Έξι φορές ταχύτερα από την αγορά Πληροφορικής “τρέχει” το Cloud

Έρευνες - Μελέτες

25 Ιανουαρίου 2016

Ρυθμούς ανάπτυξης έξι φορές ταχύτερους από τη συνολική αγορά της Πληροφορικής αναμένεται να καταγράψει, έως το 2019, η αγορά των υπηρεσιών του public cloud. Οι σχετικές δαπάνες αναμένεται να διπλασιαστούν παγκοσμίως έως το 2019, καταγράφοντας μέση ετήσια αύξηση 19,4% και να φτάσουν στα $141 δις, από $70 δις το 2015. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της IDC για το public cloud, η επίδοση αυτή υπερβαίνει κατά πολύ τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης της συνολικής αγοράς Πληροφορικής και για την ακρίβεια είναι σχεδόν εξαπλάσια.

Οι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες public cloud αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2019Η ανάλυση της IDC για τις υπηρεσίες Public Cloud διαπιστώνει ότι ο τομέας του Software as a Service (SaaS) είναι - και θα παραμείνει - ο κυρίαρχος της αγοράς του cloud computing. Μάλιστα, θα εξακολουθήσει να αντιπροσωπεύει περισσότερο από τα δύο τρίτα των συνολικών δαπανών για public cloud, σχεδόν για το σύνολο της περιόδου έως το 2019.

Έντονα ανοδική αναμένουν οι αναλυτές να είναι και η πορεία των τομέων Infrastructure as a Service (IaaS) και Platform as a Service (PaaS), με την πρώτη κατηγορία να αναπτύσσεται, έως το 2019, με μέσο ετήσιο ρυθμό 27% και τη δεύτερη να διευρύνεται κατά 30,6% ετησίως.

Η ζήτηση
Κομβικό ρόλο στην περαιτέρω διεύρυνση της αγοράς του public cloud αναμένεται να διαδραματίσουν οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Η IDC εκτιμά ότι αυτού του είδους οι εταιρείες θα καθοδηγήσουν την αγορά των υπηρεσιών του public cloud διεθνώς, δαπανώντας περισσότερα από $80 δις το 2019.

Από την πλευρά τους, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε άλλο παρά αδιάφορες μένουν απέναντι στις αλλαγές, που φέρνει η υιοθέτηση του public cloud. Στον αντίποδα, μένουν και θα παραμείνουν σταθερός στυλοβάτης της συγκεκριμένης αγοράς. Σύμφωνα με την IDC, περισσότερο από το 40% των δαπανών για υπηρεσίες public cloud την εξεταζόμενη περίοδο θα προέλθει από εταιρείες με λιγότερους από 500 εργαζόμενους.

Οι κλάδοι
Οι κλάδοι, που ανέπτυξαν το 2015 έντονη κινητικότητα στον τομέα του public cloud, ήταν, κατά κύριο λόγο, οι κατασκευές, οι τράπεζες και ο τομέας των επαγγελματιών υπηρεσιών. Ειδικά, ο τελευταίος εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να έχει πολύ μεγάλη δυναμική στις επενδύσεις σε public cloud, ξεπερνώντας, έως το 2019, ακόμη και τον κλάδο των τραπεζών.

Οι τρεις παραπάνω τομείς ήταν αυτοί που καθοδήγησαν τις δαπάνες για public cloud, το 2015, σε μια σειρά από αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ και της ΕΜΕΑ, ενώ στην περιοχή της Ασίας μεγάλος υποστηρικτής της συγκεκριμένης αγοράς είναι οι τηλεπικοινωνίες. Οι τηλεπικοινωνίες, άλλωστε, είναι ο τομέας που αναμένεται να καταγράψει, έως το 2019, τη μεγαλύτερη άνοδο όσον αφορά τις δαπάνες για υπηρεσίες public cloud. 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ