Έρευνες - Μελέτες

Η τεχνολογία έχει δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες κατάργησε

businesstechnology

Η τεχνολογία, εδώ και 150 χρόνια, έχει δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες ακύρωσε με τις εφαρμογές της. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη της Deloitte, την οποία υπογράφουν οι ερευνητές Ian Stewart , Debapratim De και Alex Cole και την οποία δημοσίευσε ο Guardian. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία έθεσε επί τάπητος τα δεδομένα της απασχόλησης στην Αγγλία και την Ουαλία από το 1871, η τεχνολογία των μηχανών παρήγαγε, τελικά, περισσότερες θέσεις εργασίας από εκείνες που καταργήθηκαν λόγω της χρήσης της.

Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον αγροτικό ή τον κατασκευαστικό τομέα εξισορροπήθηκε από την αύξηση της απασχόλησης σε κλάδους όπως η ψυχαγωγία, η προσωπική φροντίδα, η εκπαίδευση και η παροχή υπηρεσιώνΟι συντάκτες της έρευνας διαπιστώνουν τη σταδιακή μείωση των θέσεων εργασίας σε τομείς δύσκολους και επικίνδυνους, οι οποίοι απαιτούσαν σε μεγάλο βαθμό την άσκηση σωματικής δύναμης: “σε μερικούς τομείς η τεχνολογία αφαίρεσε, όντως, θέσεις εργασίας. Αλλά είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται πραγματικά για δουλειές που θέλαμε να συνεχίσουμε να κάνουμε”, αναρωτιούνται.

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι, στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας ένας τομέας, που υπέστη, για παράδειγμα, αυτή τη φθορά σε επίπεδο απασχόλησης ήταν ο αγροτικός. Ενώ το 1871, το 6,6% του συνολικού εργατικού δυναμικού εργαζόταν στον αγροτικό τομέα, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σήμερα στο 0,2%, καταγράφοντας πτώση κατά 95%. Επιπλέον, το 1901, ανάμεσα στα 32,5 εκατ. κατοίκους της περιοχής υπήρχαν 200.000, που ασχολούνταν με το πλύσιμο των ρούχων. Το 2011, σε ένα πληθυσμό 56,1 εκατ., μόλις 35.000 άτομα απασχολούνταν στο συγκεκριμένο τομέα.

Νέα επαγγέλματα
Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον αγροτικό ή τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και σε άλλες “βαριές” εργασίες, που έφερε η τεχνολογία, εξισορροπήθηκε από την αύξηση της απασχόλησης σε κλάδους, όπως η ψυχαγωγία, η προσωπική φροντίδα, η εκπαίδευση και η παροχή υπηρεσιών. 

Όπως διαπιστώνει η μελέτη, η τεχνολογία επέτρεψε την άνοδο της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε στη ζήτηση για νέα επαγγέλματα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, από το 1950 μέχρι σήμερα τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των εργαζομένων σε μπαρ και εστίαση, ενώ μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε στον αριθμό των κομμωτών. Ενώ το 1871 αναλογούσε ένας κομμωτής για κάθε 1.793 άτομα στην περιοχή, σήμερα η αναλογία είναι ένας για κάθε 287.

Η έρευνα αποτύπωσε και μια έκρηξη του αριθμού των απασχολούμενων στον κλάδο της φροντίδας, με τις θέσεις εργασίας για νοσηλευτές να αυξάνεται κατά 909% σε δύο δεκαετίες: ενώ το 1992 στο συγκεκριμένο τομέα απασχολούνταν 29.743 άτομα, ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 300.201 έως το 2014.

Την ίδια περίοδο, καταγράφηκε αύξηση κατά 580% των απασχολούμενων στην εκπαίδευση, ενώ κατά 183% αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι στον τομέα της προσωπικής φροντίδας.

Επιπλέον, η τεχνολογία έδωσε ώθηση σε επαγγέλματος που σχετίζονται με τη γνώση και την έρευνα, όπως η ιατρική και η επιστήμη, αλλά και με την παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ενώ το 1871 υπήρχαν 9.832 λογιστές, ο αριθμός τους εκτοξεύθηκε στις 215.678 τα τελευταία 140 χρόνια.

Άλλοι τομείς που γνώρισαν άνοδο της απασχόλησης είναι οι σύμβουλοι διοίκησης και επιχειρηματικοί αναλυτές (365 %), IT managers (195%), αλλά και οι ηθοποιοί, χορευτές, σκηνοθέτες (156%).