Έρευνες - Μελέτες

Καλύτερες ψηφιακές υποδομές ζητούν από το Κράτος οι επιχειρήσεις

ciosman

Πολύ υψηλά στη λίστα των απαιτήσεων και προσδοκιών, που έχουν από το κράτος, τοποθετούν οι επιχειρήσεις τις επαρκείς ψηφιακές υποδομές. Για του λόγου το αληθές, οι διευθύνοντες σύμβουλοι τοποθετούν στην κορυφή της λίστας επιθυμιών τους, όσον αφορά τις κυβερνητικές πολιτικές τρεις κύριες προϋποθέσεις: ένα απόλυτα κατανοητό, σταθερό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα (56%), ικανό, καταρτισμένο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό (53%) και επαρκείς φυσικές και ψηφιακές υποδομές (50%). Άλλωστε, το υπερβολικά παρεμβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο, η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι δεξιότητες, αποτελούν τις κυριότερες ανησυχίες των CEOs.

Τα δύο τρίτα των CEOs βλέπουν περισσότερες απειλές σήμερα για τις επιχειρήσεις τους, σε σύγκριση με τρία χρόνια πρινΣύμφωνα με τη 19η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC για τους Διευθύνοντες Συμβούλους, τα δύο τρίτα των CEOs βλέπουν, σήμερα, περισσότερες απειλές για τις επιχειρήσεις τους σε σύγκριση με τρία χρόνια πριν. Η αισιοδοξία των διευθυνόντων συμβούλων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους είναι, επίσης, συγκρατημένη, με το 35% αυτών παγκοσμίως να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι τα έσοδα των εταιρειών τους θα αυξηθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες - σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 39% της περασμένης χρονιάς.

Ιεραρχώντας τις κυριότερες ανησυχίες τους, οι CEOs τοποθετούν στην κορυφή της λίστας το υπερβολικά παρεμβατικό ρυθμιστικό περιβάλλον, που βρίσκεται στην πρώτη θέση, καθώς αναφέρεται από το 79% των διευθυνόντων συμβούλων παγκοσμίως. Μάλιστα, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, οι ανησυχίες για το ρυθμιστικό περιβάλλον έχουν διογκωθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η οποία έχει σκαρφαλώσει από την τέταρτη θέση, που καταλάμβανε πέρυσι στη λίστα των θεμάτων που απασχολούν τους διευθύνοντες συμβούλους, στη δεύτερη, υποδεικνυόμενη από το 74% των ηγετών της αγοράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ανησυχία για τη διαθεσιμότητα κρίσιμων ανθρώπινων δεξιοτήτων να έχει πέσει από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση, συνεχίζει, όμως, να απασχολεί σχεδόν τα τρία τέταρτα των διευθυνόντων συμβούλων (72%). Η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών εμφανίζεται στην τρίτη θέση στη λίστα των θεμάτων από το 73% των CEOs.

Τι ζητούν από το Κράτος
Σύμφωνα με τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας, μόλις το 27% των διευθυνόντων συμβούλων πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ενισχυθεί το 2016, ποσοστό που έχει μειωθεί κατά 10 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι επιχειρήσεις ζητούν, μεταξύ άλλων, τον επαναπροσδιορισμό του σκοπού του δημόσιου τομέα και την αποκατάσταση δημοσιονομικής ισορροπίας, ήτοι καλύτερα αποτελέσματα με μικρότερο κόστος. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα παραμένουν στο επίκεντρο, με το 71% των ερωτηθέντων διευθυνόντων συμβούλων (72% πέρυσι) να δηλώνει “σχετικά” ή “ιδιαίτερα” ανήσυχο σχετικά με το θέμα αυτό.

Επίσης, οι επιχειρήσεις απαιτούν από το Κράτος πιο ουσιαστική διοίκηση των δημόσιων οργανισμών.

Έτερη απαίτηση των επιχειρήσεων από το κράτος είναι η δημιουργία θεμελίων για ανάπτυξη. Πάνω από τα τρία τέταρτα των διευθυνόντων συμβούλων θεωρούν το ικανό, καταρτισμένο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό ως κύριο ζητούμενο σήμερα, και ταυτόχρονα, δηλώνουν ότι αποτελεί τη σημαντικότερη προτεραιότητα για την επιτυχία της επιχείρησης.

Η απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων αποτελεί ξεκάθαρα απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων, ιδιαίτερα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, που είναι η απασχόληση και η εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος.

Τέλος, οι CEOs φαίνεται ότι επαναπροσδιορίζουν την επιχειρηματική επιτυχία. Περίπου τα τρία τέταρτα (76%) συμφωνούν ότι, στο μέλλον, η επιχειρηματική επιτυχία δεν θα καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τα κέρδη και πολλοί εξ αυτών συμφωνούν ότι χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να μετρήσουν και στη συνέχεια να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα που έχουν οι εταιρείες τους σε μια ευρύτερη ομάδα ενδιαφερόμενων μερών.