Έρευνες - Μελέτες

Θετικό το momentum για τα smartphones: 1,2 δισ. τεμάχια οι πωλήσεις φέτος - Ανοδικά η αγορά έως το 2018 - Μειώνονται οι τιμές

smartpho2013_s





Θετικό παραμείνει το momentum για τη διεθνή αγορά smartphones, αφού για φέτος αναμένονται πωλήσεις 1,2 δις συσκευών, αύξηση 23,1% σε σχέση με πέρσι, ενώ το 2018 θα ανέλθουν σε 1,8 δις, που συνιστά ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12,3%. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από το τελευταίο report της International Data Corporation (IDC), το οποίο εκτός από τις εκτιμήσεις για τους όγκους των πωλήσεων, περιλαμβάνει μια εξόχως ενδιαφέρουσα ανάλυση για τη μετατόπιση της παγκόσμιας ζήτησης από τις “ώριμες” αγορές προς τις αναδυόμενες. Έτσι, ενώ ήδη σε κάποιες αναπτυγμένες αγορές, η κατηγορία των smartphones έχει αρχίσει να δείχνει κάποια σημάδια κορεσμού, σε περιοχές, όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Ρωσία, οι πωλήσεις “έξυπνων” συσκευών αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν έως το 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, έως το 2018 η Κίνα θα απορροφά το 1/3 του συνόλου των πωλήσεων smartphones διεθνώς. 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της IDC, το στοίχημα για την αγορά των smartphones, το οποίο καλούνται να κερδίσουν οι κατασκευαστές είναι να ισορροπήσουν τις διογκούμενες απαιτήσεις των χρηστών, κρατώντας, παράλληλα, χαμηλά τις τιμές διάθεσης των συσκευών. 

Ήδη οι τιμές πώλησης των smartphones βαίνουν μειούμενες, με τους αναλυτές της IDC να εκτιμούν ότι η μέση τιμή πώλησης (ASP) για τις “έξυπνες” συσκευές θα κατέλθει σε $314 στα τέλη του 2014, μειωμένη κατά 6,3% από τα $335, που ήταν η μέση τιμή το 2013. Περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών, σύμφωνα με την IDC, θα πρέπει να αναμένεται τα επόμενα χρόνια, με τους αναλυτές να κατεβάζουν τον πήχη της μέσης τιμής πώλησης για τα smartphones στα $267 έως το 2018 (Πίνακας).

Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τη μείωση της μέσης τιμής, οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας συσκευές smartphones, διαπίστωση, που συνηγορεί υπέρ της συμπίεσης του περιθωρίου κέρδους των κατασκευαστών.

“Μέχρι και πολύ πρόσφατα, η χαμηλή τιμή μιας συσκευής smartphone ισοδυναμούσε με μέτρια ή κακή ποιότητα του κινητού. Αυτή η τάση δεν ισχύει πλέον, αφού οι κατασκευαστές, παράλληλα με τις hi-tech ακριβές συσκευές, φροντίζουν να λανσάρουν πιο προσιτά κινητά, τα οποία, ωστόσο, δεν στερούνται καθόλου σε ποιότητα”, σχολιάζουν οι αναλυτές της IDC.   

Λειτουργικά συστήματα
Σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων, οι αναλυτές ξεκαθαρίζουν ότι το Android θα παραμείνει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αγοράς των smartphones, με το μερίδιο αγοράς για το 2014 να τοποθετείται στο 80,2%. Οι αναλυτές της IDC δίνουν θετική εκτίμηση για τις συσκευές με λειτουργικό Android για όλη την περίοδο αναφοράς, εκτιμώντας ότι έως το 2018 θα χάσει ελάχιστο μερίδιο αγοράς, κυρίως, προς όφελος των Windows Phone.  

Οι συσκευές, που “τρέχουν” σε Android, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού: την τιμή τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτή θα κινηθεί, κατά μέσο όρο, στα $254 το 2014, για να πέσει στα $215 το 2018, ποσό κάτω από τη μέση τιμή της αγοράς των smartphones συνολικά. Σε απόλυτα μεγέθη, οι πωλήσεις Android συσκευών 2014 εκτιμώνται σε λίγο λιγότερες από 1 δισ., αυξημένες κατά 25,6% σε σύγκριση με το 2013 (Πίνακας). 

Για το iPhone οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν σε 184,1 εκατ. συσκευές φέτος, για να ανέλθουν σε 247,4 εκατ. το 2018, καταγράφοντας άνοδο 20% και 6,1% αντίστοιχα. Η IDC εκτιμά, πάντως, ότι το μερίδιο του iOS θα μειωθεί από 14,8% το 2014 σε 13,7 % το 2018, εάν η Apple δεν παρουσίασε κάποια πολύ φθηνότερη συσκευή.  

Τέλος, για τα Windows Phone, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι, αργά, αλλά σταθερά, συνεχίζουν να “χτίζουν” το δικό τους, παγκόσμιο αποτύπωμα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 29,5% φέτος έναντι του 2014 και τις πωλήσεις σε απόλυτα μεγέθη να τοποθετούνται στα 43,3 εκατ. συσκευές. Η πορεία των συσκευών, που “τρέχουν” το συγκεκριμένο λειτουργικό προδιαγράφεται από τους αναλυτές ως θετική, καθώς το 2015 οι πωλήσεις τους θα φθάσουν τα 65,9 εκατ. συσκευές, για να ανέλθουν σε 115,3 εκατ. το 2018.  

Worldwide Smartphone Forecast by Region, Shipments, Market Share and 5-Year CAGR (units in millions)


Worldwide Smartphone Average Selling Price (ASP) by Region and 5-Year CAGR (figures in $USD)

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014