Έρευνες - Μελέτες

Καθαρές τεχνολογίες - βιοτεχνολογία, οι κλάδοι που αναμένουν τις περισσότερες προσλήψεις

peopletech12

Θετικό ισοζύγιο στην απασχόληση διαθέτουν οι κλάδοι των “καθαρών” τεχνολογιών και της βιοτεχνολογίας, καθώς είναι οι δύο τομείς, που αναμένουν τις περισσότερες προσλήψεις, διεθνώς, κατά το επόμενο έτος. Οι επιχειρηματίες στον κλάδο των “καθαρών” τεχνολογιών (με ποσοστό 75%) και της βιοτεχνολογίας (με 74%) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις τους επόμενους δώδεκα μήνες. Λιγότερο πιθανές είναι οι προσλήψεις στις επαγγελματικές υπηρεσίες (26%) και τις μεταφορές, τα ταξίδια και τον τουρισμό (15%).

Οι επιχειρηματίες στον κλάδο των “καθαρών” τεχνολογιών (με ποσοστό 75%) και της βιοτεχνολογίας (με 74%) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις τους επόμενους δώδεκα μήνεςΤα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τη νέα έρευνα της ΕΥ, “Global job creation and youth entrepreneurship 2015”, με αντικείμενο τον αντίκτυπο της επιχειρηματικότητας στην παγκόσμια αγορά εργασίας, η οποία εξέτασε τα σχέδια προσλήψεων 2.345 επιχειρηματιών, ενώ διερεύνησε και τις επιχειρηματικές φιλοδοξίες 2.807 νέων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι προσλήψεις, πλέον, διεθνοποιούνται, καθώς οι επιχειρηματίες στρέφονται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό για να αυξήσουν το εργατικό τους δυναμικό, με το 47% να σκοπεύει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση την επόμενη χρονιά. Προηγούνται οι αναδυόμενες αγορές, όπου αναμένονται προσλήψεις στη Μέση Ανατολή/Βόρειο Αφρική (74%), την Κίνα (68%) και την Ινδία (63%). Πιο πιθανό θεωρούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις στο εξωτερικό οι νέοι επιχειρηματίες, με το 69% των ατόμων κάτω των 35 ετών να προβλέπει ότι θα προσλάβει προσωπικό κατά το 2015. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι νέοι επιχειρηματίες προβληματίζονται για τις δυσκολίες, που δημιουργούν η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση (43%) και οι αρνητικοί οικονομικοί παράγοντες (43%).

Ποιοι κάνουν προσλήψεις
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι επιχειρηματίες πρωτοστατούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, με το 47% να προβλέπει αύξηση του συνολικού εργατικού δυναμικού τους παγκοσμίως κατά το 2015.

Ενώ το 47% των επιχειρηματιών, παγκοσμίως, προβλέπουν ότι θα αυξήσουν το συνολικό τους εργατικό δυναμικό στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών. Τα στοιχεία αυτά διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με τα σχέδια προσλήψεων των ανώτερων στελεχών των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς μόνο το 29% εξ αυτών προβλέπουν ότι θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας κατά το επόμενο έτος, όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα της ΕΥ, Capital Confidence Barometer.

Στο μεταξύ, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το κέρδος δεν είναι η μοναδική κινητήρια δύναμη για τους  επιχειρηματίες, καθώς το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι “κορυφαίο κίνητρο, όταν ξεκινούν μια επιχείρηση, πέρα από τους στόχους, που συνδέονται με τις πωλήσεις και τα κέρδη, αποτελεί το να αφήσουν πίσω τους μια θετική κληρονομιά”. Άλλα βασικά κίνητρα περιλαμβάνουν τη θετική συμβολή στην ευρύτερη κοινότητα (36%) και το να εμπνεύσουν άλλους να ακολουθήσουν τις φιλοδοξίες τους (32%).

Οι επιχειρηματίες επιδεικνύουν, επίσης, μια ισχυρή δέσμευση για την υποστήριξη των νέων. Το 41% των συμμετεχόντων στην έρευνα παρέχουν πρακτική άσκηση και μαθητεία, ποσοστό που φθάνει το 61% στην Κίνα.

Νέοι με φιλοδοξίες
Η έρευνα μεταξύ των νέων, ηλικίας 18 έως 25, που σπουδάζουν ή συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, αποκάλυψε ισχυρές επιχειρηματικές φιλοδοξίες, καθώς περισσότεροι από τους μισούς (το 65%) θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες σε κάποια φάση της σταδιοδρομίας τους. Εξ αυτών, το 27% επιθυμεί το να πράξει άμεσα και το 38% αφού πρώτα εργασθούν για κάποιον άλλο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ένας στους τέσσερις νέους (25%) έχουν, ήδη, ξεκινήσει την εκπόνηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για τους νέους με επιχειρηματικές φιλοδοξίες έχει μεγάλη αξία η καθοδήγηση και υποστήριξη από τους σημερινούς επιχειρηματίες. Το 39% των νέων θεωρούν ότι μια πρακτική άσκηση και καθοδήγηση από έναν κορυφαίο επιχειρηματία, είναι πολύ πιθανό να τους βοηθήσει να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Με αυτό το δεδομένο, είναι  εντυπωσιακό το γεγονός ότι μόνο το 36% δηλώνουν ότι λαμβάνουν αρκετή υποστήριξη από τους τοπικούς επιχειρηματίες, ενώ το 79% των επιχειρηματιών θεωρούν ότι κάνουν αρκετά για να υποστηρίξουν τους νέους.

Τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους νέους από την εκπλήρωση των φιλοδοξιών τους, είναι η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση και οι αρνητικοί οικονομικοί παράγοντες (43%). Άλλα εμπόδια περιλαμβάνουν τον ανταγωνισμό (25%) και την έλλειψη αυτοπεποίθησης (25%).