Έρευνες - Μελέτες

“Μαγνήτης” για τους επενδυτές Τεχνολογία και Τηλεπικοινωνίες το 1ο εξάμηνο

communications

Ως “μαγνήτης” για επιχειρηματικές συμφωνίες συνεχίζουν να λειτουργούν οι κλάδοι της Τεχνολογίας και των Τηλεπικοινωνιών, που, το 1ο εξάμηνο του έτους, κατέγραψαν από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι συμφωνίες στον τομέα της τεχνολογίας ανήλθαν, το 1ο εξάμηνο του 2015, σε $247 δις και ήταν αυξημένες κατά 69% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Στις τηλεπικοινωνίες, η κινητικότητα σε συγχωνεύσεις και εξαγορές απέφερε τους πρώτους έξι μήνες του έτους συμφωνίες ύψους $211 δις, ενισχυμένες κατά 13%. Και στους δύο τομείς την κινητικότητα ενίσχυσε η αυξανόμενη σύγκλιση των δύο κλάδων, που προκαλείται από τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών.

Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές βρίσκονται ξανά στην ημερήσια διάταξη των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων, μετά από μια πενταετία στασιμότηταςΣύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥ, ο τομέας της υγείας ήταν ο πιο δυναμικός το 2015, με συμφωνίες ύψους $340 δις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 50% έναντι του 2014, εξαιτίας, κυρίως, της ζήτησης για νέα και καινοτόμα φάρμακα. Αυξημένη κινητικότητα υπήρξε και στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, λόγω της μεταβλητότητας στις τιμές του αργού πετρελαίου, με την αξία των συμφωνιών να υπερδιπλασιάζεται (+136%), φθάνοντας τα $264 δις.

Όπως διαπιστώνει η σχετική έρευνα της ΕΥ, κινητήρια δύναμη για πολλές εξαγορές αποτέλεσε και η επιδίωξη εισόδου σε εξειδικευμένες αγορές, όπως τα “ορφανά φάρμακα” στον τομέα των βιοεπιστημών, καθώς και τα νέα υλικά και η τεχνολογία στο βιομηχανικό τομέα.

Συνολικά, η έκθεση εκτιμά ότι, το 2015, θα είναι η καλύτερη χρονιά στην ιστορία των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Με αυτήν την εκτίμηση συγκλίνει η πορεία των συμφωνιών, που ολοκληρώθηκαν κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2015 και ανήλθαν - σε αξία - σε $2,27 τρις. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε εξαμηνιαία βάση, οριακά μικρότερη από το ιστορικά υψηλότερο επίπεδο των $2,59 τρις του 1ου εξαμήνου του 2007.

Mega deals
Η αύξηση, κατά 37%, της αξίας των συμφωνιών, ενισχύθηκε από το μεγάλο αριθμό μεγάλων συμφωνιών (mega deals) που πραγματοποιήθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥ, οι 31 συμφωνίες με αξία μεγαλύτερη των $10 δις αποτελούν νέο ρεκόρ 1ου εξαμήνου, ξεπερνώντας τις 27 συμφωνίες, που είχαν υπογραφεί κατά το 1ο εξάμηνο του 2007.

Τα ρεκόρ συνεχίζονται, καθώς, η αξία των συμφωνιών που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο, είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί για αυτόν το μήνα του έτους και με αυτό το ρυθμό, το 2015 αναμένεται να ξεπεράσει το 2007, χρονιά ορόσημο στην ιστορία των συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι υψηλές επιδόσεις αναμένεται να συνεχισθούν και το 2ο εξάμηνο του 2015, καθώς η καταγραφόμενη διάθεση για νέες συμφωνίες βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα πενταετίας. Πάνω από το 50% των στελεχών, που συμμετείχαν στη 12η έκδοση της έρευνας της ΕΥ, Global Confidence Barometer, σκοπεύουν να συνεχίσουν τις εξαγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Άλλοι βασικοί δείκτες, που επιβεβαιώνουν ότι ο τρέχων κύκλος δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια του, είναι ότι η συνολική αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών, ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ, κυμαίνεται σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα από προηγούμενες περιόδους έξαρσης.

Διασυνοριακές συμφωνίες
Η συνολική αξία των διασυνοριακών συμφωνιών έφθασε τα $716 δις, σημειώνοντας αύξηση κατά 48% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2014. Η χώρα, που προσέλκυσε τις περισσότερες συμφωνίες, ήταν οι ΗΠΑ ($184 δις), ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο ($169 δις), η  Ελβετία, η Γαλλία και η ηπειρωτική Κίνα στις πέντε πρώτες θέσεις.

Όσον αφορά τη συνολική αξία ανά χώρα, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων συμφωνιών, οι ΗΠΑ προηγούνται και πάλι με $1,1 τρις (46% της συνολικής αξίας των συμφωνιών παγκοσμίως). Ακολουθούν η ηπειρωτική Κίνα ($222 δις), το Ηνωμένο Βασίλειο, το Χονγκ Κονγκ και η Γαλλία. Με τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Ελβετία και τον Καναδά να βρίσκονται, επίσης, μεταξύ των κορυφαίων δέκα προορισμών, υπάρχει μια ισορροπημένη κατανομή των συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο, καλύπτοντας τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.