Έρευνες - Μελέτες

Υποτονικές οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο των Επικοινωνιών

peopletech12

“Νωχελική” δραστηριότητα σε επίπεδο προσλήψεων αναμένεται στον τομέα των Επικοινωνιών και Μεταφορών για το 1ο τρίμηνο του 2016. Με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +2%, οι εργοδότες προβλέπουν, μάλλον, υποτονική δραστηριότητα προσλήψεων κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι προοπτικές εμφανίζονται μεν σημαντικά ενισχυμένες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας βελτίωση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο αποδυναμώνονται κατά 12 μονάδες σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2015. (Πίνακας σελ 8)

Το 11% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 11% μείωση, ενώ το 71% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στο εργατικό δυναμικόΣύμφωνα με την έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της Manpower για το 1ο τρίμηνο του 2016, οι εργοδότες στην Ελλάδα καταγράφουν ήπιες προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2016.

Από τους 750 εργοδότες, που συμμετείχαν στην έρευνα, το 11% αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 11% προβλέπει μείωση, το 71% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στο εργατικό δυναμικό, ενώ 7% των εργοδοτών δεν γνωρίζει, εάν θα υπάρξουν αλλαγές κατά το προσεχές τρίμηνο.  

Συνολικά, στην ελληνική αγορά οι προβλέψεις απασχόλησης διαμορφώνονται στο +4%, παρουσιάζοντας μεν βελτίωση (κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες) σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά υποχώρηση (κατά 4 μονάδες), σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Τόνωση της απασχόλησης
Το εργατικό δυναμικό αναμένεται να αυξηθεί σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας το 1ο τρίμηνο του 2016. Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας θα καταγραφούν στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα του Τουρισμού. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Πάντως, οι εργοδότες σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας καταγράφουν αποδυνάμωση των προοπτικών σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Αύξηση στην Αττική
Οι εργοδότες στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής αναμένουν ήπια αύξηση του αριθμού απασχολουμένων το 1ο τρίμηνο του 2016, καταγράφοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +5%. Παράλληλα, οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπουν αμετάβλητη αγορά εργασίας, με τις προοπτικές να διαμορφώνονται στο 0%.

Σε πίεση οι ΜΜΕ
Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργοδότες των μεγάλων επιχειρήσεων αναφέρουν αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων για το εξεταζόμενο διάστημα, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +16%. Στις άλλες κατηγορίες, οι προθέσεις είναι πιο επιφυλακτικές, με τις προοπτικές να ανέρχονται σε +3% και +1% στις κατηγορίες των Μεσαίων και Μικρών επιχειρήσεων, αντίστοιχα. Οι εργοδότες των πολύ μικρών επιχειρήσεων προβλέπουν αμετάβλητη δραστηριότητα προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του 0%.

Η εικόνα διεθνώς
Σε διεθνές επίπεδο - σύμφωνα με τις απαντήσεις 58.000 εργοδοτών σε 42 χώρες και επικράτειες - οι εργοδότες σε 39 από τις 42 χώρες προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, στις αρχές του 2016. Οι ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία αναμένεται να παραμείνουν παρόμοιες με αυτές που ήταν διαθέσιμες, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και τα αποτελέσματα για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου υποδεικνύουν ότι μια μικρή πλειοψηφία των εργοδοτών φαίνεται ικανοποιημένη, είτε να διατηρήσει τον τρέχοντα αριθμό απασχολουμένων, είτε να τον αυξήσει ελάχιστα, εν αναμονή πιο σίγουρων ενδείξεων για την ανάκαμψη της αγοράς.

Τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται σε 23 από τις 42 χώρες και επικράτειες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αποδυναμώνονται σε 13 και παραμένουν αμετάβλητα σε έξι.

Οι πιο αισιόδοξες προοπτικές απασχόλησης για το 1ο τρίμηνο καταγράφονται στην Ινδία, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πιο αδύναμες - και μόνες αρνητικές - προβλέψεις καταγράφονται στη Βραζιλία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία.

Στην περιφέρεια Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ), οι εργοδότες σε 22 από τις 24 χώρες προβλέπουν αύξηση του εργατικού δυναμικού, με τα σχέδια προσλήψεων να βελτιώνονται σε 14 χώρες συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και να επιδεινώνονται σε επτά.


Πηγή: Manpower