Έρευνες - Μελέτες

Ανοδικά κινήθηκε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

peoplewalk

Την ανιούσα πήρε το Σεπτέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στους κλάδους της Πληροφορικής και της Ανάπτυξης Λογισμικού, διαμορφούμενος στις 81,7 μονάδες (από 77,1 τον Αύγουστο). Μάλιστα, η πορεία του δείκτη ήταν ανοδική και έναντι του αντίστοιχου περσινού µήνα (72,6 µονάδες). Επιπλέον, οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται, µε το σχετικό ισοζύγιο να φθάνει στις +7 (από -5) μονάδες, ενώ μικρή άνοδο των 3 µμονάδων καταγράφουν τόσο οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα, όσο και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη ζήτηση (στις +13 µονάδες οι σχετικοί δείκτες).



Από τα υπόλοιπα στοιχεία, οι προβλέψεις για την απασχόληση χάνουν 17 µονάδες (στις -7 µον. ο δείκτης), ενώ ως προς τις τιµές, το 27% (από 38%) των επιχειρήσεων αναµένει µείωση τους και οι υπόλοιπες σταθερότητα. Τέλος, διπλασιάζεται στο 40% το ποσοστό εκείνων, που δηλώνουν απρόσκοπτη επιχειρηµατική λειτουργία, µε το 29% των υπολοίπων να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 26% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως τα βασικά επιχειρηματικά τους κωλύµατα.

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει το ΙΟΒΕ στην ανάλυση του για την πορεία του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο. Η ανάλυση του ΙΟΒΕ, πάντως, προβλέπει καθοδική τάση στις προβλέψεις για μείζονες αγορές. Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 µήνες (ηλεκτρικών συσκευών, κ.λπ.) χάνει έδαφος το Σεπτέμβριο, µε το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -62,7 (από -53,3) µμονάδες. Το 68% (από 60%) των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λίγο ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το οριακό 1% αναμένει ότι οι δαπάνες του θα αυξηθούν λίγο ή πολύ. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται στις -19,8 και -22,2 μονάδες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη αντίστοιχα.

Συνολικά, ο δείκτης Οικονοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο κινήθηκε πτωτικά σε σχέση με τον Αύγουστο, για να διαμορφωθεί στις 99,3 (από 102 μονάδες τον Αύγουστο), επιστρέφοντας ουσιαστικά στα επίπεδα του Μαΐου. Παρά την υποχώρηση, ο δείκτης το 2014 εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση µε τα προηγούμενα έτη, γεγονός που υποδηλώνει σταθεροποίηση προσδοκιών και συνάδει µε την αποκλιμάκωση της ύφεσης, που αποτυπώνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Η µμείωση, πάντως, του Σεπτεμβρίου οφείλεται στην επιδείνωση που σηµειώνεται στις προσδοκίες σε όλους τους επιμέρους τομείς, µε εντονότερη εκείνη στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές και ηπιότερη αυτή στις Υπηρεσίες και τη Βιομηχανία.

Καταναλωτική εμπιστοσύνη
Αναλυτικότερα στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης αποδυναμώνονται, αν και ο δείκτης των εκτιμημένων αποθεμάτων υποδηλώνει µμεγαλύτερη ρευστοποίηση.

Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους υποχωρούν ήπια, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, αλλά και εντονότερα, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση.
Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις, µε το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται ανοδικά.
Στις δε Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων δεν μεταβάλλονται, ενώ ο δείκτης πρόβλεψης για την απασχόληση επιδεινώνεται αισθητά το Σεπτέμβριο.

Τέλος, στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12µηνο υποχωρούν ήπια, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση βελτιώνονται ελαφρά, όπως συμβαίνει και µε τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

Νατάσα Φραγκούλη