Έρευνες - Μελέτες

Παρούσα στη διεθνή αγορά ρομποτικής, αξίας €60 δις, έως το 2020, δηλώνει η Ε.Ε. - Διεκδικεί μερίδιο 42%

robotic-lab2_s





Ενεργότερο ρόλο σε μια παγκόσμια αγορά, η οποία σήμερα εκτιμάται στα €22 δις και αναμένεται να ανέλθει σε €60 δις έως το 2020 - αυτήν της ρομποτικής - διεκδικεί η Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή “τρέχει”, το μεγαλύτερο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης για το συγκεκριμένο κλάδο διεθνώς, το οποίο εκτιμάται ότι θα εισφέρει στην ευρωπαϊκή αγορά περί τις 240.000 νέες θέσεις εργασίας. Περαιτέρω, αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον τομέα της ρομποτικής, ενισχύοντας το μερίδιο αγοράς της από 35% σήμερα σε 42% έως το 2020, δημιουργώντας ανάπτυξη της τάξης των €4 δις ετησίως.  

Η Επιτροπή, από κοινού με 180 εταιρείες και Οργανισμούς - υπό την “ομπρέλα” του euRobotics - προωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα R&D για τον τομέα της ρομποτικής, το οποίο καλύπτει τους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, της υγείας και της δημόσιας ασφάλειας. Για τις ανάγκες του προγράμματος, με την επωνυμία Sparc, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επενδύει περί τα €700 εκατ., κεφάλαια, που - με τη σειρά τους - εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις της ευρωπαϊκής ρομποτικής βιομηχανίας, ύψους €2,1 δις.  

Η παγκόσμια ζήτηση για ρομπότ και συναφή προϊόντα ανήλθε, το 2010, σε περίπου €15,5 δις, συμπεριλαμβανομένων περίπου €3 δις στην Ευρώπη. Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με ρομποτική περισσότερο από τα δύο τρίτα των πολιτών της Ε.Ε. (70%) έχουν θετική άποψη για τα ρομπότ, ενώ η πλειονότητα συμφωνεί ότι τα ρομπότ “είναι απαραίτητα, δεδομένου ότι μπορούν να αναλάβουν δουλειές, που είναι πάρα πολύ σκληρές ή πάρα πολύ επικίνδυνες για τους ανθρώπους” (88%) και ότι “είναι καλό πράγμα για την κοινωνία, επειδή βοηθούν τους ανθρώπους” (76%). 

Εν αρχή ην
Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κατασκευαστών ρομποτικής και ερευνητικά ινστιτούτα έχουν συνυπογράψει με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για το Ψηφιακό Θεματολόγιο, κυρία Neelie Kroes, ήδη από το 2012, σχετικό μνημόνιο συνεργασίας.

Η ρομποτική αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη για τη μεγέθυνση και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Κατά μέσο όρο, 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν ή διατηρήθηκαν σε όλον τον κόσμο, ως αποτέλεσμα της χρήσης ενός εκατομμυρίου βιομηχανικών ρομπότ.  

Η ρομποτική βιομηχανία της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής σε βιομηχανική ρομποτική και το 50% ως μερίδιο αγοράς στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών ρομποτικής. Οι οικιακές και επαγγελματικές αγορές ρομπότ αναμένεται να αυξηθούν κατά 40% τα επόμενα χρόνια, με μεγαλύτερη αύξηση σε εφαρμογές διάσωσης, ασφάλειας και επαγγελματικού καθαρισμού.  

Η ευρωπαϊκή πολιτική για τη ρομποτική στοχεύει στη βελτίωση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης μέσω καινοτόμων τεχνολογιών ρομποτικής, στην παροχή ρομποτικών προϊόντων και υπηρεσιών, ως βασικών υποβοηθητικών παραγόντων για την επίλυση των κοινωνικών προκλήσεων στην Ευρώπη και στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων δικτύωσης της ευρωπαϊκής κοινότητας ρομποτικής.  


Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014