Έρευνες - Μελέτες

3 δις άνθρωποι έως τα τέλη του 2014 θα είναι on line - Στο 32% το ποσοστό διείσδυσης του mobile broadband.

kainotom2013_s


Μια διαδικτυωμένη κοινωνία, όπου περίπου 3 δισεκατομμύρια καταναλωτές θα είναι χρήστες του Ίντερνετ, εκ των οποίων μάλιστα τα 2/3 θα προέρχονται από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, περιγράφει για το 2014 η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU). Ο αριθμός αυτός ανεβάζει το ποσοστό της διείσδυσης του διαδικτύου στο 40% διεθνώς, 78% για τις αναπτυγμένες οικονομίες και 32% για τις αναπτυσσόμενες. Ενδεικτικό της ταχύτατης διείσδυσης του Ίντερνετ στις μη ώριμες οικονομίες είναι, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η διείσδυση του διαδικτύου στην Αφρική θα φθάνει το 20% στα τέλη του τρέχοντος έτους από περίπου 10% το 2010, δηλαδή θα έχει διπλασιαστεί μέσα σε μόλις μία τετραετία.



“Τα νεότερα στοιχεία για το ICT έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών θα παραμείνουν το “κλειδί” για την παγκόσμια οικονομία”, σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ITU, κ. Hamadoun I. Touré, σχολιάζοντας τη σχετική έκθεση.

Από τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Διεθνής ‘Ένωση Τηλεπικοινωνιών, προκύπτει, εξάλλου, ότι στις ΗΠΑ δύο στους τρεις κατοίκους θα είναι on-line έως τα τέλη του 2014, αναλογία που συνιστά τη δεύτερη καλύτερη επίδοση διεθνώς μετά από την Ευρώπη. Στην ευρωπαϊκή αγορά, η διείσδυση του Ίντερνετ θα φθάσει στο 75% μέχρι τα τέλη του χρόνου (τρεις στους τέσσερις κατοίκους θα είναι χρήστες του διαδικτύου), που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό σε παγκόσμια βάση. Εξάλλου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ένα τρίτο του πληθυσμού στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού θα είναι on-line μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ το 45% των χρηστών διαδικτύου, ανά τον κόσμο, θα προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Κορεσμός στην κινητή
Πάντως τα στοιχεία του ΙΤU επιβεβαιώνουν ότι η σταθερά - εδώ και μια πενταετία - μείωση των συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας θα συνεχιστεί και φέτος. Το ITU εκτιμά συγκεκριμένα ότι μέχρι τα τέλη του 2014 συνολικά θα υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά περί τα 100 εκατομμύρια συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας λιγότερες σε σχέση με το 2009.

Σε ό,τι αφορά τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες πλέον αγγίζουν τα όρια του κορεσμού, υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 7 δισεκατομμύρια διεθνώς. Εξ αυτών, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ένωσης, τα 3,6 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Η δε μεγάλη δυναμική στην κινητή τηλεφωνία εντοπίζεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι συνδρομητές αντιπροσωπεύουν ποσοστό 78% του συνόλου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε γενικές γραμμές, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών, διαπιστώνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας διεθνώς έχουν αγγίξει το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό τους, 2,6%, αποτελώντας μια σαφέστατη ένδειξη ότι η παγκόσμια αγορά έχει “χτυπήσει οροφή”.
Η Αφρική, με ποσοστό διείσδυσης 69% μέχρι τα τέλη του 2014, και η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, με 89%, θα αποτελέσουν τις δύο περιοχές του πλανήτη με τη μεγαλύτερη αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας.
Η μελέτη υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στον Αραβικό κόσμο, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αντιστοιχεί σε ποσοστά άνω του 100%, γεγονός που δικαιολογεί, για το τρέχον έτος, μια οριακή μόλις αύξηση της τάξης του 2%.

Σταθερή ευρυζωνικότητα
Όσον αφορά τις υπηρεσίες σταθερής ευρυζωνικότητας εκτιμάται ότι έως τα τέλη του 2014 το 44% των παγκόσμιων συνδέσεων θα βρίσκεται στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και το 25% στην Ευρώπη. Στον αντίποδα, η Αφρική θα αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό, μικρότερο από το 0,5%, της παγκόσμιας αγοράς, με τα συνολικά ποσοστά διείσδυσης να παραμένουν πολύ χαμηλά στην αφρικανική ήπειρο.
Πάντως, η Αφρική, ο αραβικός κόσμος και οι χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) είναι οι μόνες περιοχές του πλανήτη με διψήφια ποσοστά διείσδυσης των σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών. Η ΗΠΑ, από την άλλη, έχουν το χαμηλότερο ποσοστό, μόλις 2,5%, το οποίο αναμένεται να φθάσει το 17% έως τα τέλη του 2014. Από την πλευρά της, η Ευρώπη έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης των σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών, το οποίο μάλιστα είναι σχεδόν τριπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Κινητή ευρυζωνικότητα
Τέλος, αναφορικά με τις κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες - έως τα τέλη του 2014 - το παγκόσμιο ποσοστό διείσδυσης εκτιμάται σε 32%: 84% για τις αναπτυγμένες οικονομίες και 21% για τις αναπτυσσόμενες. Ο δε απόλυτος αριθμός των συνδρομητών κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε  2, 3 δισεκατομμύρια διεθνώς, με την Ευρώπη να κρατά τα ηνία (ποσοστό διείσδυσης 64%) και τις ΗΠΑ να ακολουθούν (με 59%).

Νατάσα Φραγκούλη