Έρευνες - Μελέτες

Ουραγός η Ελλάδα στις ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω οπτικών ινών

broadbandethernet

Τη χειρότερη επίδοση, από κοινού με το Βέλγιο, έχει η Ελλάδα μεταξύ 32 χωρών του ΟΟΣΑ, όσον αφορά τη διείσδυση των ευζωνικών συνδέσεων σε δίκτυα οπτικών ινών, που εξασφαλίζουν υπέρ-ταχύτατη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, πάντως, η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, πέτυχε το 2015,  το δεύτερο ταχύτερο ρυθμό αύξησης των συνδέσεων σε δίκτυα οπτικών ινών, μετά από το Βέλγιο. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ (Annual Growth of fibre subscriptions among countries, June 2014-2015) τοποθετούν την Ελλάδα, μαζί με το Βέλγιο, στην τελευταία θέση μεταξύ 32 χωρών αναφορικά με το ποσοστό των συνδέσεων σε δίκτυα οπτικών ινών στο σύνολο των ευρυζωνικών συνδέσεων. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Βέλγιο, το σχετικό ποσοστό διαμορφώνεται στο 0,2%, με τον μέσο όρο των χωρών, που αξιολογεί ο ΟΟΣΑ, να βρίσκεται στο 17,9%.

Η χώρα μας, μαζί με το Βέλγιο, βρίσκονται στην τελευταία θέση - μεταξύ 32 χωρών - ως προς τη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω δικτύων οπτικών ινώνΣτην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Ιαπωνία, όπου περισσότερες από επτά στις δέκα συνδέσεις (72,6%) υποστηρίζονται από δίκτυα οπτικών ινών. Τη δεύτερη θέση στη λίστα - ακολουθώντας από πολύ κοντά - καταλαμβάνει η Νότια Κορέα, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 69,4%. Στην τρίτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Σουηδία, όπου το ποσοστό ανέρχεται σε 46%, με την Εσθονία (33,1%) να κατατάσσεται τέταρτη και τη Νορβηγία (31,1%) να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα της λίστας των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά πρόσβασης συνδρομητών σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, που παρέχονται μέσω οπτικής ίνας.

Στη βάση της ίδιας κατάταξης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, εκτός από την Ελλάδα και το Βέλγιο, βρίσκεται η Ιρλανδία (0,3%), η Γερμανία (1,3%) και η Αυστρία (1,5%).

Οι ΗΠΑ βρίσκονται, περίπου, στο μέσον της κατάταξης και συγκεκριμένα στη 18η θέση, πάνω από το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Percentage of fibre connections in total broadband subscriptions, June 2015

Πηγή: OECD, Broadband Portal

Ταχείς ρυθμοί
Από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ (Ιούνιος 2015) προκύπτει, πάντως, ότι η Ελλάδα, όπως και το Βέλγιο εμφανίζουν τους δύο ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στο πεδίο της οπτικής ίνας (με ποσοστά 167,12% και 150,3% αντίστοιχα).

Την αμέσως επόμενη καλύτερη επίδοση πέτυχε η Ισπανία (με 131,65%), ακολουθούμενη από τη Νέα Ζηλανδία (124,46%), με την Αυστραλία να τη διαδέχεται (με 106,9%) και την Ιταλία να έπεται (75,55%).

Να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ μετρά ως συνδρομητές σε υπηρεσίες ευρυζωνικής σύνδεσης μέσω οπτικής ίνας, τους συνδρομητές σε FTTH (Fiber to the Home), FTTB (Fiber to the Building), FTTP (Fibre to the Premises), ενώ δεν προσμετρούνται οι συνδρομητές σε υπηρεσίες FTTC (Fiber to the Cabinet).

Annual Growth of fibre subscriptions among countries reporting fibre subscriptions, June 2014-2015

Πηγή: OECD, Broadband Portal