Έρευνες - Μελέτες

Στάση αναμονής τηρούν οι Έλληνες managers - Περιορίζεται η αβεβαιότητα

Βελτιώθηκαν, το 3ο τρίμηνο του 2015, οι προσδοκίες των Ελλήνων managers για τις προοπτικές της οικονομίας, με τα στελέχη να βρίσκονται, ωστόσο, σε στάση αναμονής. Τη βελτίωση των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας, κατά το 3ο τρίμηνο, αποτυπώνει ο δείκτης GMCCI - Οικονομική Συγκυρία, που δημιούργησε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ (ΣΕΣΜΑ). Παράλληλα, καταγράφεται βελτίωση και στις προβλέψεις για τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις στους παραγωγικούς συντελεστές, όπως δείχνει ο αντίστοιχος δείκτης (GMCCΙ – Παραγωγικοί Συντελεστές).

Πέντε “πληγές” για τις ελληνικές επιχειρήσεις: συχνές αλλαγές στο φορολογικό, ασυνέχεια στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, υψηλή φορολογία, δυσκολίες στη χρηματοδότηση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησηςΣύμφωνα με τη σχετική έρευνα, που διεξήχθη από τις 22/9/2015 έως τις 2/10/2015, οι συχνές αλλαγές στο φορολογικό, η ασυνέχεια στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, η υψηλή φορολογία, οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση και η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, εξακολουθούν να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανησυχίας για το ελληνικό management. Πάντως, όπως προκύπτει από την έρευνα, η εκλογή νέας κυβέρνησης, που απολαμβάνει της δεδηλωμένης της Βουλής και έχει αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων και η σχετικά καλή πορεία της οικονομίας, πιθανώς, περιόρισε την αβεβαιότητα και βελτίωσε το επιχειρηματικό κλίμα κατά το 3ο τρίμηνο.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ανακόπηκε η τάση επιδείνωσης των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για τη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών, που είχε αρχίσει το 3ο τρίμηνο του 2014.

Βελτίωση
Σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΑ, ο μέσος όρος του ισοζυγίου “θετικών” - “αρνητικών” απαντήσεων, για τα πέντε μεγέθη του GMCCI - Οικονομική Συγκυρία, αυξήθηκε από -32,9% σε -3,3%. Η βελτίωση προκύπτει από τη σύγκριση των απόψεων, που καταγράφηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου έναντι εκείνων των δύο προηγουμένων τριμήνων του 2015. Ωστόσο, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2014, οι προσδοκίες εξακολουθούν να είναι περισσότερο απαισιόδοξες.

Όπως σημειώνει, πάντως, η έκθεση, αν και ανακόπηκε η καθοδική τάση, που είχε ξεκινήσει από το 2ο τρίμηνο του 2014, η πλειονότητα των συμβούλων προβλέπει στασιμότητα. “Είναι, συνεπώς, πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί, εάν, πράγματι, το 3ο τρίμηνο του 2015 αποτελεί σημείο καμπής για τις επιχειρηματικές προσδοκίες”, σημειώνει η μελέτη.

Στο μεταξύ, η βελτίωση του γενικού δείκτη GMCCI - Οικονομική Συγκυρία, οφείλεται στην άνοδο όλων των επιμέρους δεικτών. Η μεγαλύτερη βελτίωση καταγράφηκε στα κρίσιμα μεγέθη της μεγέθυνσης και της ανεργίας. Βελτίωση υπήρξε και όσον αφορά τις προσδοκίες για τους παραγωγικούς συντελεστές στο 3ο τρίμηνο του 2015.

Παρά το γεγονός ότι η σχετική πλειονότητα των συμβούλων εξακολουθεί να προβλέπει επιδείνωση το επόμενο δωδεκάμηνο, η διαφορά των ποσοστών απαισιοδοξίας και αισιοδοξίας μειώθηκε σημαντικά. Συγκεκριμένα, ο δείκτης GMCCI - Παραγωγικοί Συντελεστές, δηλαδή ο μέσος όρος της διαφοράς “θετικών” - “αρνητικών” απαντήσεων διαμορφώθηκε σε -14,2% στο τέλος Σεπτεμβρίου, από -40,6% στο τέλος Ιουνίου.

Η έρευνα
Οι έρευνες του ΣΕΣΜΑ διεξάγονται ανά τρίμηνο και τα αποτελέσματά τους δημοσιοποιούνται κάθε Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο και Ιανουάριο. Η πρώτη έρευνα διεξήχθη στα τέλη Μαρτίου 2014.