Γένους αρσενικού το ΙΤ: Mία στις τέσσερις θέσεις καλύπτεται από γυναίκες

Έρευνες - Μελέτες

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

01 Φεβρουαρίου 2016

Προνομιακό πεδίο του ανδρικού πληθυσμού παραμένει ο χώρος του ΙΤ, με τις γυναίκες να αντιπροσωπεύουν, μέχρι τα τέλη του 2016, μόλις το 25% του εργατικού δυναμικού του κλάδου. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι σε ανάλογα - αν όχι σε χαμηλότερα - επίπεδα σε σχέση με το 2015. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου με ποσοστό 25% στο εργατικό δυναμικό της Πληροφορικής αφορά τις αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη και είναι σαφέστατα υποδεέστερο στις αναπτυσσόμενες αγορές. 

“Η υπο-εκπροσώπηση των γυναικών στον τομέα της Πληροφορικής έχει αναγνωριστεί ως ζήτημα τουλάχιστον από το 2005. Θα μπορούσε κανείς να αναμένει κάποια βελτίωση από τότε και ίσως, ακόμη ταχύτερη αλλαγή της σχετικής αναλογίας από το 2010, όταν υπήρξε ένα κύμα προσλήψεων γυναικών στο ΙΤ, αλλά αυτό δεν συνέβη”, αναφέρει η μελέτη της Deloitte.

Έως τα τέλη του 2016, μόλις το 25% των θέσεων εργασίας σε όλους τους σχετικούς με το ΙΤ τομείς θα απασχολεί γυναίκεςΑναφορικά με τους παράγοντες, που αποθαρρύνουν και τελικά κρατούν μακριά τις γυναίκες από το χώρο του ΙΤ, η εταιρεία διαπιστώνει ότι ο σημαντικότερος είναι η εκπαίδευση. Σε τομείς της εκπαίδευσης, που σχετίζονται με το ΙΤ και ειδικότερα με την επιστήμη των υπολογιστών, υπάρχει σαφέστατη ανισορροπία υπέρ του ανδρικού πληθυσμού. Για παράδειγμα, το 2013 μόλις το 18% Αμερικανών αποφοίτων από σχολές σχετικές με την επιστήμη των υπολογιστών ήταν γυναίκες. Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά συρρικνωμένο σε σχέση με το 37%, που ήταν το 1985.

Επίσης, το χάσμα μεταξύ των φύλων σε τομείς σχετικούς με το ΙΤ είναι εμφανές και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στις ΗΠΑ, μόνο το 18% των φοιτητών σε τμήματα σχετικά με την επιστήμη υπολογιστών το 2013 ήταν γυναίκες.

Γράφοντας κώδικα
Αλλά και σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η “ψαλίδα” μεταξύ γυναικείου και ανδρικού πληθυσμού σε πεδία σχετικά με το ΙΤ είναι, επίσης, μεγάλη. Για παράδειγμα, μόλις το 17% των μαθητριών στη Μεγάλη Βρετανία έχει γράψει κώδικα, σχεδόν το ήμισυ του αντίστοιχου ποσοστού που καταγράφεται στα αγόρια και φτάνει το 33%. Μάλιστα, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ανισορροπία μεταξύ γυναικών - ανδρών στα αντικείμενα που σχετίζονται με την Πληροφορική ξεκινά, ήδη, από τα θρανία του δημοτικού σχολείου.

Προσλήψεις
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας μεταξύ βρετανικών επιχειρήσεων, οι μισές από όσες εταιρείες προσλαμβάνουν προσωπικό σχετικό με το ΙΤ, δηλώνουν ότι μόλις μία στις δέκα αιτήσεις για δουλειά προέρχονταν από γυναίκες. Επιπλέον, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εργοδότες, ανά τον κόσμο, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να προσλάβουν έναν άνδρα για μία θέση στο ΙΤ παρά μία γυναίκα.

Αμοιβές και ανέλιξη
Η έρευνα της Deloitte διαπιστώνει ότι ο μισθός μιας γυναίκας web developer στις ΗΠΑ αντιστοιχεί στο 79% του μισθού των ανδρών συναδέλφων της, με την αναλογία να είναι καλύτερη για τις γυναίκες σε θέσεις, όπως αυτή του computer and information systems manager (87%).

Σοβαρά ζητήματα τίθενται για το γυναικείο φύλο και σε ό,τι αφορά στην επαγγελματική ανέλιξη στο ΙΤ. Σχεδόν το ένα τέταρτο των γυναικών, που απασχολούνται σε θέσεις εργασίας σχετικές με την Πληροφορική στις ΗΠΑ, δηλώνουν ότι νιώθουν πως δεν εξελίσσονται στην καριέρα τους. Στην Ινδία δε το αντίστοιχο ποσοστό είναι 45%. Το 37% των Βρετανίδων, με θέση εργασίας στο ΙΤ, δηλώνει ότι έχασε την ευκαιρία προαγωγής λόγω φύλου.

Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης της καριέρας στο ΙΤ. Για την ακρίβεια, οι γυναίκες εργαζόμενες στην Πληροφορική έχουν 45% περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν την εργασία τους από τον πρώτο, κιόλας, χρόνο. 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ