο κλάδος αεροδιαστημικής και άμυνας σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο κατά την εξεταζόμενη περίοδο, αγγίζοντας το 9%.