Στο 1,5% η εκτίμηση για την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα το 2015

Ύφεση της τάξης του 1,5%, ηπιότερη έναντι της εκτίμησης, που είχε δώσει προ τριμήνου και έκανε λόγο για -2% έως -2,5%, αναμένει για το 2015 στην Ελλάδα το ΙΟΒΕ. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Ινστιτούτο στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, “πλέον, αναμένεται ύφεση, με σχετικά περιορισμένο βάθος, αλλά ίσως με μεγαλύτερη έκταση χρόνου”. Όπως εξηγεί δε, αυτή η εκτίμηση εδράζεται στο γεγονός ότι η διακοπή της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος δεν συνέβη ξαφνικά, αλλά, αντίθετα, είχε προβλεφθεί από πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που - επί μήνες και σταδιακά - απέσυραν τις αποταμιεύσεις τους και προσάρμοζαν τη συμπεριφορά τους στους επικείμενους κινδύνους.
Ηπιότερη, αλλά ενδεχομένως μεγαλύτερης διάρκειας, ύφεση για την ελληνική οικονομία προβλέπει το ΙΟΒΕΜε αυτό το σκεπτικό, το Ινστιτούτο μετριάζει την προηγούμενη πρόβλεψή του για -2% έως -2,5% ύφεση το τρέχον έτος.
Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας, εκτίμησε πως θα υπάρξει σημαντικός υποβιβασμός του επιπέδου των επενδύσεων, που θα οδηγήσει σε ύφεση στο δεύτερο μισό της τρέχουσας χρονιάς και στο πρώτο μισό της επόμενης. Πάντως, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η οικονομία μπορεί να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς από το δεύτερο ήμισυ του 2016, σχολιάζοντας ότι αυτό από μόνο του δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η εγχώρια οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς σε ετήσια βάση, καθώς ούτε για το 2016 μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη: “η ελληνική οικονομία έχει στρεβλώσεις και για αυτόν τον λόγο αντιδρά με καθυστέρηση”, υπογράμμισε ο κ. Βέττας.
Υποχώρηση της ζήτησης
Στις προβλέψεις για το 2015, που περιλαμβάνονται στην τριμηνιαία έκθεση, το Ινστιτούτο κάνει λόγο για υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2ο εξάμηνο και συνολικά στο έτος (-2,0%). Απαριθμώντας τους παράγοντες που οδηγούν στη μείωση, υπογραμμίζει την αναβολή μη άμεσα αναγκαίων καταναλωτικών δαπανών, την επιφυλακτικότητα λόγω των capital controls, τη συσσώρευση φόρων στο τέλος του έτους και την απώλεια αγοραστικής δύναμης από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Αντίθετα, η έκθεση προβλέπει μικρή αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης κατά το 2015.
Δυσμενής πρόβλεψη της έκθεσης είναι αυτή για νέα εκτεταμένη πτώση επενδύσεων (περίπου -15,0%), εξαιτίας της πολύ χαμηλής εμπιστοσύνης επενδυτών ενόψει και της επόμενης αξιολόγησης, αλλά και της πολύ προσεκτικής πιστοδοτικής πολιτικής των τραπεζών λόγω των capital controls και των stress tests. Επίσης, τους επενδυτές φαίνεται να αποθαρρύνουν οι δυσχέρειες στις εισαγωγές πάγιου κεφαλαίου και η οπισθοβαρής υλοποίηση του ΕΣΠΑ, με θετικές επενέργειες, κυρίως, στο 1ο εξάμηνο του 2016.
Κάμψη εξαγωγών
Η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ προβλέπει, για το 2015, μικρή κάμψη εξαγωγών (-2,5%), καθώς και σημαντική συρρίκνωση της εισαγωγικής ζήτησης (-5,5%), κυρίως, εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης και των δυσχερειών στις εισαγωγές πάγιου κεφαλαίου, ενώ, παράλληλα, εξαντλούνται σταδιακά τα κεφάλαια εισαγωγικών επιχειρήσεων εκτός Ελλάδας.
Ανεργία
Το Ινστιτούτο προβλέπει επανάκαμψη της ανεργίας στο 2ο εξάμηνο του έτους. Συνολικά, για το 2015, τοποθετεί την ανεργία στο 26%, μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από πέρυσι.
Επίσης, προβλέπει αύξηση του αποπληθωρισμού στο 1,8% το 2015 (από 1,3% πέρυσι), ο ισχυρότερος διαχρονικά τα τελευταία 45-50 χρόνια.