Έρευνες - Μελέτες

Η πληρωμή λογαριασμών η πιο δημοφιλής εφαρμογή mobile banking

bankinginternet

Τα applications για την πληρωμή λογαριασμών αναδεικνύονται ως οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές για τους χρήστες υπηρεσιών mobile banking. Ήδη σχεδόν τα τρία τέταρτα (το 73%) των Αμερικανών, που χρησιμοποιούν mobile banking, κάνουν χρήση τουλάχιστον μιας εφαρμογής για την πληρωμή λογαριασμών.

Τα τρία τέταρτα (το 73%) των Αμερικανών, που χρησιμοποιούν mobile banking, κάνουν χρήση τουλάχιστον μιας εφαρμογής για την πληρωμή λογαριασμώνΤο ποσοστό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τους χρήστες υπηρεσιών, όπως η αποστολή χρημάτων σε ένα φίλο μέσω κινητών συσκευών (23%).

Στο μεταξύ, η δεύτερη δημοφιλέστερη κατηγορία εφαρμογών, μετά από την πληρωμή λογαριασμών, είναι τα applications για πληρωμές μέσω mobile banking για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της S&P Global Market Intelligence (Mobile Money Survey 2016), το 41% των χρηστών mobile τραπεζικών εφαρμογών χρησιμοποιεί ένα application στο κινητό για να πληρώσει για αγορές λιανικής.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 3.897 ενήλικων Αμερικανών, επιχειρεί να καταγράψει τις συνήθειες των χρηστών υπηρεσιών mobile banking. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34%) χρησιμοποιεί εφαρμογές στο κινητό για να συλλέξει και να εξαργυρώσει πόντους και κουπόνια από προγράμματα επιβράβευσης είτε των τραπεζών είτε του λιανεμπορίου.

Πληρωμή λογαριασμών
Συνολικά η αξιοποίηση smartphones και tablets για την πληρωμή λογαριασμών είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου. Μάλιστα, η δημοτικότητά τους το διάστημα 2011 - 2015 βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άλλη έρευνα της Fiserv (την οποία επικαλείται σε δική του ανάλυση το e-Marketer), το ένα τρίτο (το 33%) των ενήλικων χρηστών του Διαδικτύου στις ΗΠΑ  πληρώνει λογαριασμούς μέσω κινητών συσκευών. Το ποσοστό έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί την περίοδο 2011 - 2015, καθώς από 6% το 2011 βρέθηκε στο 8% το 2012, για να ανέλθει σε 16% το 2013 και σε 27% το 2014.

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η μεγάλη “έκρηξη” στη χρήση των κινητών συσκευών για την πληρωμή λογαριασμών έγινε την περίοδο μεταξύ 2013 και 2014. Αναφορικά δε με το πώς πληρώνουν τους λογαριασμούς, περίπου το ένα τρίτο το κάνει μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας προς την οποία κάνει την πληρωμή, ενώ ένα 27% επιλέγει να πληρώσει μέσα από το mobile site της τράπεζάς του. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 60% των χρηστών του Ιnternet στις ΗΠΑ αξιοποιεί ένα site και όχι ένα app, για να πληρώσει έναν λογαριασμό.