Έρευνες - Μελέτες

Οι Ιάπωνες, οι πιο ανήσυχοι CEOs για την έλλειψη δεξιοτήτων στις επιχειρήσεις τους

ciosman

Σε μείζονα απειλή για τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, ικανή μάλιστα να πλήξει καίρια τις προοπτικές των εταιρειών, εξελίσσεται η έλλειψη δεξιοτήτων. Ήδη, τα τρία τέταρτα των CEOs, διεθνώς, χαρακτηρίζουν την έλλειψη δεξιοτήτων ως τη μεγαλύτερη απειλή για τις επιχειρήσεις τους. Και αυτό, καθώς η ψηφιακή εποχή έχει μετατρέψει την έλλειψη δεξιοτήτων από μόνιμη ανησυχία των Διευθυνόντων Συμβούλων σε κάτι πολύ πιο περίπλοκο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι εταιρείες δυσκολεύονται, πλέον, να βρουν εργαζόμενους, που να διαθέτουν τις δεξιότητες, που απαιτούνται για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους. Αυτή η εκτίμηση έχει σημειώσει αύξηση 10% σε σχέση με το 2014 και έχει αυξηθεί κατά 46% μέσα στην τελευταία εξαετία.

Tα τρία τέταρτα των διευθυνόντων συμβούλων, ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζουν την έλλειψη δεξιοτήτων ως τη μεγαλύτερη απειλή για τις επιχειρήσεις τουςΣυγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η PwC, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλώνουν πιο προβληματισμένοι από ποτέ μέσα στην τελευταία εξαετία για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η έλλειψη δεξιοτήτων στις επιχειρήσεις τους. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, ως πιο προβληματισμένοι εμφανίζονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι στην Ιαπωνία και την Αφρική - πάνω από 9 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η περιορισμένη διαθεσιμότητα βασικών δεξιοτήτων θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές ανάπτυξης των οργανισμών τους. Ακολουθούν η Κίνα (90%), το Χονγκ Κονγκ (85%), το Ηνωμένο Βασίλειο (84%) και τη Ρουμανία (84%) να ακολουθούν.

Η έλλειψη δεξιοτήτων, σε μεγάλο βαθμό, επηρεάζει την εταιρική στρατηγική των επιχειρήσεων, καθώς, για παράδειγμα, η κάλυψη του κενού δεξιοτήτων αποτελεί σημαντικό λόγο για εξαγορές και συγχωνεύσεις, με πάνω από το ένα τέταρτο των Διευθυνόντων Συμβούλων να δηλώνει ότι η εξασφάλιση κορυφαίων στελεχών είναι ο κύριος λόγος συνεργασίας με άλλους οργανισμούς.

CEOs are worried about finding the skills they need – but not all to the same extent


Τι γίνεται στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αρκετοί Διευθύνοντες Σύμβουλοι και στελέχη Ανθρωπίνου Δυναμικού συμμερίζονται τη δυσκολία ανεύρεσης συγκεκριμένων νεοσύστατων δεξιοτήτων, σχετικών κυρίως με την ψηφιακή τεχνολογία, όπως ψηφιακό μάρκετινγκ (Digital Marketing) και Business/Data analytics. Σε κάθε περίπτωση όμως, παρ’ όλο που η συγκεκριμένη δυσκολία έχει αναγνωριστεί ως σημαντική, δεν αποτελεί και τη βασική ανησυχία τους, καθώς, όπως επισημαίνεται, οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν, πλέον, σε καθημερινή βάση πολύ πιο σημαντικές προκλήσεις, όπως είναι ο αποτελεσματικός επιχειρηματικός σχεδιασμός, η προσαρμογή τους στις απαιτήσεις των νέων εργασιακών δεδομένων, καθώς και η διασφάλιση ικανοποίησης των υπαλλήλων τους, ενώ καλούνται ταυτόχρονα να αντεπεξέλθουν σε ένα ασαφές και συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.

Αντιμετώπιση
Όπως διαπιστώνει η έρευνα, προκειμένου να καλύψουν το υφιστάμενο κενό στις δεξιότητες, οι εταιρείες ανά τον κόσμο έχουν αυξήσει τον αριθμό των προσωρινά απασχολούμενων, των εξωτερικών συνεργατών και των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, ψάχνουν για ένα πιο πλήρες μείγμα δεξιοτήτων σε σχέση με το παρελθόν και αναζητούν τις δεξιότητες, που χρειάζονται σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες, κλάδους ή δημογραφικές ομάδες.

Αυτό οδηγεί σε μια νέου είδους οικονομία στην οποία κυριαρχούν τα ελεύθερα επαγγέλματα, την επονομαζόμενη "gig economy", στην οποία οι εργαζόμενοι με τις πιο περιζήτητες δεξιότητες θα είναι σε θέση να αποφασίζουν το πού και το πώς θα εργάζονται, αλλά και για ποιον.

“Οι επιχειρήσεις χρειάζονται απεγνωσμένα ανθρώπους με ισχυρές τεχνολογικές δεξιότητες, που έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται και να εργάζονται σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, όμως οι άνθρωποι αυτοί είναι δύσκολο να βρεθούν και είναι σε θέση να απαιτήσουν υψηλή αμοιβή για τις δεξιότητές τους”, αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης. Οι ίδιοι διαπιστώνουν, μάλιστα, ότι οι οργανισμοί δεν μπορούν, πλέον, να αναζητούν ανθρώπους, όπως το έκαναν μέχρι τώρα - πρέπει να ψάξουν σε νέους χώρους, νέες γεωγραφικές περιοχές και νέες πηγές ικανών στελεχών. Όπως σημειώνουν, “ακόμη και οι επιχειρήσεις χρειάζεται να αξιοποιήσουν τα δεδομένα για να μπορέσουν να προσδιορίσουν ποιες ακριβώς δεξιότητες χρειάζονται, πού τις χρειάζονται, ώστε να επικεντρωθούν στις μελλοντικές προσλήψεις τους”.

Να σημειωθεί ότι για την εν λόγω έρευνα, η PwC πραγματοποίησε συνεντεύξεις με 1.322 διευθύνοντες συμβούλους από 77 χώρες.