Έρευνες - Μελέτες

Τα $7,5 δις θα αγγίξει, έως το 2020, ο κλάδος της κυβερνοασφάλισης

insuranceinternet

Νέα δεδομένα και στην ασφαλιστική αγορά, δημιουργεί η ψηφιακή τεχνολογία. Με δεδομένη την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη εταιρειών και οργανισμών να θωρακιστούν έναντι κυβερνοεπιθέσεων, ο κλάδος κυβερνοασφάλισης (cyber insurance) αναμένεται να σημειώσει άνθηση, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ανάγκη επιχειρήσεων και οργανισμών να προστατευθούν από ψηφιακές απειλές, οδηγεί σε άνοδο τον τομέα της ασφάλισης κατά κυβερνοεπιθέσεωνΣύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε η PwC, ο συγκεκριμένος τομέας θα σκαρφαλώσει στα $5 δις σε ετήσια ασφάλιστρα έως το 2018, φτάνοντας τουλάχιστον τα $7,5 δις έως τα τέλη της δεκαετίας.

Στο μεταξύ, προηγούμενη έρευνα της PwC είχε καταδείξει ότι το 61% των ηγετών όλων των κλάδων θεωρεί ότι οι κυβερνοεπιθέσεις απειλούν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους.

Μόνο το 2014, τα περιστατικά ασφάλειας, που παρατηρήθηκαν, έφτασαν, κατά μέσο όρο, τα 100.000 ημερησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ασφαλιστικό τοπίο, το 2020, περιέγραψε σε πρόσφατο συνέδριο (Insurance 2020 & beyond: Reaping the dividends of cyber resilience), ο partner της PwC, Paul Delbridge. Όπως τόνισε ο ίδιος, καθώς οι διοικήσεις των εταιρειών “επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην ανάγκη να προστατευθούν έναντι των πιο καταστροφικών κυβερνοεπιθέσεων, οι ασφαλιστές θα δουν τους πελάτες τους να αμφιβάλλουν για την πραγματική αξία, που λαμβάνουν από τα ισχύοντα ασφαλιστικά τους συμβόλαια”. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι, εάν οι ασφαλιστές συνεχίσουν να βασίζονται σε ασφυκτικούς περιορισμούς ασφαλιστικών συμβολαίων και σε συντηρητικές τιμολογιακές στρατηγικές για να αντισταθμίσουν την αβεβαιότητα, κινδυνεύουν να χάσουν μια σπάνια ευκαιρία να πετύχουν υψηλά περιθώρια σε συνθήκες υπερβάλλουσας προσφοράς. “Εάν ο κλάδος χρειαστεί υπερβολικά πολύ χρόνο για να καινοτομήσει, είναι πολύ πιθανό να εισβάλει κάποιος απρόσμενος ανταγωνιστής και να καταλάβει την αγορά εφαρμόζοντας επιθετική τιμολογιακή πολιτική και προσφέροντας ευνοϊκότερους όρους”, ανέφερε.

Η ευκαιρία
Η PwC υποστηρίζει ότι οι ασφαλιστές, οι αντασφαλιστές και οι μεσίτες μπορούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, που προσφέρουν οι κίνδυνοι που προέρχονται από τον κυβερνοχώρο, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις εκθέσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διατηρήσουν οι ίδιοι την αξιοπιστία τους όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται οι ίδιοι τους κινδύνους, που προέρχονται από τον κυβερνοχώρο, μέσω αποτελεσματικών εσωτερικών δικλείδων ασφαλείας κατά των κυβερνοαπειλών. Επίσης, απαραίτητη θεωρείται η δημιουργία αξιόπιστων μοντέλων εκτίμησης της έκθεσης και των ενδεχόμενων ζημιών, που θα συνέβαλαν στην καλύτερη κατανόηση των μεταβαλλόμενων απειλών και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν περισσότερες αντασφαλιστικές εταιρείες να εισέλθουν στην αγορά.

“Η διατήρηση της αξιοπιστίας στον κλάδο της ασφάλισης έναντι των κινδύνων, που προέρχονται από τον κυβερνοχώρο, είναι σημαντική για την κατάκτηση της κορυφής σε αυτήν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά”, διαπιστώνει η εταιρεία.