Έρευνες - Μελέτες

Τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσω φορητών συσκευών ψηφίζουν οι έφηβοι στην Ελλάδα

watchtablet

Φορητές συσκευές και για την παρακολούθηση τηλεοπτικού περιεχομένου, επιλέγουν οι έφηβοι στην Ελλάδα. Στη χώρα μας καταγράφεται συνολικά αύξηση της παρακολούθησης τηλεόρασης σε άλλες συσκευές (PC, laptop, smartphone, tablet). Ειδικά μεταξύ των νέων ανθρώπων, η τηλεθέαση μέσω φορητών συσκευών τείνει να εξελιχθεί σε κυρίαρχο trend. Δεν είναι τυχαίο ότι το 70% των ωρών τηλεθέασης από εφήβους στην Ελλάδα γίνεται μέσα από φορητές συσκευές

Το 70% των ωρών τηλεθέασης από εφήβους στη χώρα μας γίνεται, πλέον, μέσα από φορητές συσκευέςΟι Millennials παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αύξηση: σήμερα το 79% των εφήβων στην Ελλάδα παρακολουθούν τηλεόραση ή/και video πριν κοιμηθούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ το 35% ενώ μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τις παραπάνω τάσεις περιγράφει το “Ericsson ConsumerLab TV & Media Report 2015”, το οποίο αποτυπώνει τις συνήθειες παρακολούθησης τηλεόρασης και video 680 εκατ. καταναλωτών ανά τον κόσμο, και για δεύτερη χρονιά περιλαμβάνει και την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα ευρήματα του, το τηλεοπτικό περιεχόμενο on-demand, και ειδικά μέσω streaming, καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χρόνο στις συνήθειες παρακολούθησης των καταναλωτών στην Ελλάδα με μέσο όρο παρακολούθησης 5,8 ώρες ανά εβδομάδα.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες Subscription-VoD (S-VOD) φαίνεται ότι επιτείνουν τη θέαση “μαραθώνιων” επεισοδίων: το 89% των χρηστών S-VOD στην Ελλάδα παρακολουθούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα όλα τα επεισόδια μιας σειράς, ενώ το 57% καθημερινά.

Διεθνής εικόνα
Σε διεθνές επίπεδο, η μελέτη αποκαλύπτει αύξηση κατά 71% στην παρακολούθηση video μέσω έξυπνων τηλεφώνων σε σχέση με το 2012. Μάλιστα, η τάση της παρακολούθησης βίντεο από κινητές συσκευές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, εντός της προσεχούς πενταετίας, θα οδηγήσει σε περίπου έξι φορές υψηλότερο όγκο μεταφοράς δεδομένων ανά smartphone στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη (2015 έως 2021). Η κίνηση δεδομένων στη Βόρεια Αμερική ανά ενεργό “έξυπνο” τηλέφωνο θα αυξηθεί από 3,8GB το μήνα σήμερα σε 22GB το μήνα έως το 2021, ενώ στη Δυτική Ευρώπη, η αύξηση αναμένεται να είναι από τα 2GB το μήνα σήμερα σε 18GB το μήνα έως το 2021.

Συνολικά, οι καταναλωτές ξοδεύουν, πλέον, έξι ώρες την εβδομάδα παρακολουθώντας τηλεοπτικές σειρές, προγράμματα και ταινίες  streaming, όλα on-demand. Ειδικά η χρήση του streaming έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2011. Με περιεχόμενο που εγγράφεται και λαμβάνεται online να προστίθεται στην εξίσωση, το 35% όλης της παρακολούθησης τηλεόρασης και video δαπανάται σήμερα στο Video On Demand - VOD, ενώ αυξάνεται σημαντικά η παρακολούθηση μέσω έξυπνων τηλεφώνων.

Προβλέψεις για 5G
Η μελέτη παρέχει στοιχεία και για το μέλλον των δικτύων 5G, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης των 150 εκατ. συνδρομών κινητών επικοινωνιών 5G μέχρι το 2021. Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα και ΗΠΑ προβλέπεται να ηγούνται των συνδρομών στα εμπορικά δίκτυα 5G. Η 5η γενιά κινητών επικοινωνιών - 5G αναμένεται να συνδέσει νέους τύπους συσκευών, καθιστώντας δυνατές ολοκληρωτικά νέες χρήσεις της τεχνολογίας, που δε μπορούμε καν να τις φανταστούμε σήμερα και οι οποίες σχετίζονται με το Διαδίκτυο των Αντικειμένων - Internet of Things (IoT). Μάλιστα, η μετάβαση προς το 5G πρόκειται να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων κλάδων και νέων κάθετων αγορών.