Βελτιωμένο, για τέταρτο μήνα, το κλίμα σε Πληροφορική - Ανάπτυξη Λογισµικού

Έρευνες - Μελέτες

11 Ιανουαρίου 2016

Ανοδική τροχιά, για τέταρτο, κατά σειρά, μήνα, ακολουθεί ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού. Ο δείκτης διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στις 67,4 μονάδες (από 60,8 μονάδες τον περασμένο μήνα), χαμηλότερα, πάντως, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση, όταν είχε διαμορφωθεί στις 74,4 μονάδες. Οι προσδοκίες στους δύο κλάδους κινούνται ανοδικά από το Σεπτέμβριο, όταν άρχισε, για πρώτη φορά, να ενισχύεται ο σχετικός δείκτης, μετά από επτά μήνες συνεχούς πτώσης.

Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων της Πληροφορικής και της Ανάπτυξης Λογισμικού συνέχισαν - και το Δεκέμβριο - να κινούνται ανοδικάΣύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για το Δεκέμβριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αμβλύνθηκαν, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -7 μονάδες (από -20 μονάδες), εξέλιξη ανάλογη με εκείνη στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (-4 από - 16 μονάδες ο δείκτης) και σε μικρότερο βαθμό, στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της (-14 από -16 μονάδες).

Πάντως, στις προβλέψεις για την απασχόληση καταγράφηκε το Δεκέμβριο επιδείνωση 9 μονάδων στο σχετικό δείκτη (-25 μονάδες), ενώ οι αποπληθωριστικές προσδοκίες για τις τιμές διευρύνονται ήπια (στις -29 μονάδες από -24 μονάδες ο δείκτης).

Τέλος, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, το 21% (από 12%) των επιχειρήσεων σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού δηλώνει ακώλυτη επιχειρηματική λειτουργία, με το ήμισυ των ερωτηθέντων να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 18% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 7% άλλους παράγοντες, ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το κλίμα στους τομείς της Πληροφορικής και της Ανάπτυξης Λογισμικού κινήθηκε το Δεκέμβριο αντίθετα στις επιδόσεις του κλάδου των Υπηρεσιών (όπου ανήκουν οι δύο τομείς), στον οποίο σημειώθηκε, συνολικά, ελαφρά επιδείνωση σε σχέση με το Νοέμβριο. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στις 68,5 μονάδες (από 70,9 τον περασμένο μήνα), σε χαμηλότερη επίδοση από την αντίστοιχη περσινή (85,3 μονάδες.)

Οριακή βελτίωση
Η μελέτη του ΙΟΒΕ διαπιστώνει οριακή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, συνολικά στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο λιανικό εμπόριο, ο δείκτης ενισχύθηκε οριακά το Δεκέμβριο, διαμορφούμενος στις 87,1 μονάδες από 86,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, επίδοση, πάντως, πολύ χαμηλότερη της αντίστοιχης περυσινής (99,1 μονάδες). Η άνοδος, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ήταν αποτέλεσμα των βελτιωμένων προσδοκιών, κυρίως, στο Λιανικό Εμπόριο και δευτερευόντως στη Βιομηχανία, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε ελαφρά. Αντίθετα σε Υπηρεσίες και Κατασκευές, η απαισιοδοξία εντάθηκε.

“Παρά τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου και την αβεβαιότητα ως προς τις εξελίξεις σε βασικές διαστάσεις της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, καταγράφεται, συνολικά, εικόνα σταθερότητας του κλίματος κατά το τελευταίο τετράμηνο. Ταυτόχρονα, όμως, οι προσδοκίες τόσο των πολιτών, όσο και επιχειρήσεων, φαίνεται να σταθεροποιούνται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση τόσο συνολικά με το 2014, όσο και με το 1ο εξάμηνο του 2015, καθώς η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων αποδεικνύεται σε σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία”, αναφέρει η σχετική έρευνα για το Δεκέμβριο.

Στην Ευρωζώνη
Συνολικά, το οικονομικό κλίμα σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη βελτιώθηκε το Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο, περισσότερο στην Ε.Ε. και λιγότερο στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει αντίστοιχα 1,4 και 0,7 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 108,9 και τις 106,8 μονάδες αντίστοιχα, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.

Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η άνοδος του δείκτη είναι αποτέλεσμα της θετικής μεταβολής στη Βιομηχανία (+1,2), η οποία εν μέρει μόνο αντισταθμίστηκε από την πτώση του δείκτη στο Λιανικό εμπόριο (-2,8). Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,2), αλλά και στους τομείς των Κατασκευών (+0,2) και Υπηρεσιών (+0,3), καταγράφηκε σχετική σταθερότητα.

Σε επίπεδο χωρών, το κλίμα βελτιώθηκε αισθητά στην Ισπανία (+3,4) και λιγότερο στην Ιταλία (+0,4), ενώ παρέμεινε αμετάβλητο σε Γαλλία και Γερμανία και επιδεινώθηκε στην Ολλανδία (-2,4). Στην Ε.Ε., η μεγαλύτερη άνοδος στο οικονομικό κλίμα εκπορεύεται από τις θετικότερες προσδοκίες στο Ηνωμένο Βασίλειο (+2,9), όταν οι αντίστοιχες στην Πολωνία εξασθενούν (- 1). 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ