Έρευνες - Μελέτες

To 84% των Ελλήνων θα αναζητήσει στο Διαδίκτυο τα ψηφιακά δώρα των εορτών

smarphonehand3

Πολύ υψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών, ως μέσο για αναζήτηση προϊόντων τεχνολογίας και σύγκριση τιμών, βρίσκεται το Διαδίκτυο. Μάλιστα, το 84% των Ελλήνων (65% στην Ευρώπη) δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει το Ίντερνετ για την αναζήτηση και σύγκριση των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, που θα αγοράσει τη φετινή εορταστική περίοδο. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο αριθμός των καταναλωτών, που αναζητούν προϊόντα ή καλύτερες τιμές για τα Χριστουγεννιάτικα δώρα μέσω Διαδικτύου, αυξάνεται.

Έξι στους δέκα Έλληνες θα κάνουν μέσω smartphone ή tablet τις αγορές τους - Τα προϊόντα τεχνολογίας ψηλά στη λίστα με τα πιο επιθυμητά δώραΕπιπλέον, όπως διαπιστώνει η Deloitte σε έρευνα, όπου καταγράφονται οι αγοραστικές τάσεις για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων του 2015, όλο και περισσότεροι καταναλωτές χρησιμοποιούν, πλέον, smartphones και tablets για αγορές μέσω Διαδικτύου. Στην Ελλάδα, το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το smartphone ή το tablet για αγορές προϊόντων και το 40% τόνισε ότι έχει, ήδη, κάνει αγορές μέσω των συσκευών αυτών στο παρελθόν. Το 2013, μόνο το 20% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει, ήδη, κάνει αγορές μέσω smartphones και tablets, ενώ το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 34%.

Την ίδια στιγμή, το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό για αγορές μέσω smartphones ανέρχεται σε 41% το 2015, ενώ χώρες, όπου η αγορά των smartphones είναι πολύ ανεπτυγμένη, παρουσιάζουν υψηλότερες τιμές. Η στροφή στα smartphones, πάντως, είναι εμφανέστερη στις χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω κινητού δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένο. Η διαφορά μεταξύ παρούσας και μελλοντικής χρήσης στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στο Βέλγιο, στην Πολωνία, στην Ελλάδα, στη Νότια Αφρική και στη Ρωσία υπερβαίνει το 10%.

Τα δώρα των Χριστουγέννων
Τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας (smartphones, υπολογιστές και tablets) εξακολουθούν να κατατάσσονται από τους Έλληνες υψηλά στη λίστα με τα επιθυμητά δώρα των εορτών. Μάλιστα, φέτος, τα tablets κερδίζουν τέσσερις θέσεις και κατατάσσονται στην πέμπτη θέση των προτιμήσεων των καταναλωτών (από την 9η πέρσι). Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές καταλαμβάνουν την έκτη θέση στη λίστα με τα πιο επιθυμητά δώρα για τους Έλληνες, ενώ τα smartphones βρίσκονται στην έβδομη από την τέταρτη ένα χρόνο νωρίτερα.

Συνολικά, πάντως, το 63% των Ελλήνων επιθυμεί να λάβει χρήματα ως δώρο για τα Χριστούγεννα του 2015, χαρίζοντάς τους την 1η θέση στη λίστα με τα πιο επιθυμητά δώρα. Τα ταξίδια, που πέρσι βρίσκονταν στην 1η θέση, φέτος πέφτουν στη 2η, συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 56% των ερωτηθέντων. (Πίνακας σελ.11)

Διαδίκτυο και φυσικά καταστήματα
Πέραν των ψηφιακών προϊόντων, όπως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η υψηλή τεχνολογία, η μουσική και οι ταινίες, τα οποία θα αγοραστούν, κυρίως, μέσω Διαδικτύου (τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη), για τα υπόλοιπα δώρα οι καταναλωτές θα απευθυνθούν στα φυσικά καταστήματα. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, η δυνατότητα παραγγελίας διαδικτυακά σε ένα φυσικό κατάστημα  γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, καθώς χρησιμοποιείται από περισσότερους από το 10% των Ευρωπαίων καταναλωτών, ενώ στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται από 8% μέχρι 14%.

Προϋπολογισμός
Το 2015, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σκοπεύουν να ξοδέψουν, κατά μέσο όρο, €513 στις αγορές τους κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ποσό το οποίο είναι κατά μόλις 0,3% μειωμένο σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες που οι ίδιοι δήλωσαν ότι έκαναν την εορταστική περίοδο του 2014. Στην Ελλάδα, οι καταναλωτές δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να ξοδέψουν €402 μειώνοντας τον προϋπολογισμό τους κατά 8,6% σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες, που οι ίδιοι δήλωσαν ότι έκαναν την εορταστική περίοδο του 2014.