Έρευνες - Μελέτες

Ένα δισεκατομμύριο συναλλαγές πληρωμών μέσω φορητών συσκευών

mobiledevices

Έδαφος κερδίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι υπηρεσίες πληρωμών, που διεκπεραιώνονται μέσω φορητών συσκευών. Στα τέλη του 2015, υπολογίζεται ότι υπήρχαν, διεθνώς, 411 εκατ. λογαριασμοί, οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν και “κινούνταν” μέσω smartphones και tablets. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 31% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Υποσαχάρια Αφρική παραμένει η περιοχή του κόσμου με τη μεγαλύτερη διείσδυση των υπηρεσιών mobile moneyΣύμφωνα με την πέμπτη ετήσια μελέτη της διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (GSMA), εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο οικονομικές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν το 2015 με τη χρήση mobile συσκευών. Όπως επισημαίνει η έρευνα, κατά μέσο όρο, γίνονταν 33 εκατ. συναλλαγές σε ημερήσια βάση, ενώ οι χρήστες των σχετικών υπηρεσιών πραγματοποιούσαν, κατά μέσο όρο, 11,2 συναλλαγές το μήνα.

Συνολικά το 2015 προστέθηκαν, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 100 εκατ. νέοι λογαριασμοί μέσω φορητών συσκευών, καθώς στα τέλη του 2014 οι ενεργοί λογαριασμοί μέσω smartphone και tablet έφθαναν τα 134 εκατ.

Από τη μελέτη (State of the Industry Report on Mobile Money), την οποία η GSMA παρουσίασε στο World Mobile Congress 2016, η Υποσαχάρια Αφρική παραμένει η περιοχή του κόσμου με τη μεγαλύτερη διείσδυση υπηρεσιών mobile money.

Όπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της μελέτης οι υπηρεσίες mobile money έχουν ιδιαίτερη απήχηση σε περιοχές τους κόσμου, όπου η πρόσβαση των πολιτών σε παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες δεν είναι εφικτή ή είναι δυσχερής. Δεν είναι τυχαίο ότι - σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης - οι σχετικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στο 85% των χωρών, όπου ο πληθυσμός έχει πρόσβαση σε συμβατικές τραπεζικές υπηρεσίες σε ποσοστό μικρότερο του 20%.

“Το mobile money λειτουργεί, ήδη, ως η κινητήριος δύναμη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε αρκετές αναδυόμενες αγορές. Την τελευταία δεκαετία, το “κινητό χρήμα” διευρύνει την εμβέλεια των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και λειτουργεί ως η πιο κρίσιμη πλατφόρμα για την επέκταση της χρηματοοικονομικής κάλυψης σε παγκόσμιο επίπεδο”, αναφέρει σχετικά η μελέτη της GSMA, που παρουσιάστηκε στη Βαρκελώνη.

Κινητικότητα
Αν και η Υποσαχάρια Αφρική παραμένει η περιοχή, όπου οι υπηρεσίες mobile money έχουν τη μεγαλύτερη διείσδυση, οι περισσότεροι νέοι λογαριασμοί, που ενεργοποιήθηκαν μέσω mobile συσκευών, προήλθαν το 2015 από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και την περιοχή της Καραϊβικής. Συγκεκριμένα, περισσότερο από το ήμισυ των νέων υπηρεσιών mobile money, που διατέθηκαν το 2015, αφορούσε τις περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ενδεικτική της μεγάλης προοπτικής του “ψηφιακού χρήματος” είναι ότι οι υπηρεσίες mobile money αναμένεται να διευρυνθούν κατά 50% τόσο στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, όσο και στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η μελέτη διαπιστώνει, ακόμη, ότι από τις 93 αγορές του κόσμου, όπου είναι διαθέσιμες υπηρεσίες mobile money, στις 60 είναι διαθέσιμες περισσότερες από δύο ή τρεις αντίστοιχες υπηρεσίες, ενώ σε 35 χώρες υφίστανται τρεις ή και περισσότερες.

Ήδη σήμερα, οι πάροχοι υπηρεσιών mobile money σε Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Πακιστάν, Ρουάντα, Σρι Λάνκα, Τανζανία και Ταϊλάνδη εργάζονται, προκειμένου να καταστήσουν εφικτή για τους πελάτες τους την απευθείας αποστολή χρημάτων μέσω κινητών συσκευών.