Έρευνες - Μελέτες

Περισσότεροι από 150 εκατ. συνδρομητές θα “σερφάρουν” με 5G το 2021

5gnew

Τουλάχιστον 150 εκατ. συνδρομητές, ανά τον κόσμο, θα κάνουν το 2021 χρήση δικτύων κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς 5G. Μόλις μία χρονιά μετά από το εκτιμώμενο εμπορικό λανσάρισμα της νέας τεχνολογίας, που τοποθετείται το 2020, τα δίκτυα 5G θα κερδίσουν τάχιστα το παγκόσμιο ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Η μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες 5G αναμένεται να προέλθει από τις αγορές της Νοτίου Κορέας, της Ιαπωνίας, της Κίνας και των ΗΠΑΗ εκτίμηση αυτή, που προέρχεται από το “Ericsson’s 2015 Mobility Report” - το οποίο για πρώτη φορά περιλαμβάνει και εκτίμηση για τους συνδρομητές 5G υπηρεσιών - έρχεται να επιβεβαιώσει όσους προβλέπουν ότι η νέα τεχνολογία θα έχει ταχύτερη διείσδυση απ’ ό,τι το 4G, όπως ακριβώς το 4G αναπτύχθηκε ταχύτερα από το 3G. Η διαφορά είναι ότι, εκτός από τις νέες τεχνολογίες ραδιοπομπών, το 5G θα αξιοποιήσει, επίσης, εξελιγμένες εκδόσεις των υφιστάμενων δικτύων (3G και 4G), την τεχνολογία νέφους και άλλες βασικές τεχνολογίες, για να εξυπηρετήσει χιλιάδες νέους τρόπους με τους οποίους θα χρησιμοποιηθούν οι κινητές επικοινωνίες. Η ανάπτυξη του 5G θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στις νέες περιπτώσεις χρήσης, ειδικά στην επικοινωνία μεταξύ μηχανών (machine-to-macine-M2M).

Η μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες 5G αναμένεται να προέλθει από τις αγορές της Νοτίου Κορέας, της Ιαπωνίας, της Κίνας και των ΗΠΑ. Οι φιλόδοξες εκτιμήσεις της Ericsson για την παγκόσμια αποδοχή και διείσδυση του 5G, αν και γίνονται μια πενταετία πριν από το εμπορικό λανσάρισμα των νέων δικτύων, στηρίζονται, σύμφωνα με τη σουηδική εταιρεία, σε μοντέλα προβλέψεων, που εφαρμόζει η ίδια και σε εξαντλητικές συνομιλίες με παρόχους της αγοράς.

Θυμίζουμε ότι η Ericsson ανακοίνωσε πως τα πρώτα πειραματικά συστήματα 5G και Internet of Things (IoT) θα αναπτυχθούν στη Βραζιλία, κατά τη διάρκεια του 2016, σε συνεργασία με την América Móvil.

Υπερδιπλασιασμός
Στο μεταξύ, η Ericsson εκτιμά στο Mobility Report ότι ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας θα υπερ-διπλασιαστεί έως το 2021, φθάνοντας τα 7,7 δις έναντι 3,4 δις, που εκτιμάται ότι έφθασε στα τέλη του 3ου τριμήνου του 2015. Ο δε συνολικός αριθμός συνδρομών κινητής τηλεφωνίας θα εκτοξευθεί στα 9,1 δις το 2021, εκ των οποίων το LTE θα αντιπροσωπεύει τα 4,1 δις.

Όσον αφορά τις συνδρομές 4G, υπολογίζεται ότι ανήλθαν σε 850 εκατ. το 3ο τρίμηνο και μάλιστα, θα υπερβούν για πρώτη φορά το 1 δις έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. 

Eργαλείο τα smartphone
Το ψηφιακό μας σύμπαν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συνεχίσει να διευρύνεται με ταχείς ρυθμούς, εκτοξεύοντας σε νέα ύψη τον όγκο των δεδομένων, που διακινούνται μέσω κινητών δικτύων. Μάλιστα, όπως εκτιμάται, η χρήση δεδομένων μέσω smartphone θα δεκαπλασιαστεί το 2021.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ericsson Mobility Report, μέχρι το 2021, η διακίνηση δεδομένων βίντεο μέσω κινητού τηλεφώνου θα αυξάνεται σε ετήσια βάση, κατά το εντυπωσιακό 55% και θα αποτελεί περίπου το 70% του συνόλου της κίνησης δεδομένων κινητών επικοινωνιών μέχρι το τέλος της εν λόγω περιόδου.

Η ανάπτυξη οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην αλλαγή των προτιμήσεων των χρηστών προς τις υπηρεσίες video streaming και την αυξανόμενη επικράτηση του βίντεο σε online περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων ειδήσεων, διαφημίσεων και  μέσων κοινωνικής δικτύωσης.