Έρευνες - Μελέτες

Έξι στα δέκα smartphones, που πωλούνται σήμερα, είναι τεχνολογίας 4G

smartphonenew1

Σαφέστατη στροφή στις “έξυπνες” συσκευές κινητών και μάλιστα τεχνολογίας τέταρτης γενιάς (4G), κάνουν οι καταναλωτές ανά τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, πλέον περίπου έξι στα δέκα smartphones, που διατίθενται στη διεθνή αγορά, είναι τεχνολογίας 4G. Συγκεκριμένα, το μερίδιο των smartphones, που “πατούν» σε τεχνολογία 4G, υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο, από 26% το 2ο τρίμηνο του 2014 σε 58% την αντίστοιχη περίοδο του τρέχοντος έτους.

Υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε ένα έτος το μερίδιο των smartphones τεχνολογίας 4GΗ ανάπτυξη αυτή μεταφράζεται ποσοστιαία σε ετήσια άνοδο 129%, με την Κίνα να οδηγεί την παγκόσμια ζήτηση για κινητά τεχνολογίας 4G, η οποία να σημειωθεί ότι, πλέον, είναι διαθέσιμη σε όλες τις αγορές του κόσμου. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έκθεση της GfK για τις παγκόσμιες πωλήσεις smarphone κατά το 2ο τρίμηνο του 2015, η δημοτικότητα των 4G συσκευών θα συνεχίσει να ενισχύεται, περιορίζοντας τις πωλήσεις των κινητών τεχνολογίας 3G, που σήμερα αντιπροσωπεύουν ποσοστό 38% του συνόλου.

Πάντως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της GfK, η πορεία των πωλήσεων κινητών, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 4G, ποικίλει ανά τον πλανήτη: στη Βόρεια Αμερική, για παράδειγμα, διαπιστώνεται “πόλωση” σε επίπεδο τιμών, η αγορά της Δυτικής Ευρώπης “φλερτάρει” με τον κορεσμό, τοπικά brands “ροκανίζουν” τα μερίδια των εδραιωμένων κατασκευαστών σε Ινδία και Κίνα, ενώ στις αναδυόμενες αγορές διεξάγεται ένας πραγματικός πόλεμος τιμών.

Συνολικά, για την τρέχουσα χρήση, οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphone αναμένεται να αυξηθούν κατά 6% σε όγκο, φθάνοντας το 1,3 δις, ενώ σε αξία η άνοδος θα είναι της τάξης του 5% στα $400 δις. 

Στροφή στη μεγάλη οθόνη
Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συσκευών, οι αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών οδηγούν σε άνοδο και τις πωλήσεις smartphones με μεγάλη οθόνη. Δεν είναι τυχαίο ότι, το 2ο τρίμηνο του 2015, το μερίδιο των smartphones με οθόνη 5”+ αυξήθηκε στο 48%, καταγράφοντας αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα και κατά 17 μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα ηνία των διεθνών πωλήσεων smartphones με οθόνη 5”+ κρατά και πάλι η Κίνα, όπου οι συγκεκριμένες συσκευές έχουν μερίδιο πωλήσεων 63%.

Την ίδια στιγμή, που οι συσκευές γίνονται πιο “έξυπνες” και πιο μεγάλες, η μέση τιμή πώλησης των smartphones (σε δολάρια) μειώθηκε το 2ο τρίμηνο του έτους κατά 1% έναντι του 1ου τριμήνου του χρόνου, αν και αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις GfK, φέτος η μέση τιμή πώλησης για τα “έξυπνα” κινητά θα μειωθεί συνολικά κατά 1% για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Συνολικά, οι αναλυτές της GfK διαπιστώνουν ότι, παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής του πλανήτη, οι καταναλωτές συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα εξελιγμένα – τεχνολογικά - μοντέλα smartphone, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Οι αγορές που πρωταγωνιστούν
Οι αγορές της Μέσης Ανατολής - Αφρικής, οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας - Ειρηνικού (Ινδία, Ινδονησία, Καμπότζη, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ) και η περιοχή της Βόρειας Αμερικής ήταν εκείνες που κατέγραψαν, το 2ο τρίμηνο του 2015, τη μεγαλύτερη - διεθνώς - άνοδο πωλήσεων. Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων smartphone (σε όγκο) κατά 24%, στη δεύτερη η άνοδος ήταν της τάξης του 22%, ενώ στην τρίτη η αγορά ήταν ανοδική κατά 10%.

Την ίδια στιγμή, η περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο στάδιο της ωρίμανσης όσον αφορά τα smartphones, οι πωλήσεις αυξήθηκαν μεν κατά 9% σε τεμάχια, αλλά μειώθηκαν κατά 7% σε αξία.

Στην αγορά της Κίνας συνέβη το αντίστροφο με τις πωλήσεις σε επίπεδο όγκου να μειώνονται κατά 10%, αλλά την αξία της αγοράς να διευρύνεται κατά 17%, γεγονός που επιβεβαιώνει την προτίμηση των Κινέζων καταναλωτών στις high end συσκευές κινητής τηλεφωνίας.