Έρευνες - Μελέτες

Οι ψηφιακές δεξιότητες σε Big Data analytics και IoT, οι πιο περιζήτητες στην αγορά

peopletech12

Τεράστιο έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων επικρατεί στη διεθνή επιχειρηματική αγορά, το οποίο στερεί από τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα για μια πιο ταχεία μετάβαση στη digital εποχή. Για παράδειγμα, ενώ το 73% των CIOs, παγκοσμίως, αναγνωρίζει ότι οι ψηφιακές δεξιότητες στον τομέα των big data analytics skills είναι κομβικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μόνο το 39% απαντά ότι διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό για να υποστηρίξει το συγκεκριμένο τομέα. Αντίστοιχα υψηλή είναι και η ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες στον τομέα του Internet of Things, όπου μόνο το 37% των CIOs απαντά ότι έχει στη διάθεσή του, εργαζόμενους με τα συγκεκριμένα skills.

Μόλις το 17% των εταιρειών διαθέτει προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες, για να υποστηρίξει την επιτυχή μετάβαση μιας εταιρείας στην ψηφιακή εποχήΜε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων να αποτελεί μονόδρομο και να βρίσκεται προ των πυλών, οι εταιρείες ανά τον κόσμο στερούνται των κατάλληλων εργαλείων, που θα τους οδηγήσουν στη digital εποχή. Η έλλειψη των κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων, από πλευράς προσωπικού, είναι από τους κύριους λόγους, που αποστερούν από το επιχειρείν μια πιο γρήγορη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Την εικόνα αυτή αποτυπώνει πρόσφατη έρευνα της SAP με τίτλο “Δεξιότητες για Ψηφιακό Μετασχηματισμό”, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 17% των CIOs, που συμμετείχαν, δήλωσε ότι η εταιρεία τους απαρτίζεται από προσωπικό, το οποίο διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα, ικανά να βοηθήσουν στο ψηφιακό μετασχηματισμό της. 

Η έρευνα διαπιστώνει, πάντως, ότι οι σύγχρονες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τη σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών για τις δραστηριότητες τους, με το 27% να απαντά πως διαθέτει ένα σαφές σχέδιο σχετικά με την εφαρμογή των ψηφιακών στρατηγικών. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της ψηφιοποίησης στη συνολική επιχειρηματική στρατηγική, σε συνδυασμό με τους “ψηφιακά αγνώμονες” υπαλλήλους, όπως σημειώνει η μελέτη, εξακολουθεί να αποτελεί ορατή απειλή για τις επιχειρήσεις. 

Περιζήτητα digital skills
Οι ίδιοι οι CIOs αναδεικνύουν μέσω της μελέτης και τις ψηφιακές δεξιότητες του προσωπικού, που θεωρούν απαραίτητες για την επιτυχή υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας τους. Συγκεκριμένα, αξιολογούν, ως ζωτικής σημασίας, τις δεξιότητες στους τομείς της ψηφιακής ασφάλειας, των επιχειρηματικών δικτύων και της διαχείρισης των αλλαγών.

Μάλιστα, το 80% των CIOs, που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρούν ότι η διαχείριση των αλλαγών είναι η δεύτερη πιο σημαντική δεξιότητα για την επιτυχημένη ψηφιακή αλλαγή μιας επιχείρησης, μετά την ψηφιακή ασφάλεια.



IDT-Survey 2015, Skills for digital transformation

IDT-Survey 2015, Skills for digital transformation

Συνεργασία
Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η συνεργασία όλων των τμημάτων μιας επιχείρησης και η βαθιά κατανόηση των επιχειρηματικών στόχων, σε συνδυασμό με την επιδέξια χρήση της τεχνολογίας, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τον ψηφιακό του μετασχηματισμό. Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η ορθή χρήση της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την κατάλληλη στρατηγική προωθούν την καινοτομία και την ανάπτυξη.

“Συστατικό της επιτυχίας, προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι το ταλέντο του εκάστοτε οργανισμού. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχει σημαντικό χάσμα ψηφιακών δεξιοτήτων στις σύγχρονες εταιρείες και ότι οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα καταφέρουν να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα γρήγορα και αποτελεσματικά, θα ευημερήσουν στο άμεσο μέλλον”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της SAP, Dr. Bernd Welz.