Έρευνες - Μελέτες

Στα €21 δις η παγκόσμια αγορά φωτογραφικών μηχανών το 2015

camerasony

Πτώση 10% σημείωσαν οι παγκόσμιες πωλήσεις των φωτογραφικών μηχανών και φακών κατά το 1ο εξάμηνο του 2015, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν την αξία του κλάδου για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης στα €21 δις. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της GfK, η ζήτηση για υψηλής ποιότητας καινοτόμες φωτογραφικές μηχανές τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά, ενώ, στον αντίποδα, οι απλές compact μηχανές χάνουν έδαφος. Όπως διαπιστώνει η εταιρεία, αυτό οφείλεται, πρωτίστως, στην εξέλιξη της αγοράς των απλών compact μηχανών, οι οποίες έχουν παρόμοιες δυνατότητες με αυτές των “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κατηγορία φωτογραφικών μηχανών έχασε 35% των πωλήσεων της, το 1ο εξάμηνο του έτους.

Πτώση 10% σημείωσαν οι παγκόσμιες πωλήσεις των φωτογραφικών μηχανών και φακών το 1ο εξάμηνο του 2015 - Οι απλές compact φωτογραφικές μηχανές χάνουν έδαφοςΣτην άλλη πλευρά του προϊοντικού μείγματος υπάρχουν και υποκατηγορίες, που σημειώνουν σημαντική ανάπτυξη, όπως οι mirrorless και οι compact φωτογραφικές μηχανές με μεγάλο αισθητήρα και δυνατότητα υψηλού ζουμ. Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη δεν είναι ικανή να εξισορροπήσει την έντονη πτώση των απλών compact μηχανών, οι οποίες, ωστόσο, ανοίγουν σημαντική προοπτική για το μέλλον για την κατηγορία των φωτογραφικών μηχανών. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα έχει, σύμφωνα με την έρευνα, η πρόθεση των χρηστών “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων να προχωρήσουν σε αναβάθμιση και να αγοράσουν μια πραγματική φωτογραφική μηχανή. “Για αυτό το λόγο, οι κατασκευαστές θα πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μηχανών ξεπερνώντας τα αντίστοιχα των «έξυπνων» κινητών”, αναφέρει η έρευνα.

Ανοδικό ρεύμα
Στην κατηγορία των φωτογραφικών μηχανών με εναλλασσόμενους φακούς οφείλεται πάνω από το 68% των συνολικών πωλήσεων της συγκεκριμένης αγοράς. Οι SLR κάμερες εξακολουθούν να κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της συγκεκριμένης αγοράς, με μερίδιο 75%. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 18%, ενώ η αξία μόλις κατά 10%, εξαιτίας της αύξησης της μέσης τιμής κατά €71 στα €768. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στα ακριβά μοντέλα τα οποία διαθέτουν full-frame αισθητήρα και κοστίζουν, κατά μέσο όρο, €2.155. Το υπόλοιπο 25% οφείλεται στις mirrorless φωτογραφικές μηχανές (compact system cameras), η αξία πωλήσεων των οποίων αυξήθηκε κατά 4%. Ωστόσο και εδώ οι πωλήσεις σε τεμάχια κατέγραψαν πτώση 11%. Από την άλλη πλευρά η μέση τιμή αυξήθηκε κατά €79 στα €565.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 64% των πωλήσεων των compact φωτογραφικών μηχανών προέρχεται από τα ακριβά μοντέλα. Οι συσκευές με ισχυρό οπτικό ζουμ (άνω του 20x), οι οποίες είναι ιδανικές για τις διακοπές, εμφανίζουν ιδιαίτερη ζήτηση. Μοντέλα που έχουν μικρό μέγεθος, αλλά διαθέτουν μεγάλο αισθητήρα, είναι, επίσης, δημοφιλή. Εδώ, εκδηλώνεται η επιθυμία των καταναλωτών να ξοδεύουν κατά μέσο όρο €504, δηλαδή περίπου €125 περισσότερα από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο.

Action Cameras: ευκαιρίες ανάπτυξης
Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς των action cameras αυξήθηκε κατά περίπου 55% το 1ο εξάμηνο του 2015, ενώ και το 2016 αναμένεται να παραμείνει σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης. Στον αντίποδα, οι ποσότητες των πωλήσεων για τις παραδοσιακές βιντεοκάμερες σημείωσαν πτώση κατά 23%.

Η στροφή της αγοράς προς τις action cameras συμβαδίζει με την αντίστοιχη στροφή μεταξύ των ομάδων χρηστών: οι καταναλωτές εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον στην καταγραφή των εμπειριών και δραστηριοτήτων τους μέσω θεαματικών και αυθεντικών βίντεο με τη βοήθεια μικρών και έξυπνων συσκευών.

Η ανάλυση των χαρακτηριστικών, που πραγματοποιήθηκε για την αγορά της Ευρώπης, δείχνει ότι η ανάλυση 4K αποτελεί την κινητήρια δύναμη για ανάπτυξη: το 36% των action cameras, που πουλήθηκαν το 1ο εξάμηνο του 2015, διέθεταν, ήδη, αυτό το χαρακτηριστικό.

Επιπλέον, οι πωλήσεις για τις παραδοσιακές βιντεοκάμερες με ανάλυση 4Κ κατέλαβαν μερίδιο ίσο με 16% μέσα στην υποκατηγορία και συμμετείχαν σημαντικά στην αύξηση της μέσης τιμής στα €379.