Έρευνες - Μελέτες

Tην κατιούσα πήρε το 2ο τρίμηνο η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΜΕΑ

laptopfinger

Έντονα πτωτικά κινήθηκε, το 2ο τρίμηνο της χρήσης του 2015, η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ). Συνολικά, στην περιοχή διατέθηκαν το 2ο τρίμηνο του 2015 περίπου 17,2 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, με την πτώση των πωλήσεων να μεταφράζεται ποσοστιαία σε 21,6% (σε τεμάχια). Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, που δημοσιοποίησε η IDC και οι τρεις επιμέρους γεωγραφικές ζώνες της περιοχής της ΕΜΕΑ κινήθηκαν πτωτικά το εξεταζόμενο διάστημα. Οι πωλήσεις στη Δυτική Ευρώπη υποχώρησαν το 2ο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης κατά 19,3%, με την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να κινείται πτωτικά κατά 24,3% και την περιοχή της Μέσης Ανατολής και Αφρικής να είναι αρνητική κατά 25,7%.

Συνολικά στην περιοχή διατέθηκαν, το 2ο τρίμηνο του 2015, περίπου 17,2 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, με την πτώση των πωλήσεων να μεταφράζεται ποσοστιαία σε 21,6%Όπως προκύπτει από την ανάλυση της IDC, οι δυσμενείς συναλλαγματικές ισοτιμίες, που με τη σειρά τους οδήγησαν σε αύξηση των τιμών των προϊόντων, σε συνδυασμό με την υποτονική ζήτηση, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πτώση των πωλήσεων στην περιοχή. Οι αναλυτές της εταιρείας σημειώνουν, πάντως, την πολύ καλή επίδοση της αγοράς των PCs κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014  (με το οποίο γίνεται η σύγκριση), η οποία αποδίδεται στην κινητικότητα των πωλήσεων, που δημιούργησε η λήξη της υποστήριξης των Windows XP. Οι ίδιοι προσθέτουν στους παράγοντες, που κράτησαν την αγορά σε χαμηλά επίπεδα κατά το 2ο τρίμηνο του 2015, το αναμενόμενο λανσάρισμα των Windows 10 στην παγκόσμια αγορά.

Πτωτικές όλες οι κατηγορίες
Οι παραπάνω παράγοντες άφησαν “βαριά σκιά” στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της ΕΜΕΑ σε όλες τις επιμέρους προϊοντικές κατηγορίες. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις συσκευών για επαγγελματική χρήση περιορίστηκαν κατά 18,9%, ενώ ο αριθμός των PCs, που αγοράστηκαν από ιδιώτες καταναλωτές, ήταν περιορισμένος κατά 24% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Την ίδια στιγμή - σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της IDC - οι πωλήσεις φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών υποχώρησαν στην περιοχή ΕΜΕΑ κατά 18,5%, ενώ αυτές των επιτραπέζιων υπολογιστών μειώθηκαν κατά 26,4%.

Στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, όπου συνολικά διατέθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα 10,7 εκατ. συσκευές, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για ιδιώτες καταναλωτές μειώθηκαν κατά 20,8%, ενώ εκείνες που αφορούσαν επιχειρήσεις περιορίστηκαν κατά 17,9%. Φωτεινή εξαίρεση στη γενικότερη “κατήφεια” της αγοράς στην περιοχή ΕΜΕΑ αποτέλεσαν κάποιες αγορές της Νότιας Ευρώπης, όπως αυτές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 4% και 2% αντίστοιχα, ενώ, για παράδειγμα, η Ιταλία “είδε” μείωση των πωλήσεων στην κατηγορία των PCs κατά μόλις 6%.

Στον αντίποδα, Γερμανία και Ολλανδία επηρεάστηκαν δυσμενώς με τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στις δύο χώρες να υποχωρούν κατά 34% και 37% αντίστοιχα.

Οι πρωταγωνιστές
Η πτωτική πορεία της αγοράς αποτυπώθηκε στη συμπεριφορά των βασικών πρωταγωνιστών του κλάδου, με τους τέσσερις κυρίαρχους “παίκτες” του κλάδου, HP, Lenovo, Dell και ASUS, να εμφανίζουν πτώση των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών το εξεταζόμενο τρίμηνο. Η HP βρέθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ των κατασκευαστών στην περιοχή ΕΜΕΑ, με μερίδιο αγοράς 22,8%, με τη Lenovo να ακολουθεί με 19,6%, την Dell να έπεται με 11,7% και την Asus να τη διαδέχεται με 9,4%. (Πίνακας) 

Top 5 Κατασκευαστών: Πωλήσεις PC, Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική (EMEA) * 2ο τρίμηνο 2015 (Προκαταρκτικά στοιχεία) (σε χιλ. τεμ.)

Πηγή: IDC EMEA Quarterly PC Tracker, Προκαταρκτικά αποτελέσματα, 2ο τρίμηνο 2015, Ιούλιος 2015