Έρευνες - Μελέτες

Deloitte: Ανέτοιμες οι εταιρείες, διεθνώς, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργεί στο ανθρώπινο δυναμικό η τεχνολογία

peoplewalk_s



Ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, που επηρεάζουν το ανθρώπινο δυναμικό σήμερα και σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με την τεχνολογία, δηλώνει η πλειοψηφία των επιχειρήσεων παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, με τίτλο “Οι Παγκόσμιες Τάσεις στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2014” (Global Human Capital Trends 2014), οι ριζικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στα δημογραφικά δεδομένα, όπως επίσης και στην τεχνολογία, καθιστούν τις υφιστάμενες πρακτικές στο χώρο του ανθρώπινου δυναμικού ανεπαρκείς.



Σύμφωνα με την έρευνα, η ανάπτυξη ηγετών σε όλα τα επίπεδα είναι το πιο σημαντικό ζήτημα, με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις: μόλις το 13% πιστεύει ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας και διοίκησης, το 66% θεωρεί ότι παρουσιάζει αδυναμία στην ικανότητα του να παρέχει στοχευμένα προγράμματα δεξιοτήτων ηγεσίας και διοίκησης για τους σημερινούς 30άρηδες και 35άρηδες της γενιάς “Υ” και άνω του 51% έχει περιορισμένη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του να διατηρήσει συνεπή προγράμματα διαδοχής.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές ομάδες HR παρουσιάζουν ελλείψεις στις δεξιότητες που απαιτούνται, για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις του σημερινού παγκόσμιου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στην τεχνολογία και τη διαρκώς μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας καθεαυτής. Στην πραγματικότητα, μεγαλύτερο ποσοστό του ενός τρίτου των ερωτηθέντων (34%) πιστεύει ότι τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού και τα προγράμματα ανάπτυξης ταλέντων που εφαρμόζουν, απλώς “τα βγάζουν πέρα” ή ακόμη και ότι “υπολειτουργούν”. Τέλος, λιγότερο από το 10% των επικεφαλής των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού πιστεύει ότι οι άνθρωποι του διαθέτουν τις ικανότητες, που απαιτούνται για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις του σημερινού παγκόσμιου περιβάλλοντος και μπορούν να δημιουργήσουν και να εφαρμόσουν καινοτόμα προγράμματα, που να κάνουν τις επιχειρήσεις τους περισσότερο ανταγωνιστικές.

Η δύναμη της τεχνολογίας
“Η επιχείρηση του 21ου αιώνα είναι παγκόσμια, τεχνολογικά προηγμένη και απαιτητική. Οι διοικήσεις και ειδικά οι επικεφαλής τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού, χρειάζεται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αν θέλουν να προσελκύσουν και να αναπτύξουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά”, επισημαίνει η σχετική έκθεση, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 2.500 ανώτερα στελέχη και διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναγνώρισε την ανάγκη να λάβουν δράση σε κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που αφορούν στην ηγεσία (86%), στη διατήρηση και δέσμευση των εργαζομένων (79 %), καθώς και στον επανακαθορισμό της λειτουργίας της διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού (77 %). Ωστόσο, πολλοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τη δυνατότητα της ομάδας τους να ανταποκριθεί στα ζητήματα αυτά. 

“Σήμερα, οι εταιρίες πρέπει να διαχειριστούν τους ανθρώπους διαφορετικά και να ενεργήσουν καινοτομικά, προκειμένου να ανασχεδιάσουν τις πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού που ακολουθούν”, αναφέρει σχετικά η Human Capital Consulting Partner της Deloitte, κυρία Ελεάνα Γιαμπανά. “Αν κανείς προσθέσει σε αυτό και το διαρκώς μεταβαλλόμενο σκηνικό της τεχνολογίας στο χώρο του ανθρώπινου δυναμικού, όπως είναι το cloud και τα big data, και τον αντίκτυπο που έχουν αυτά στην προσέλκυση, διατήρηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι η κατάρτιση των ανθρώπων που ασχολούνται με το HR με νέες γνώσεις και δεξιότητες είναι η πιο κρίσιμη αποστολή για τους οργανισμούς σήμερα” , καταλήγει η ίδια.

Ανθρώπινο δυναμικό
Η διατήρηση των εργαζομένων και το αίσθημα της δέσμευσης, που αυτοί αισθάνονται απέναντι στην εταιρεία αποτελεί, σύμφωνα με την έρευνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις διεθνώς. Για παράδειγμα, περισσότερο από το ένα τρίτο (38%) των ερωτηθέντων αναφέρει “αδυναμία” της επιχείρησης στο να ενσωματώσει σχετικά εταιρικά προγράμματα, που να ενισχύουν την ευθυγράμμιση των εργαζομένων με τους εταιρικούς στόχους.

Επιπλέον, τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι ο οργανισμός τους αδυνατεί να βοηθήσει τους εργαζομένους του να βρουν την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και εργασιακής ζωής.

Νατάσα Φραγκούλη