Έρευνες - Μελέτες

Υπερδιπλασιάστηκαν σε ένα έτος οι πωλήσεις 3D εκτυπωτών

3d

Στα οφέλη της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχουν αρχίσει να επενδύουν καταναλωτές και επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, μέσα σε ένα έτος οι πωλήσεις προσωπικών/ επιτραπέζιων εκτυπωτών 3D υπερδιπλασιάστηκαν, με τις αποστολές να ενισχύονται κατά 112% το 1ο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η εξειδικευμένη εταιρεία ερευνών Context και αφορούν προσωπικούς/ επιτραπέζιους 3D εκτυπωτές, με τιμή κάτω των $5.000, οι πωλήσεις το εξεταζόμενο διάστημα ενισχύθηκαν κατά 24% σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα.

Τη διεύρυνση της αγοράς της τρισδιάστατης εκτύπωσης, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, οδηγεί η είσοδος νέων παικτών στην αγορά, η ενίσχυση των καναλιών διανομής σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και η χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο 3D printing, μέσω ενεργειών crowdfunding.


Τα ηνία των διεθνών πωλήσεων 3D εκτυπωτών, για το 1ο τρίμηνο του 2015, κράτησε η περιοχή της Βόρειας Αμερικής, με το 63% των συνολικών αποστολών συσκευών τρισδιάστατης εκτύπωσης να κατευθύνεται στη συγκεκριμένη αγορά. Δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου για τους 3D εκτυπωτές αναδείχθηκε η Δυτική Ευρώπη, στην οποία διατέθηκε το 20% των παγκόσμιων πωλήσεων επιτραπέζιων συσκευών.

Τα στοιχεία της Context αναδεικνύουν το “top 5” των παγκόσμιων κατασκευαστών (και brands) της αγοράς, με την κατάταξη να διαμορφώνεται ως εξής: XYZPrinting (Da Vinci), 3D Systems (Cube/ Cubify), M3D (Micro), Stratasys (MakerBot) και Ultimaker.

Τη διεύρυνση της αγοράς της τρισδιάστατης εκτύπωσης οδηγεί η είσοδος νέων παικτών στην αγορά και η ενίσχυση των καναλιών διανομής σε παγκόσμιο επίπεδοΑνοδική πορεία
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, φέτος, η παγκόσμια αγορά της τρισδιάστατης εκτύπωσης θα διευρυνθεί συνολικά κατά 56%, για να διαμορφωθεί στα $5,2 δις έναντι $3,3 δις το 2014. Η πορεία του κλάδου -τουλάχιστον- έως το 2019 θα είναι ανοδική και μάλιστα, με ισχυρά ποσοστά αύξησης, καθώς έως το 2019 η αξία της αγοράς του 3D printing και των υπηρεσιών, που σχετίζονται με αυτή, υπολογίζεται να φτάσει τα $20,2 δις. Συνολικά δε για την περίοδο 2014 - 2019, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Canalys, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς θα είναι της τάξης του 44%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι νέοι πάροχοι, με προέλευση κυρίως την Ασία, θα εισέλθουν στον κλάδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης, απειλώντας εδραιωμένους “παίκτες” της αγοράς, πού σήμερα βρίσκονται, κυρίως, στη Γερμανία και στις ΗΠΑ.

Εκτίμηση των αναλυτών της εταιρείας είναι ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η αγορά του 3D printing θα ωριμάσει περαιτέρω, καθώς μία σειρά κλάδων, που σήμερα δεν έχουν μπει ακόμη στη λογική της τρισδιάστατης εκτύπωσης, θα αρχίσουν να έλκονται από τα οφέλη της.

Οι αναλυτές εδράζουν την αισιοδοξία τους για την περαιτέρω πορεία της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς στην προβλεπόμενη μείωση των τιμών, στην αύξηση της ταχύτητας και στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών, που σχετίζονται με το 3D printing. Μάλιστα, εκτιμούν ότι το ανοδικό ρεύμα, που αναμένουν για την προσεχή πενταετία, αφορά τόσο τα προϊόντα για επαγγελματική χρήση, όσο και για επαγγελματική.