Έρευνες - Μελέτες

Με πιο ήπιους ρυθμούς η άνοδος της αγοράς τρισδιάστατης εκτύπωσης

3dprinter

Ψήφο εμπιστοσύνης στην τρισδιάστατη εκτύπωση συνεχίζουν να δίνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις. Τη δυναμική του κλάδου υπογραμμίζει το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε το 2ο τρίμηνο του 2015, το οποίο μεταφράστηκε σε άνοδο των πωλήσεων προσωπικών/επιτραπέζιων εκτυπωτών 3D κατά 25% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η επιτευχθείσα αύξηση πωλήσεων είναι μεν σημαντική, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της εξειδικευμένης εταιρείας ερευνών Context, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, οι αποστολές αυξάνονταν κατά περισσότερο από 90% σε ετήσια βάση (σ.σ. το 1ο τρίμηνο οι πωλήσεις είχαν υπερδιπλασιαστεί, με τις αποστολές να ενισχύονται κατά 112%).

Οι πωλήσεις προσωπικών/επιτραπέζιων 3D εκτυπωτών θα αυξηθούν το 2015 κατά 50%, ενώ οι συσκευές για επαγγελματική χρήση θα κινηθούν οριακά, αλλά σε μονοψήφιο ποσοστόΣύμφωνα με τα στοιχεία της Context, την αγορά της τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφοδότησε, κατά κύριο λόγο, η ζήτηση από πλευράς των καταναλωτών, με το ενδιαφέρον των αγοραστών επαγγελματικών συσκευών να είναι πιο άτονο.

Η εταιρεία εκτιμά ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με τις πωλήσεις προσωπικών/επιτραπέζιων εκτυπωτών να αυξάνονται και εκείνων για επαγγελματική χρήση να κινούνται λιγότερο ικανοποιητικά. Εφόσον οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Context και αφορούν προσωπικούς/επιτραπέζιους 3D εκτυπωτές, με τιμή κάτω των $5.000, κάνουν λόγο για αύξηση της κατηγορίας “Desktop/Personal” κατά 50% σε ετήσια βάση το 2015. Την ίδια στιγμή, η προϊοντική κατηγορία “Industrial/Professional” αναμένεται να καταγράψει, μόλις, μονοψήφια άνοδο.

Περιοχές σε άνοδο
Οι αναλυτές της Context εκτιμούν ότι, κατά τη φετινή χρήση, η αγορά της τρισδιάστατης εκτύπωσης θα είναι πιο ισχυρή στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής. Θετική αναμένεται να είναι και η πορεία των πωλήσεων στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ).

Η είσοδος νέων παικτών στην αγορά, η ενίσχυση των καναλιών διανομής σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και η χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο 3D printing, μέσω ενεργειών crowdfunding, είναι οι παράγοντες που θα συνεχίσουν να δίνουν ώθηση στον κλάδο.

Εκτιμήσεις
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Canalys, η παγκόσμια αγορά τρισδιάστατης εκτύπωσης θα ανέλθει το 2015 σε $5,2 δις έναντι $ 3,3 δις το 2014. Η πορεία του κλάδου – τουλάχιστον - έως το 2019 εκτιμάται ότι θα είναι ανοδική, με την αξία της αγοράς  του 3D printing και των υπηρεσιών, που σχετίζονται με αυτή, να υπολογίζεται στα $20,2 δις το 2019. Συνολικά δε για την περίοδο 2014-2019, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς θα είναι της τάξης του 44%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι νέοι πάροχοι, με προέλευση κυρίως την Ασία, θα εισέλθουν στον κλάδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης, απειλώντας εδραιωμένους “παίκτες” της αγοράς, πού σήμερα βρίσκονται, κυρίως, στη Γερμανία και στις ΗΠΑ.

Εκτίμηση των αναλυτών της εταιρείας είναι ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η αγορά του 3D printing θα ωριμάσει περαιτέρω, καθώς μία σειρά κλάδων, που σήμερα δεν έχουν μπει ακόμη στη λογική της τρισδιάστατης εκτύπωσης, θα αρχίσουν να έλκονται από τα οφέλη της.