Έρευνες - Μελέτες

Έως και 400% οι αποκλίσεις τιμών για ευρυζωνικές υπηρεσίες εντός της Ε.Ε.: Σε σύγχυση οι καταναλωτές

broadnew1_s





Σύγχυση προκαλεί στους Ευρωπαίους καταναλωτές το άναρχο τοπίο στις ευρυζωνικές υπηρεσίες ανά την Ε.Ε., καθώς, για παράδειγμα, σε επίπεδο τιμών, κάποια κράτη παρέχουν υπηρεσίες ακριβότερες έως και τέσσερις φορές σε σχέση με άλλα. Τέσσερις μελέτες, που δημοσιεύτηκαν χθες, δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα ενιαίο σχέδιο ούτε συνοχή στις αγορές ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να βρίσκονται σε σύγχυση όσον αφορά τις τιμές, την ταχύτητα και το εύρος των επιλογών. 

Η μία εκ των μελετών, για παράδειγμα, ότι οι τιμές για τις συνηθέστερες ευρυζωνικές συνδέσεις μπορεί να είναι έως και τέσσερις φορές επάνω σε ορισμένα κράτη - μέλη, ακόμη και αφού ληφθεί υπόψη η αγοραστική δύναμη. Η μελέτη εντοπίζει απόκλιση τιμών έως και 400 % μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά τις διαφημιζόμενες προσφορές σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών στην κατηγορία 12-30 megabits ανά δευτερόλεπτο (Mbp), στις οποίες είναι συνδρομητές οι περισσότεροι Ευρωπαίοι. Οι τιμές ξεκινούν από €10 έως €46 μηνιαίως, ανάλογα με τον τόπο διαμονής και θα μπορούσαν να φτάσουν τα €140 το μήνα. 

Οι φθηνότερες διαφημιζόμενες ευρυζωνικές υπηρεσίες διατίθενται στη Λιθουανία (από €10,30), στη Ρουμανία (από €11,20) και στη Λετονία (από €14,60). Σε άλλες χώρες, η φθηνότερη προσφορά μπορεί να φθάσει τα €46,20 (Κύπρος), ενώ στην Ισπανία (€38,70) και στην Ιρλανδία (€31,40) δεν είναι πολύ χαμηλότερη. Η μεγαλύτερη εγχώρια διακύμανση τιμών παρατηρείται στην Πολωνία, με προσφορές που κυμαίνονται από €20 έως €140 και στην Κροατία - από €30 έως €121.

Παραδείγματα
Σύμφωνα με τα παραδείγματα, που επικαλούνται οι μελέτες, αν κάποιος Ευρωπαίος μετακομίσει από τη Λιθουανία στην Πολωνία, θα πληρώνει το λιγότερο τα διπλάσια για ευρυζωνική υπηρεσία παρόμοιας ποιότητας. Για την ακρίβεια, θα μπορούσε να πληρώνει έως και 14 φορές περισσότερα. Αν κάποιος μετακινηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο, θα πληρώνει διπλάσια ή τετραπλάσια τιμή για μια σύνδεση που πιθανώς θα είναι βραδύτερη, ενώ αν ένας Γάλλος μετακομίσει στην Ισπανία, οι τιμές μπορεί να είναι κατά 50% υψηλότερες από αυτές που πλήρωνε μέχρι σήμερα.

Παρ’ ότι ορισμένες διαφορές μεταξύ των αγορών μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση τις διαφορές στο κόστος και τα εισοδήματα, η μελέτη επισημαίνει ότι η σημερινή έλλειψη συνοχής οφείλεται - σε μεγάλο βαθμό - στον έντονο κατακερματισμό της αγοράς. 

Προς ενιαία αγορά
Οι μελέτες διαπιστώνουν ότι, παρά τις διαδοχικές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε η Ε.Ε. στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ο εν λόγω τομέας εξακολουθεί να λειτουργεί - σε μεγάλο βαθμό - με βάση 28 διαφορετικές εθνικές αγορές. Τόσο οι καταναλωτές όσο και οι φορείς εκμετάλλευσης βρίσκονται αντιμέτωποι με διαφορετικές τιμές και διαφορετικούς κανόνες.  

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την άλλη εβδομάδα μια δέσμη μέτρων για την Ενιαία Αγορά Τηλεπικοινωνιών με στόχο να υλοποιηθεί η “Συνδεδεμένη Ήπειρος”, η οποία θα προσφέρει στους καταναλωτές μεγαλύτερη διαφάνεια, περισσότερα δικαιώματα και καλύτερες υπηρεσίες. Η “Συνδεδεμένη Ήπειρος” θα συμβάλει στην εξάλειψη των διαφορών στις τιμές, προσφέροντας στους καταναλωτές μεγαλύτερη δύναμη και στους επενδυτές ένα φιλικότερο περιβάλλον σε όλη την Ενιαία Αγορά της Ε.Ε. και θα δώσει τη δυνατότητα στους φορείς εκμετάλλευσης να πωλούν τις υπηρεσίες τους σε καταναλωτές άλλων χωρών.  



Νατάσα Φραγκούλη

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014