Αυξημένες επενδύσεις €131 εκατ. από τις εταιρείες κινητής στην Ελλάδα

Έρευνες - Μελέτες

08 Οκτωβρίου 2015

Κόντρα στο ρεύμα της οικονομικής συγκυρίας, που οδηγεί τις επιχειρήσεις σε περικοπές των επενδυτικών τους πλάνων, κινείται ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας, που - μόνο το 1ο εξάμηνο του 2015 - επένδυσε στην ελληνική αγορά €131 εκατ. Ο κλάδος περιλαμβάνεται σταθερά μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών στη χώρα, παρά την ύφεση και τα προβλήματα αδειοδότησης των δικτύων και παρά τη μείωση στα έσοδα των ίδιων των παρόχων. Όπως επισημαίνεται στην τελευταία μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον Κλάδο των Κινητών Επικοινωνιών, οι επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς ανοίγουν το δρόμο για την αύξηση της χρήσης υπηρεσιών δεδομένων, γεγονός που ενισχύει πολλαπλά την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της. Δεν είναι τυχαίο ότι, αν η Ελλάδα συγκλίνει με την Ευρώπη στη διείσδυση της χρήσης δεδομένων, το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,9% έως το 2019, ενώ θα αυξηθούν και τα δημόσια έσοδα κατά €1,5 δις.

Οι επενδύσεις υλοποιούνται παρά το δυσμενές περιβάλλον, καθώς οι εταιρείες του κλάδου υπέστησαν μειώσεις στα έσοδα από υπηρεσίες κατά 4,4%, στους συνδρομητές κατά 1% και στο μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) κατά 2,9%Σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), ο κλάδος επενδύει τα τελευταία έξι τρίμηνα, κατά μέσο όρο, το 15,2% των εσόδων από υπηρεσίες. Μάλιστα, στις επενδύσεις δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τις άδειες χρήσης ραδιοφάσματος.

Η πορεία του κλάδου, πάντως, παραμένει πτωτική, με τη σταθεροποίηση, που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του 2014, να αντιστρέφεται από την αρχή του 2015 με μειώσεις στα συνολικά έσοδα και τα έσοδα από υπηρεσίες. Οι εταιρείες του κλάδου υπέστησαν μειώσεις στα έσοδα από υπηρεσίες κατά 4,4%, στους συνδρομητές κατά 1% και στο μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) κατά 2,9%. 

Οι αυξημένες πωλήσεις συσκευών έχουν συγκρατήσει μεν τη συνολική εικόνα των εσόδων κινητής τηλεφωνίας, με τα έσοδα από υπηρεσίες να συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, με ρυθμό που έφτασε το 5% το 2ο τρίμηνο του έτους.

Επιπλέον, το 1ο εξάμηνο του 2015, οι τιμές ανά λεπτό ομιλίας μειώθηκαν κατά 4,3%, αλλά ο χρόνος ομιλίας έμεινε στάσιμος. Ως αποτέλεσμα, το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) περιορίστηκε στα €9,9 το 2ο τρίμηνο. Εξάλλου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των συνδρομητών μειώθηκε ελαφρά από το προηγούμενο έτος.Χρήση δεδομένων
Θετικό στοιχείο, πάντως, για την Ελλάδα αποτελεί το γεγονός ότι, το 1ο εξάμηνο του έτους, παρατηρήθηκε αύξηση της χρήσης δεδομένων κατά 80% σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόσταση, που χωρίζει την Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Η χώρα μας απέχει σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά στην αναλογία δεδομένων προς λεπτά ομιλίας και το ποσοστό συνδρομητών που κατέχουν smartphones.

Στο μεταξύ, το ειδικό τέλος στη χρήση δεδομένων κάθε άλλο παρά θετικά λειτουργεί για το σύνολο της αγοράς, αλλά και για την ίδια την οικονομία. Τα δημόσια έσοδα από το ειδικό τέλος μειώνονται σταθερά τα τελευταία έτη και έχουν φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα από τις δύο τελευταίες αυξήσεις του ειδικού τέλους το 2007 και 2009. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, στο πεντάμηνο του 2015 έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά 5,9%.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021