Έρευνες - Μελέτες

Τεχνολογικό κενό στα ΔΣ των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου

peoplebank

Αν και αποτελεί έναν κλάδο που έχει την αιχμή της τεχνολογίας στο DNA του, ωστόσο, τα κορυφαία στελέχη του στερούνται επαγγελματικής εμπειρίας σε θέματα τεχνολογίας. Ο λόγος για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, στερείται, και μάλιστα σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών, επαγγελματικών τεχνολογικών γνώσεων.

Μόλις το 6% των μελών ΔΣ και το 3% των CEOs των μεγάλων τραπεζών διαθέτει επαγγελματική τεχνολογική εμπειρία-Η Ελλάδα στις χώρες με τις χειρότερες επιδόσειςΜάλιστα, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς, μαζί με την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ιταλία και τη Ρωσία είναι τα κράτη με τη χαμηλότερη εκπροσώπηση στελεχών με επαγγελματική γνώση της τεχνολογίας στα διοικητικά τους συμβούλια.

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Accenture, μόλις το 6% των μελών διοικητικού συμβουλίου και το 3% των CEOs των κορυφαίων τραπεζών στον κόσμο διαθέτει επαγγελματική τεχνολογική εμπειρία. Επιπλέον, περισσότερα από τα δύο πέμπτα (43%) των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου δεν έχουν στο ΔΣ τους κανένα στέλεχος με αντίστοιχη εμπειρία.

Εξάλλου, όπως διαπιστώνει το report «Bridging the Technology Gap in Financial Services Boardrooms» της Accenture, σχεδόν το ένα τρίτο των μεγαλύτερων τραπεζών παγκοσμίως (30%) έχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο μόλις ένα στέλεχος με επαγγελματική τεχνολογική εμπειρία.

Όπως διαπιστώνει η έρευνα, ποσοστό μικρότερο από το 1% των στελεχών διοίκησης στις κινεζικές τράπεζες διαθέτει επαγγελματική εμπειρία σε θέματα τεχνολογίας. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην ελληνική αγορά, στη χώρα μας, όπως και στη Βραζιλία, στην Ιταλία και τη Ρωσία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μηδενικό.

Από τις επιμέρους περιοχές του πλανήτη, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία είναι οι αγορές με τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στελεχών με εμπειρία στην τεχνολογία στα ΔΣ τραπεζών. Ωστόσο, και σε αυτές ακόμη τις αγορές, τα σχετικά ποσοστά είναι πολύ χαμηλά, καθώς κυμαίνονται στο 16% για τις ΗΠΑ και στο 14% για τη Μεγάλη Βρετανία.


Τεχνολογικές προκλήσεις
«Πολλές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο τραπεζικός κλάδος είναι στενά συνδεδεμένες με την τεχνολογία. Ως εκ τούτου τα διευθυντικά στελέχη απαιτείται να έχουν σημαντικές γνώσεις τεχνολογίας, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις» διαπιστώνει η Accenture.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.000 εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών ΔΣ των 100 μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο, ως «έχοντες επαγγελματική γνώση της τεχνολογίας» θεωρούνται στελέχη που στο παρελθόν κατείχαν υψηλόβαθμες θέσεις σχετικές με την τεχνολογία σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή είχαν ανώτερη θέση σε μία εταιρεία τεχνολογίας.

«Πολλές τράπεζες πλέον συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι να κλείσουν το τεχνολογικό κενό και επιχειρούν να εντάξουν ειδικούς της τεχνολογίας στα διοικητικά τους συμβούλια. Κάτι τέτοιο αφενός δεν είναι εύκολο. Αφετέρου, από μόνη της η προσθήκη στελεχών με τεχνολογική εμπειρία στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των τραπεζών δεν είναι πανάκεια. Οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν συνολικά την κουλτούρα των στελεχών διοίκησης, μέσα από έναν συνδυασμό βαθιάς γνώσης της τεχνολογίας και ταυτόχρονα εις βάθος κατανόησης των επιπτώσεων της τεχνολογίας στη λειτουργία των δομών της τράπεζας» αναφέρει η Accenture.